A világ legegyszerűbb süteménye, de én nem tudok ráunni házi készítésű, omlós linzerkarikára. Dobozban több napig eltartható, ha előbb el nem fogy…
Omlós linzerkarika családi recept szerint (Fotó: Myreille)
Linzerkarikát sütök, elővettem nagymamám régi sütiszaggatóját és gyűszűjét. (Fotó: Myreille)
Párosan legyenek a lyukas és teli virágok (Fotó: Myreille)
Hozzávalók kb. 36 linzerkarikához
15 dkg margarin (vagy vaj)
20 dkg + 2 evőkanál cukor
20 g vaníliás cukor
1 tojás+1 tojás
1 evőkanál tejföl
50 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
1/4 teáskanál szódabikarbóna
pár evőkanál sárgabaracklekvár (vagy ha van, akkor savanykás feketeribizli- vagy málnalekvár)
A margarint habosra keverem a cukorral és a vaníliás cukorral. Beleteszem a tojást, a tejfölt és 5-6 dkg lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát és simára keverem. Ezután három adagban adom hozzá a lisztet. Ameddig tudom keverem, majd a végén gyors mozdulatokkal összegyúrom. Nem szabad sokáig gyúrni a tésztát, mert “elszalonnásodik”. Álljon össze, vegye fel a lisztet, nem kell több.
Lisztezett deszkán 2 mm vastagra nyújtom a tésztát és virág formájú sütiszaggatóval kiszaggatom. Minden másodiknak a közepét gyűszűvel kilyukasztom. Egyenes tepsire pakolom, majd vékonyan megkenem 1 felvert tojással mindegyiket.
Amikor ősszel a nagyiék végeztek a diópucolással, durvára vágott dióval szokta megszórni a lyukas virágok szélét.
180 fokos sütőben kb. 10 perc megsütöm. Fa deszkára kiszedem a sütiket és mehet a következő adag a sütőbe.
Nem szabad műanyagra vagy porcelánra tenni a forró sütit, mert beizzad.
Amikor kihűltek a linzervirágok, lekvárral összeragasztom a párokat és fém dobozba teszem. A mamámnál 1 hétig is elállt, de nálunk gyorsabban elfogy.
Linzerkarika (Fotó: Myreille)
Ezernyi emléket ébresztenek bennem a linzerkarikák, pedig a világ legegyszerűbb süteménye. (Fotó: Myreille)