A legfinomabb vegyes vágott – a családi receptünk

Myreille

Állítólag a nagyapám, aki mesterszakács volt, készítette a világ legjobb vegyes vágott savanyúságát. Anyukám, amikor szakácstanuló volt, tőle tanulta a receptet.

Nincs az a mennyiség, amit anyukám vegyes vágottjából ne tudnék megenni. Eszméletlen finom és sehol máshol nem ettem még ilyen jót: édes, hagymás, pikáns, ropogós, de nem kemény. Szóval tökéletes. Elég nehezen sikerült megszereznem tőle a receptet, mert folyton ilyeneket mondott, hogy “ah, nagyon egyszerű, nem kell hozzá semmi extra” meg “ízlés szerint kell összekeverni a vizet cukorral és ecettel”. De nem adtam fel, hősiesen (és élvezettel) félelmetes mennyiségeket ettem meg és közben figyeltem, mit hogyan csinál…

vegyesvagott02

Vegyes vágott káposztával, lilahagymával és Kápia-paprikával (Fotó: Myreille)

Hozzávalók:
1 kg káposzta (fehér)
4 db lilahagyma
1-2 piros paprika

3 evőkanál cukor
4 evőkanál ecet (10%-os)

A káposztát nagyon, de tényleg nagyon vékonyra kell gyalulni és be kell sózni.

A megtisztított hagymát nagyon, de tényleg nagyon vékonyra kell vágni és be kell sózni.

A paprikát nagyon vékonyra kell vágni és a káposzta (azaz a tál) “oldalában” be kell sózni.

Legalább 20 percig állni kell hagyni, majd jól átgyúrni és kicsavarni.

Fél liter vizet össze kell keverni 3 evőkanál cukorral és 4 evőkanál ecettel. Majd bele kell tenni a (szinte) szárazra csavart káposztát, hagymát és paprikát és jól össze kell keverni, a zöldségeket jól bele kell nyomkodni a lébe.

Már ilyenkor is finom, de ha érik, még jobb lesz. Hűtőben 2-3 napig tartható el.

Tippek:
– Nyáron uborkát is szoktunk tenni a vegyes vágottba, de akkor kihagyjuk belőle a paprikát.
– Ha vöröshagymával csináljuk, akkor a hagymát lehet sózni a káposzta “szélében”. Lilahagymát azért külön sózzuk, hogy ne színezze rózsaszínre az egész vegyes vágottat.
– A vegyes vágott akkor jó, ha friss, vékony levelű káposztából készül, a torzsát vastagon ki kell vágni és a káposztát nagyon, de nagyon vékonyra kell gyalulni.

vegyesvagott04

Vegyes vágott (Fotó: Myreille)

Ui: A terítő, amely a képen látszik apai nagyanyám kelengyéjéből való, közel 100 éves.

vegyesvagott03

Vegyes vágott (Fotó: Myreille)

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

15 hozzászólás a “A legfinomabb vegyes vágott – a családi receptünk” című cikkhez.

  1. Rózsi szerint:

    Drágám, ha kicsit előbb tetted volna közzé ……. de majd jövőre így csinálom!!!!!

    VálaszVálasz
  2. Myreille szerint:

    Szia! :) Csak arra figyelj, hogy ez nem az “eltevős” fajta, hanem a friss. Ez csak pár napig tartható el, de mondjuk ennyi idő alatt el is fogy.:)

    VálaszVálasz
  3. Csibam szerint:

    Én fűszereket is teszek hozzá, őrölt borsot( fehéret,vagy feketét)1 kkanállal és köményt, mint a káposztához általában 1-2 kkanállal, úgy még finomabb.

    VálaszVálasz
  4. Tordai Zsuzsa szerint:

    Megcsinálom, jól hangzik!

    VálaszVálasz
  5. Maryka szerint:

    Én ismerem ezt a receptet, szoktam csinálni, csak én felforralom a vizet (benne: ecet,só, köménymag), s úgy teszem bele a káposztát, fehér hagymát és pirosodó z.paprikát, amikor kihűl, befőttes üvegekbe rakom, hűtőben eláll hónapokig. Roppanós marad. Még most sincs késő az elkészítéshez. Én is ezután fogok csinálni. Nagyon szeretjük. Ajánlom én is.

    VálaszVálasz
  6. Hibszky Anna szerint:

    Köszönöm a finom receptet. Ha nátriumbenzonátot teszek bele, akkor eltartható?

    VálaszVálasz
  7. Eszti szerint:

    Szia! valami módon esetleg nem lehetséges a tartósítása?

    VálaszVálasz
  8. Miklós szerint:

    Sziasztok,tényleg nagyon finom ez a fajta savanyú,annyi megjegyzésem lenne hozzá,hogy még finomabb,ha kevesebb sóval a zöldségek saját levével csinálja az ember.Magyarán nem kell kicsavarni,hanem a só amit ki vesz nedvességet a zöldségekből ahoz rakjuk a cukrot,és az ecetet.

    VálaszVálasz
  9. ilona szerint:

    @Myreille: Szia! eltenni télire , csak annyi kell hogy teszel bele szalicilt.

    VálaszVálasz
  10. ilona szerint:

    Szia! eltenni csak annyi kell hogy teszel bele szalicilt, akkor eláll télire.

    VálaszVálasz
  11. Isteni,finom.Mindenkinek ajánlom,hogy készitse el.

    VálaszVálasz
  12. wolf erzsébet szerint:

    Sosem késő vegyes vágottat készíteni,
    2 kg fehér káposzta
    1 kg vörös káposzta
    50 dk fehér hagyma
    pár szem fekete bors
    egész kömény tetszés szerint

    cukor
    ecet
    ezek ízlás szerint.
    Vékonyra gyalulni a káposztákat és hagymát és lesózni, egy órát benne hagyni, majd kinyomkodni a levet, vizet öntök hozzá hogy éppen el lepje, bele a fűszereket , cukrot ecetet ízlés szerint.
    Máris lehet fogyasztani, zsíros kenyérhez kiváló .

    VálaszVálasz
  13. Myreille szerint:

    Szerintem ez így finom. Érdemes frissen csinálni, én nem rontanám el szalicillel.

    VálaszVálasz
  14. Júlia szerint:

    Szia! Csak annyit kérdeznék hogy ugye te 10%-os ecettel csinálod?

    VálaszVálasz
  15. Myreille szerint:

    Igen, 10%-os ecetet szoktunk hozzá használni!

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra