élni, lenni, szeretni, enni, horgolni

term ID:
parent cat ID:49
parent cat ID 1:3
post ID:26684
category_3 #e62e2e

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Zabpelyhes-fahéjas galuska vanília sodóval

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Zabpelyhes-fahéjas galuska vanília sodóval

Myreille - Publikálva:

Az aranygaluska nyomán készült, de cukros dió helyett fahéjas cukorba forgatom a tésztadarabokat. Extra, hogy a tésztában zabpehely is van.   Nagyon szeretem az aranygaluskát, de a kalács cukros tetejét is imádom. A kettő találkozásából született a zabpelyhes-fahéjas galuska. Természetesen a vanília sodó elmaradhatatlan.

fahejasgaluska

Zabpelyhes-fahéjas galuska vanília sodóval (Fotó: Myreille)

  Zabpelyhes-fahéjas galuska: 350 g liszt 100 g apró szemű zabpehely 2 g élesztő 2 evőkanál méz 2,5 dl langyos víz csipet só 1 teáskanál őrölt fahéj 4 evőkanál cukor A lisztből, zabpehelyből, élesztőből, mézből, csipet sóból és langyos vízből tésztát kell gyúrni. Én általában mindent beleszórok a kenyérsütőbe, majd dagasztó program. A cukrot összekeverem az őrölt fahéjjal. A meggyúrt tésztát langyos helyen fél óráig kelesztem, majd átgyúrom és diónyi galuskákra szaggatom és megforgatom a fahéjas cukorban és egy kivajazott sütőtálba teszem. Ez az adag nekem pont egy sorba fér bele a sütőtálba. A maradék cukrot a galuskák tetejére szórom és 30 percig langyos helyen kelni hagyom a tésztát, majd 180 fokos sütőben 40 perc alatt készre sütöm. Vanília sodó: 4 tojás sárgája (ha szép nagyok a tojások, akkor elég 3 is) 5 dl tej 1 dl tejszín 1/4 teáskanál őrölt vanília 4 evőkanál cukor A tojássárgákat habosra keverem a cukorral és az őrölt vaníliával. Beleöntöm a tejet és a tejszínt, simára keverem, majd tűzre teszem és állandó kevergetés közben felforralom. Igazság szerint a vanília sodóval szoktam kezdeni a főzést, mert mire mindennel elkészülök – begyúrom a tésztát, dagad, sütőtálba teszem, sütöm – már nem forró, sőt kellemesen hűvös, ha hűtőbe is kerül.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra