élni, lenni, szeretni, enni, horgolni | moksha.hu

term ID:
parent cat ID:3
parent cat ID 1:90
post ID:62370
category_90

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Őszibarack chutney jalapeno-val és kínai ötfűszerrel

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Őszibarack chutney jalapeno-val és kínai ötfűszerrel

Myreille - Publikálva:

Megkockáztatom, hogy az őszibarack chutney, amit ma főztem, jobb lett, mint bármelyik mangó chutney, amit valaha kóstoltam.

Őszibarack a kertünkben/Fotó: Myreille

Őszibarack a kertünkben/Fotó: Myreille

A barackfa, amit anyutól kaptam és az ő kertjében is magról nőtt, idén is bőséges terméssel örvendeztet meg minket. Mindig magyarázkodom miatta, mert nem az az őszibarack, amit a legtöbb ember imád, hanem apró, sárga a húsa, viszont remek az aromája és magvaváló. Az egyik leghálásabb gyümölcsfa, mert a nyár végén a kemény barackokból remek kompótot lehet főzni, szeptember végén, október elején pedig a zorduló időjárásban ragyogó napsütés a beérett barack.

A beérett barack lekvárnak és chutney-nak is remek alapanyag. Utóbbiból az előbb főztem 5 kis üveggel, amihez a kertben termett vöröshagymát, új fokhagymát* és jalapenot is felhasználtam.

*A tavaszi fokhagyma totális tébolyt mutat: most ősszel vannak belőle fokhagyma újhagymák. Felszedtük, megesszük. Az íze remek, de gerezdek mutatóban sincsenek.

Őszibarack chutney jalapeno-val és kínai ötfűszerrel/Fotó: Myreille

Őszibarack chutney jalapeno-val és kínai ötfűszerrel/Fotó: Myreille

Barack chutney recept

Hozzávalók: 1,5 kg (kimagozott, meghámozott) őszibarack 1 evőkanál 20 %-os ecet 1 nagy fej sonkahagyma 3 új fokhagyma (ami 4-5 gerezd fokhagymának felel meg)* 1 púpos teáskanál kínai ötfűszer keverék (chinese 5 spice mix) – Csillagánizsból, fahéjból, szegfűszegből, édesköménymagból és szecsuani borsból álló fűszerkeverék. 15 dkg cukor 1 zöld jalapeno

A kimagozott, meghámozott őszibarackot egy nagy lábasba teszem, rálocsolom az ecetet, összekeverem és elkezdem főzni. Az ecet két célt szolgál: egyrészt megtartja a barack gyönyörű sárga színét, másrészt ellensúlyozza a cukrot.

Miközben a barack rotyog, néha-néha megkeverem, hogy oda ne kapjon, apróra vágom a sonkahagymát és a fokhagymát. A barackhoz keverem a hagymát és a fokhagymát, akárcsak a kínai ötfűszerből egy púpos teáskanálnyit. 15 percig főzöm, majd hozzákeverem a cukrot, felforralom és további 10 percig főzöm. Beleszórom az apróra vágott jalapenot, aminek én kivágtam az erős részének egy részét, keverek rajta párat és kész.

Forrón üvegekbe töltöm és kidunsztolom.

Persze, kóstoltam is, és már azon töprengek, mikor milyen sült húst csinálok.  

Őszibarack chutney jalapeno-val és kínai ötfűszerrel/Fotó: Myreille

Őszibarack chutney jalapeno-val és kínai ötfűszerrel/Fotó: Myreille

 

Összegzés
recipe image
Recept
Őszibarack chutney jalapeno-val és kínai ötfűszerrel/Fotó: Myreille
Szerző
Dátum
Idő

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra