élni, lenni, szeretni, enni, horgolni

term ID:
parent cat ID:211
parent cat ID 1:3
post ID:33905
category_3 #e62e2e

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Csaladi kedvenc: paradicsomos húsgombóc

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Csaladi kedvenc: paradicsomos húsgombóc

Myreille - Publikálva:

Paradicsomos húsgombócban az olaszok nagyok, de van magyar – oviból és menzáról ismerhető – változata is, amely elképesztően finom.

paradicsomoshusgomboc01

Paradicsomos húsgombóc, avagy töltött paprika paprika nélkül (Fotó: Myreille)

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg darált hús 1 marék (kb. 5-7 dkg) rizs 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 2 tojás 1 teáskanál majoranna bors pirospaprika 3 evőkanál olaj 2 evőkanál liszt 2 doboz paradicsompüré 1 paprika (Kápia) A darált húst alaposan összedolgozom a finomra vágott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, a 2 tojással, sóval, borssal, majorannával és pirospaprikával, majd gombócokat formázok a húsból. Nagyjából golflabda méretűeket, amelyek ahogy dagad a rizs, nagyobbak lesznek főzés közben. Egy nagy lábasban az olajon megpirítom a lisztet, belekeverem a paradicsompürét, felöntöm kb 2,5 liter vízzel, picit sózom, beleteszem a kimagozott, de egyben hagyott paprikát és felforralom. Egyszóval csinálok egy paradicsommártást, de nem túl sűrűt. Amikor forr a mártás beleteszem a gombócokat és nagyjából 1 órát főzöm. A gombócok méretétől függ, hogy mennyit kell főzni és mielőtt késznek nyilvánítanánk, meg kell nézni egy gombócot. Kettévágom és megnézem a közepét. A mártásra figyelni kell, mert könnyen leéghet. Ha túl sűrű, akkor egy kis vízzel érdemes hígítani, mert úgyis sűrűsödik, amíg megfőnek a gombócok. Lehet enni krumplival, de én friss puha kenyérrel szeretem. És igen, aki felismeri ebben a hagyományos, magyar töltött paprikát, nem téved. Csak itt paprika helyett gombócok vannak. A fiaim imádják.
paradicsomoshusgomboc02

Családi kedvencünk: Paradicsomos húsgombóc (Fotó: Myreille)

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra