term ID:
parent cat ID:49
parent cat ID 1:3
post ID:38334
category_3 #e62e2e

Őszi hangulat: házi mákos-almás rétes

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Őszi hangulat: házi mákos-almás rétes

Myreille - Publikálva:

Bevásárlólista: réteslap, darált mák, tejföl, citrom. Alma, mazsola, olaj van itthon. 10 perc munka és kész az igazi házi rétes.

Házi almás-mákos rétes (Fotó: Myreille)

Házi almás-mákos rétes (Fotó: Myreille)

Amióta nem kell a réteslapot nyújtani, a rétes az egyik leggyorsabb és legváltozatosabban elkészíthető desszert vagy uzsonna. Nincsenek szigorú szabályai és nincsenek szigorú mértékegységei sem. Én úgy szeretem, ha sok benne a töltelék, így nem sajnálom belőle se a mákot, se az almát. Hozzávalók: réteslap, darált mák, cukor, mazsola, reszelt citromhéj, alma, napraforgó vagy repceolaj és tejföl Lehet bele tenni: kandírozott narancshéjat, vaníliás cukrot is és meg lehet bolondítani egy kis rumaromával is. A mákot összekeverem a cukorral, citromhéjjal és a mazsolával (egyszóval mindenféle földi jóval), a tejfölt pedig az olajjal. Egy nedves konyharuhára kiterítek egy réteslapot, vékonyan megkenem az olajos tejföllel, ráteszek még egy réteslapot, amit szintén megkenek az olajos tejföllel, majd megszórom a mazsolás-citromos mákkal, ráreszelek egy almát (nem túl nagyot, nem túl kicsit és ki se csavarom, mert nem akarom, hogy száraz legyen a mákos töltelék) és felcsavarom a rétest, tepsire teszem, megkenem a tetejét olajos tejföllel és 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütöm. Akkor jó, amikor a teteje már szép piros.
Házi almás-mákos rétes (Fotó: Myreille)

Házi almás-mákos rétes (Fotó: Myreille)

Ezt a folyamatot ismétlem, attól függően, hány rúd rétest szeretnék. Sokszor többféle rétest sütök egy tepsiben, mert ha rétes, akkor a családom követeli a csokis rétest is. Ilyenkor olajos tejfölből több kell, mákból viszont kevesebb, de kell csoki is. A maradék mákból készülhet később is rétes – de túl sokáig nem érdemes tárolni, mert megavasodik – vagy 1-2 nap múlva mákos guba.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra