term ID:
parent cat ID:2
parent cat ID 1:3
post ID:46123
category_3 #e62e2e

Mi a francot főzzek 2,5 hónapon keresztül?

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Mi a francot főzzek 2,5 hónapon keresztül?

Myreille - Publikálva:

10 hét vakáció a gyerekeknek. 10 hét fejtörés a szülőknek. Arra még vannak ötleteim, hogy mit csináljon a gyerek 70 napon át, de mit főzzek minden nap?

Rizses zöldborsó és halrudacska (Fotó: Myreille)

Rizses zöldborsó és halrudacska (Fotó: Myreille)

Inkább szeretek főzni, mint nem. Leginkább akkor szeretek főzni, ha van rá időm és van kedvem gondolkozni azon, hogy mit főzzek. Akkor is szeretek főzni, ha megkívánok egy ételt és olyat akarok enni. Nyáron nincs kedvem enni, így főzni sem, de főzni muszáj, mert itthon a gyerek. És persze a főzés a bevásárlással kezdődik, és persze a gyerekeim egy csomó kaját nem esznek meg, amit én szeretek. Szó se lehet lecsóról, tökfőzelékről, töltött tökről, ájult imámról vagy cukkinis shakshouka-ról, mert (éppen) nem szeretik. (Akkor főzhetném, ha éppen nyaralnak, de a fene se akar akkor főzni, amikor egy csomó más jó dolgot is csinálhat…) Összeírtam, mit tudok egyszerűen, gyorsan főzni a gyerekeknek, amit meg is esznek: 1. Zöldborsós carbonara spagetti Lesütöm a kockázott szalonnát, rádobom a (mirelit) zöldborsót és kevés vízzel puhára párolom. Mehet rá a tejszín, kevés só és sok bors – igen, a gyerekeim a borsot szeretik, a kaportól bezzeg rosszul vannak. A szószba belekeverem a kifőtt spagettit és már lehet is enni. 2. Rizses zöldborsó és halrudacska Tudom, hogy rendes anya nem ad halrudacskát a gyerekének, csak akkor, ha saját maga készíti, de az én gyerekeim szeretik és vállalom, hogy nem vagyok elég rendes anya. A köret nem rizibizi, hanem borsó és némi rizs. Úgy készül, hogy olajon kicsit megfuttatom a (mirelit) zöldborsó, majd felöntöm vízzel, sózom, borsozom, 200 dkg borsóhoz dobok egy kis marék rizst, 1 apró kockára vágott fokhagymát és némi szárított oreganot. 3. Spenót Bár a tökfőzeléket nem szeretik, a spenótot fokhagymásan (és a sóskát) rendesen eszik. Ők tojással, én sajttal szeretem a spenótot. Szerencsére előkészített (kiolvasztott vagy megtisztított) spenóttal 10 perces mutatvány. 4. Túrós tészta Minden mennyiségben jöhet. Jobb napokon magam készítem a tésztát, de nyáron ezek a jobb napok mindig hétvégére esnek. 5. Tökös tojás Bár a tökfőzelék nem menő, a zsenge tökből vagy cukkiniből készült tökös tojást megeszik. Forró nyári napokon főételnek is tökéletes fogás.
Tökös tojás (Fotó: Myreille)

Tökös tojás (Fotó: Myreille)

Myreille kedvenc pizzája (Fotó: Myreille)

Myreille kedvenc pizzája (Fotó: Myreille)

6. Pizza A dagasztógép elvégzi a munka nagyját, csak a feltéteket kell rászórni a tésztára. Többféle pizzát szoktunk sütni, de ez a kétféle a kedvencünk. És el lehet készíteni tortilla lapból is, azzal még kevesebb a macera. 7-8-9. Rizs hússal Dani kedvence: sertéspörkölt és rizs, Zsombi kedvence: sült tarja és rizs. Igazából ez két étel, mert mindegyik megeszi mindkettőt. Sőt, a harmadik a sárga rizses paprikás csirke 10. Tészta hússal Bármilyen tésztát megesznek némi darált húsos, bolognai szósszal és sok sajttal. Talán tésztán el lennének hetekig, de még kitartok a változatos és zöldségekben gazdag táplállkozás mellett. Ezért a paradicsomos-húsos szószba egy répát is szoktam reszelni, illetve ha van itthon szárzeller, azt is apróra darabolom, mint a hagymát. 11. Rakott krumpli sietősen A rakott krumpli egy nagyon macerás étel, de van egy egyszerű, serpenyős változata.
Hamis rakott krumpli (Fotó: Myreille)

Hamis rakott krumpli (Fotó: Myreille)

Paradicsomos-bazsalikomos-tejszínes csirke (Fotó: Myreille)

Paradicsomos-bazsalikomos-tejszínes csirke (Fotó: Myreille)

12. Paradicsomos-bazsalikomos-tejszínes csirke Egyszerű, gyors, könnyű és nagyon finom. Itt a recept! 13. Jansson megkísértése A sprotni gerincét ki szoktam szedni, ne ropogjon a fogam alatt. Amúgy egy egyszerű, laktató és nagyon finom étel. 14. Tengeri hal újhagymás-szerecsendiós mártásban Szerencsére a halat legalább annyira szeretik a gyerekeim, mint a tésztát. Az újhagyma-szerencsendió páros pedig tökéletes. 15. Kínai pirított tészta Megint tészta, de legalább van mellette zöldség is… Ezzel biztatom magamat. 16. Töltött paprika A töltött paprika vagy a paradicsomos húsgombóc enyhén macerás kaja, de amíg délelőtt dolgozom, simán elrotyog a gázon. Persze, a gyerekek csak a gombócot szeretik belőle, de magamnak mindenképpen teszek bele paprikát is. Csak akkora adagban tudom főzni, hogy legalább 2 napig kitart, így sokkal nagyobb kedvvel állok neki. Én nagyon szeretem a másik töltött paprikát is, de az a gyerekeimnek most nem tetszik.
toltottpaprika

Töltött paprika (Fotó: Myreille)

17-18. Garam masalaval és almával sült csirkecomb Igazából őszi étel, de én nyáron is szívesen készítem, mert a sült alma egész évben remek. A receptet itt találod! Ugyancsak őszies étel, de hűs-savanykás íze miatt nyáron is szívesen főzöm a köményes-almás húst, ami a rizses húsnak egy újabb változata… 19. Rakott kelkáposzta A rakott kelkáposztának is van egy sietős verziója. 20-21. Krumplifőzelék és zöldborsófőzelék Amikor már minden kötél szakad, akkor vagy zöldborsófőzeléket vagy krumplifőzeléket csinálok villámgyorsan. Legnagyobb bánatomra a vöröslencsét mostanában nem eszik meg a gyerekek… 22. Sóska Esetleg sóskamártást főzök, csak a sóskát valaki tisztítsa meg előtte… Ötletekkel én itt megálltam, most ti jöttök! Mit főztök ebédre a gyerekeknek a vakáció idején?

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra