élni, lenni, szeretni, enni, horgolni | moksha.hu

term ID:
parent cat ID:2
parent cat ID 1:3
post ID:61671
category_3 #e62e2e

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Tejfölös-kapros tökfőzelék cukkiniből sült kolbásszal

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Tejfölös-kapros tökfőzelék cukkiniből sült kolbásszal

Myreille - Publikálva:

A cukkini-szezon elején megint fel kellett hívnom az anyukámat, és megint meg kellett kérdeznem a tökfőzelék receptjét. Most viszont felírom, mert ez a tökéletes tökfőzelék receptje, amit gyerekkorom óta imádok. 

Tejfölös-kapros tökfőzelék cukkiniből sült kolbásszal/Fotó: Myreille

Tejfölös-kapros tökfőzelék cukkiniből sült kolbásszal/Fotó: Myreille

Gyerekkoromban mindig kívülállónak éreztem magam, amikor a többiek arról beszéltek, hogy mennyire utálják a tökfőzeléket. Szívesen tartoztam volna közéjük. Szívesen lettem volna olyan igazi gyerek, mint ők. Ők szívből tudták gyűlölni a tökfőzeléket. Én szívből imádtam. Anyu azt meséli, hogy otthon azt mondtam neki, szerintem a többiek azért utálják a tökfőzeléket, mert az ő anyukájuk nem tud olyan finom tökfőzeléket főzni, mint ő. Tehát anyukám tökfőzeléke legendásan jó. Rengeteg ételt főzök másként, mint ő, de a tökfőzelék receptjéhez ragaszkodom.

Régen a tökfőzeléket főzőtökből csinálta anyu, azt volt a kertben, most ő is, én is tök nagyságúra nőtt cukkiniből készítjük. És minden alkalommal tökéletes.

Szerencsére a férjem is imádja a tökfőzeléket, ezért a kertünkben a cukkini mellett kapor és hagyma is nő, hogy minden adott legyen a jó tökfőzelékhez. A tökfőzelék-genetikáját viszont nem sikerült még megfejtenem. A gyerekeink viszont “igazi” gyerekek, az egyik csak nagyon nem kedveli, a másik viszont egyenesen utálja a tökfőzeléket.

A tökéletes tökfőzelék cukkiniből

Hozzávalók: cukkini vöröshagyma kapor ecet liszt tejföl

A tök nagyságú cukkinit meg kell tisztítani, magjait ki kell venni és nagy lyukú reszelőn le kell reszelni. Be kell sózni (1/4 teáskanál sóval) és nagyon pici (2-3 csepp) ecetet kell rátenni.

Kevés olajon az apróra vágott hagymát meg kell dinsztelni, mehet rá egy pici pirospaprika és a kicsavart tök cukkini. Fel kell önteni annyi vízzel, ami “ippen” ellepi.

Mehet bele az apróra vágott kapor.

Tejfölös habarással be kell sűríteni. A tejfölös habarásnál csalni szoktam. Ahogy anyukám. 2 evőkanál lisztet a vízzel simára keverem. Ráöntöm a tökre és annyi (4-5 nagy evőkanál) tejfölt teszek bele, hogy sűrű, de krémes főzeléket kapjak. 

És kész!

Tejfölös-kapros tökfőzelék cukkiniből sült kolbásszal/Fotó: Myreille

Tejfölös-kapros tökfőzelék cukkiniből sült kolbásszal/Fotó: Myreille

Gyerekkoromban puha kenyérrel szerettem a tökfőzeléket, most inkább valami húsfélével (sült csirkemellel vagy sült kolbásszal) ezsem.

Összegzés
recipe image
Recept
Tejfölös-kapros tökfőzelék cukkiniből sült kolbásszal
Szerző
Dátum
Idő

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra