term ID:
parent cat ID:3
parent cat ID 1:91
post ID:48305
category_91

Vajas, medvehagymás és köményes házi kifli

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Vajas, medvehagymás és köményes házi kifli

Myreille - Publikálva:

Megint minimalizáltam a munkát és maximalizáltam a házitündérkedést: egy tésztát dagasztottam (géppel) és háromféle kiflit sütöttem belőle.

Vajas, medvehagymás és köményes házi kifli/Fotó: Myreille

Vajas, medvehagymás és köményes házi kifli/Fotó: Myreille

A tészta megint a legegyszerűbb. Hozzávalók: 45 dkg liszt 1 csomag szárított élesztő csapott mokkáskanál só 1 teáskanál cukor 2 dl langyos víz A hozzávalókat a géppel összegyúrom, pihentetem 20 percig, géppel átgyúrom, majd négy bucira osztom. A bucikat vékony korongokká nyújtom és “megtöltöm”. Vajas kifli: olvasztott vajjal kenem meg a tésztát, majd nyolc részre osztom és feltekerem a kifliket. (Nagyon kezdőknek: a tésztacikk szélesebb felétől kell indulni és szorosra kell tekerni a tésztát, majd a tepsiben kicsit megformázni.
Házi kiflik/Fotó: Myreille

Házi kiflik/Fotó: Myreille

Köményes kifli: Győri koleszos emlékem a köményes kifli, így ha tehetem mindig sütök. Annyi a trükkje, hogy vajazás után még köménnyel is meg kell szórni a tésztát. Utána lehet feltekerni. Medvehagymás kifli: A kinyújtott tésztára sóban eltett medvehagymát kenek (sós-olajos, semmi más nem kell már alá-fölé), majd jöhet a tekerés. Medvehagyma sóban: A zöldségek tartósításának egyszerű módja, hogy 1 kg aprított zöldséghez 20 dkg sót veszünk, összekeverjük, picit állni hagyjuk, majd jó szorosan apró üvegekbe tömködjük. A tetejére olaj kerül zárás gyanánt. Ebből az adagból 32 db kisebb kifli lesz, ráfér 2 tepsire. 1 órát pihentetem, majd 180 fokon (alsó-felső sütés, légkeverés) kb. 25 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha a teteje is megpirul. Legalábbis én így szeretem. Amikor kiveszem a sütőből konyharuhát terítek rá és már langyosan elpusztítottuk a felét. A gyerekeknek a vajas, a férjemnek a medvehagymás, nekem mindegyik abbahagyhatatlan volt.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra