Házias reformkonyha: tejfölös krumplifőzelék

Myreille

A burgonyafőzelék a legegyszerűbben sűríthető étel rántás és habarás nélkül, hiszen a krumpli már benne van. Az ízéből viszont nem engedek.

A főzelékeket úgy szeretem, ahogyan anyukám és nagymamám főzte. Ragaszkodom a gyerekkori ízekhez. Azonban ha lehet, kerülöm a felesleges lisztet, zsírt, cukrot és sót. Anyukám rántással főzi a krumplifőzeléket, én már nem.

Amúgy a krumplit termelőtől kaptam, így kivételesen tudom, hogy a piros héjú, világos sárga húsú krumpli, amiből az ebéd készült, Kondor burgonya.

Tejfölös krumplifőzelék habarás és rántás nélkül

Hozzávalók:
1 nagy pohár tejföl (450 g)
1 kg burgonya
1 vöröshagyma

olíva olaj
2 babérlevél

Feltétnek: kolbász, szalonna

A vöröshagymát nagyon apróra vágom és kevés (fél evőkanálnyi) olíva olajon üvegesre pirítom. Ráteszem a 3 mm vastag karikákra vágott krumplit és felöntöm annyi vízzel, amennyi az egészet éppen ellepi. Megsózom, beleteszem a babérlevelet és megkeverem. Fedő nélkül addig főzöm, amíg a krumpli kisebb darabokra esik és az egész besűrűsödik (30-40 perc, de krumplitól is függ).

A tejfölt összekeverem a főzelékből kivett két evőkanálnyi “krumplis vízzel” – így nem lesz csomós – és a tejfölt a főzelékhez öntöm. Felforralom és lehet enni.

Feltétnek pedig egy kis bűnözés: sült sonka és sült vastagkolbász.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Egy hozzászólás a “Házias reformkonyha: tejfölös krumplifőzelék” című cikkhez.

  1. ORsi szerint:

    én is pont így készítem, egyetlen eltéréssel: nálam a krumplifözelék csakis kockára vágott krumpliból készülhet.

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra