term ID:
parent cat ID:211
parent cat ID 1:3
post ID:38476
category_3 #e62e2e

Rántott hús mellé – Téli variációk

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Rántott hús mellé – Téli variációk

Myreille - Publikálva:

Az egyik legcsodálatosabb vasárnapi ebéd a rántott hús, viszont a körete nem lehet unalmas főtt krumpli vagy rizs. Emeld királyi trónra a zellert, a káposztát és a céklát.

Csak só, olaj és zellergumó (Fotó: Myreille)

Csak só, olaj és zellergumó (Fotó: Myreille)

Sült zeller A zellergumókat megpucolom, megmosom, leszárítom, felszeletelem, majd hasábra vágom, mint a krumplit a hasábburgonyához. Egy tálba teszem a zellerhasábokat meglocsolom 1 evőkanál olajjal és alaposan átforgatom. A tepsit sütőpapírral bélelem és beleteszem a zellert de úgy, hogy csak egy rétegben legyen.  Megsózom. A zeller annyira aromás, hogy más fűszer nem is kell rá. 180 fokos sütőben 20 percig sütöm, majd egy kanállal átforgatom és még 10 percig sütöm. Azonnal frissen meg kell enni, de ha marad pár szál én hidegen is el szoktam rágcsálni.
Nincs az a mennyiség a káposztasalátából, ami el ne fogyna (fotó: Myreille)

Nincs az a mennyiség a káposztasalátából, ami el ne fogyna (fotó: Myreille)

A világ legfinomabb vegyes vágottjába most nagyon vékonyra szeletelt Kápia paprikát is tettem. A recept ugyanaz, és a paprikát is le kell sózni, de nem a káposzta mellett, hanem külön tálkában, különben elszínezheti a káposztát.
Cékla ecetes-fűszeres lében (fotó: Myreille)

Cékla ecetes-fűszeres lében (fotó: Myreille)

Házi ecetes cékla A céklákat bő vízben puhára főzöm, majd forrón megpucolom és felszeletelem. Amíg megfő a nagyjából 1,5 kg cékla, elkészítem az ecetes levet. Kb. 2 dl vízhez 3 evőkanál cukrot és 4 evőkanál 10%-os ecet számolok valamint csipet sót és őrölt köménymagot. Ezeket összekeverem és addig kevergetem, amíg a cukor “eltűnik”. Az ecetes lébe beleteszem a felkarikázott céklát és teszek még mellé 1 kisebb, vékony csíkokra vágott tormát is. Legalább 3 órát állni hagyom, hogy az ízek összeérjenek, de a legjobb egy nappal korábban megcsinálni. Az ecetes cékla 2-3 napig tartható el hűtőben. Ui: Céklából a fokhagymás-gyömbéres saláta is nagyszerű, ám ha rántott hús és mellé téli saláták, akkor a felsorolásból nem maradhat ki a világ második legjobb káposztasalátája, a coleslaw sem.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra