Rusztikus körtetorta, avagy diós-körtés galette

Myreille

Sok gyümölcs, kevés tészta és ha akad otthon egy gombóc vanília fagyi, akkor egy francia cukrászdában érezhetjük magunkat.

rusztikuskortetorta02

Rusztikus körtetorta (Fotó: Myreille)


rusztikuskortetorta03

Körteszüret (Fotó: Myreille)


Hozzávalók:
6 db körte
20 dkg liszt
15 dkg dió
12 dkg vaj
10 dkg + 2 evőkanál cukor
1/4 teáskanál vaníliaőrlemény (vagy 1 zacskó vaníliás cukor)
1 tojás
1 citrom reszelt héj
A diót megdarálom, majd a liszttel, vajjal, cukorral, vaníliával, reszelt citromhéjjal és tojással omlós tésztát gyúrok belőle.
Akkora sütőpapírt szakítok le, amelyik a sütőtepsin 3-4 centivel túllóg és akkorára nyújtom a tésztát, ami a papírt nagyjából befedi.
A tésztát sütőpapírral együtt a tepsibe teszem és felszeletelem a körtét és elrendezem a tésztán.
Engem nem zavar a körte héja, de aki elegánsabb, fehérebb tortát szeretne, hámozza meg a körtét és miután felszeleteli, locsolja meg frissen csavart citromlével.
A körtét úgy könnyű szépen felrakni, ha a tészta szélétől indulunk. El kell hagyni 3-4 centit a tészta szélétől és jó szorosan, körben – vagy nagyjából körben – kell pakolni az egyforma szeletekre vágott körtét. A következő kör úgy kell rakni, hogy kicsit fedésben legyen az előző sorral, majd a következőt és a közepén a körteszeleteket fel lehet állítani vagy el lehet fektetni.
Visszahajtom a tészta széleit és a körtéket megszórom 2 evőkanál cukorral és 180 fokos sütőben 40 percig sütöm.
rusztikuskortetorta04

Kevés tészta, sok körte, sütés előtt (Fotó: Myreille)


rusztikuskortetorta05

Én szeretem a körte héját – úgyis abban van a vitamin -, de akinek van ideje és türelme és elegánsabb tortát akar, pucolja meg a körtéket és locsolja meg a felvágott körtét citrommal, hogy ne barnuljanak meg. (Fotó: Myreille)

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra