term ID:
parent cat ID:49
parent cat ID 1:3
post ID:38025
category_3 #e62e2e

Nagyobb a füstje, mint a lángja: csokis gombóc

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Nagyobb a füstje, mint a lángja: csokis gombóc

Myreille - Publikálva:

Valamelyik nap a fiam az egyik áruház hűtőpultjában talált csokis gombócot. Persze, hogy ki akarta próbálni, főztem neki.

Csokis gombóc (Fotó: Myreille)

Csokis gombóc (Fotó: Myreille)

Be kell vallanom, hogy a csokis gombóc igen jól sikerült, a család azonnal meg is ette az utolsó morzsáig, én mégse tartom akkora durranásnak. Ha én csokis sütit akarok enni, akkor vagy egy jó browniera vagy a sütés nélküli csokitortára vágyom. Egy próbát viszont megér a csokis gombóc.
Csokoládés gombóc (Fotó: Myreille)

Csokoládés gombóc (Fotó: Myreille)

Hozzávalók: A tészta: 1 nagy burgonya (kb. 15 dkg) 1 tojás 15 dkg liszt csipet só A töltelék 2 evőkanál kakaópor 2,5 evőkanál kristálycukor 2-3 teáskanál – nem, nem evőkanál!!! – víz A morzsa: 5 db zabkeksz A krumplit meghámozom és bő vízben puhára főzöm. Leszűröm és összetöröm, majd hagyom kihűlni. Beleteszem a tojást, jól elkeverem, majd beleteszem a lisztet és a csipet sót, és először keverem, majd átgyúrom. Lágy tészta a végeredmény. Felteszek egy nagy lábas vizet forrni. A zabkekszet morzsásra darálom, tálba öntöm, amibe meg tudom forgatni a megfőtt gombócokat. A kakaót összekeverem a cukorral, majd annyi vízzel – nem kell sok – hogy formázható masszát kapjak belőle. A kakaómasszából mamutborsónyi golyóbisokat csinálok. A tésztát 1 méter hosszúra sodrom és 2 cetnis darabokra vágom. Kicsit megnyomkodom a korongokat, beleteszem a csokigolyót és gombóccá formálom a tésztát. Lobogó vízben kifőzöm, akkor jó, amikor feljön a tetejére. Nem csináltam nagy gombócokat, hanem dió nagyságúakat. A lecsepegtetett gombócokat megforgattam a kekszmorzsában. Kívül ropogós morzsa, belül olvadt csoki. Tényleg jól sikerült!

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra