A legfinomabb vegyes vágott – a családi receptünk

Myreille

Állítólag a nagyapám, aki mesterszakács volt, készítette a világ legjobb vegyes vágott savanyúságát. Anyukám, amikor szakácstanuló volt, tőle tanulta a receptet.

Nincs az a mennyiség, amit anyukám vegyes vágottjából ne tudnék megenni. Eszméletlen finom és sehol máshol nem ettem még ilyen jót: édes, hagymás, pikáns, ropogós, de nem kemény. Szóval tökéletes. Elég nehezen sikerült megszereznem tőle a receptet, mert folyton ilyeneket mondott, hogy “ah, nagyon egyszerű, nem kell hozzá semmi extra” meg “ízlés szerint kell összekeverni a vizet cukorral és ecettel”. De nem adtam fel, hősiesen (és élvezettel) félelmetes mennyiségeket ettem meg és közben figyeltem, mit hogyan csinál…

vegyesvagott02

Vegyes vágott káposztával, lilahagymával és Kápia-paprikával (Fotó: Myreille)

Hozzávalók:
1 kg káposzta (fehér)
4 db lilahagyma
1-2 piros paprika

3 evőkanál cukor
4 evőkanál ecet (10%-os)

A káposztát nagyon, de tényleg nagyon vékonyra kell gyalulni és be kell sózni.

A megtisztított hagymát nagyon, de tényleg nagyon vékonyra kell vágni és be kell sózni.

A paprikát nagyon vékonyra kell vágni és a káposzta (azaz a tál) “oldalában” be kell sózni.

Legalább 20 percig állni kell hagyni, majd jól átgyúrni és kicsavarni.

Fél liter vizet össze kell keverni 3 evőkanál cukorral és 4 evőkanál ecettel. Majd bele kell tenni a (szinte) szárazra csavart káposztát, hagymát és paprikát és jól össze kell keverni, a zöldségeket jól bele kell nyomkodni a lébe.

Már ilyenkor is finom, de ha érik, még jobb lesz. Hűtőben 2-3 napig tartható el.

Tippek:
– Nyáron uborkát is szoktunk tenni a vegyes vágottba, de akkor kihagyjuk belőle a paprikát.
– Ha vöröshagymával csináljuk, akkor a hagymát lehet sózni a káposzta “szélében”. Lilahagymát azért külön sózzuk, hogy ne színezze rózsaszínre az egész vegyes vágottat.
– A vegyes vágott akkor jó, ha friss, vékony levelű káposztából készül, a torzsát vastagon ki kell vágni és a káposztát nagyon, de nagyon vékonyra kell gyalulni.

vegyesvagott04

Vegyes vágott (Fotó: Myreille)

Ui: A terítő, amely a képen látszik apai nagyanyám kelengyéjéből való, közel 100 éves.

vegyesvagott03

Vegyes vágott (Fotó: Myreille)

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra