Elzászi almatorta

Myreille

Kevés tészta, sok sült alma, vaníliás krém. Borzasztóan bonyolultnak tűnik, pedig 15 perc alatt kész.
Csaltam. A hagyományos Elzászi almatorta omlós tésztával készül, de nekem az túl vastag lett volna, ezért leveles tésztát használtam – készen vettem, Tante Fanny. Egy tortaformát kibéleltem a tésztával úgy, hogy a forma oldalán is legyen legalább 3 cm tészta. 3 nagy, savanykás almát – több mint fél kiló volt – megpucoltam és levágtam a magházról. Az almadarabokat vékonyra szeleteltem, de egyben tettem a tésztára. 3 tojást habosra kevertem 6 evőkanál cukorral és 1 kávéskanál vanília eszenciával, öntöttem hozzá 1 dl tejet (tejszín nem volt itthon, de azzal még krémesebb lett volna és úgy a “royale” öntet), majd az almákra öntöttem. Nagyjából 180 fokos sütőben fél órát sütöttem, addig, amíg a teteje megbarnul és ha finoman megmozgatta a formát, már nem lötyögött a süti közepe.
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
50-75 dkg alma (próbáltam helytakarékosan pakolni, de több nem fér el a tésztán)
3 tojás
6 ek cukor
1 dl tej vagy tejszín
vanília eszencia
A torta nagy előnye, hogy az almaszeletek nem átpárolódnak, hanem a vaníliás szószban megsülnek, és az édes krém kellemes kontrasztot ad a savanykás almának. A tészta pedig éppen annyi, amennyi mindenképpen kell.
26 cm-es tortaformát használtam és a “friss leveles tésztát”. (Vigyázat, létezik “friss élesztős leveles tészta” is, ha véletlenül ilyet vettél, akkor abból inkább kakaós csigát csinálj!)

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra