Póréhagymás csirkével rakott brokkolis rizs

Myreille

szerecsendio2

Egyetlen fűszere a szerecsendió.

rejtettbrokkoli2 copy A tejszínes-póréhagymás-szerecsendiós csirke nagy kedvencem, viszont a fiam miatt még kellett valami zöldség a vasárnapi ebédbe, de hogy ne csak ő járjon jól, a brokkolira esett a választás.
Hozzávalók:
1 bögre rizs
20 dkg brokkoli
60 dkg darált csirkehús
2 nagy póréhagyma
3 szerecsendió

kevés olaj
2 dl tejszín
kevés tej
10 dkg sajt
Nálunk nagyon csúsznak a rakott dolgok, viszont az előkészítéssel járó sok edényt nem kedvelem. Bevásárláskor még azt gondoltam, négy réteg lesz: rizs, brokkoli, hús, póréhagymás-szerecsendiós szósz, tetejére sajt, de mosogatás után álltam neki főzni, így a szükséges edény minimalizálása fontos szemponttá vált.
Egy lábasban kevés olajon megfuttattom a rizst, picit megsózom, felöntöm 2 bögre forró vízzel és lefedem. A brokkolit megmosom, kisebb rózsáira szedem és a rizs tetejére pakolom. 20 perc mire megfő, kevergetni nem szoktam, de figyelek, nehogy kifusson. Mielőtt sütőtálba pakolnám villával átkeverem és a brokkolikat összetöröm.
A póréhagymákat felkarikázom és kevés olajon elkezdem párolni. Nem kell aggódni a félelmetes mennyiség miatt, összeesik. Amikor a hagyma puha, hozzáteszem a csirkehúst és ráreszelek 2 szerecsendiót. (Egész szerecsendiókat szoktam venni és sajtreszelőn reszelem.) Addig főzöm, amíg a hús kifehéredik és megpuhul. Felöntöm tejszínnel, elkeverem.
Tűzálló tálba rétegzem a brokkolis rizst és a póréhagymás húst. Meglocsolom némi tejjel, hogy szaftosabb legyen a végeredmény, tetejére sajtot reszelek és addig sütöm, amíg a sajt megpirul.
Ugyanez az ízvilág csak másként a póréhagymás-szerecsendiós csirkemell. A póréhagymát felkarikázom, megpárolom, ráreszelek 2 szerecsendiót és felöntöm tejszínnel. A csirkemellet tűzálló tálba teszem, leöntöm a póréhagymás szósszal, majd először lefedve, utána anélkül sütöm (kb. 40 percig). Körete lehet rizs, de párolt zöldség is.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra