Cukkinis shakshouka, azaz paradicsomban sült tojás

Myreille

Kicsit untam már a megunhatatlan lecsót és kipróbáltam a shakshouka-t, aminek a neve nagyon furcsa, de semmi extra alapanyag nem kell hozzá.

 

Volt itthon friss, vidéki tojás, valamint kétféle paradicsom, zsenge cukkini, vöröshagyma és fokhagyma a kertből. Remek alapanyagok egy remek ételhez, amely legjobban a lecsóhoz hasonlít, de még se az.

Friss, vidéki tojások, és kétféle paradicsom, zsenge cukkini, vöröshagyma és fokhagyma a kertből. (Fotó: Myreille)

A shakshouka egy fűszeres, paradicsomos étel, amelyet elsősorban reggelire fogyasztanak, és Észak-Afrikában és a Közel-Keleten igen népszerű. Nagyon hasonlít a lecsóra, de azért még se az, és éppen ezért jó változatosságot kínál a nyárra, amikor a kertek ontják a paradicsomot. Halkan jegyzem meg, hogy a shakshouka ezernyi változatban készíthető – mindenki azt tesz bele, ami a kertben vagy a fűszerpolcon akadt -, nagyjából annyi a fix, hogy paradicsomszószban sül a tükörtojás.

Hozzávalók (2 személyre)
nagyjából 1 kg paradicsom
4-5 apró cukkini
2 apró fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 chili
4 tojás
olíva olaj

A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágom és kevés olíva olajon üvegesre párolom.

A paradicsomot apró kockákra vágom (akinek van kedve, meg is hámozhatja a paradicsomokat) és a hagymára dobom, majd a chilivel és sóval közepesen sűrű szósszá főzöm. (A paradicsomtól függ, mennyi ideig tart a sűrítés, húsosabb paradicsomoknak elég 10 perc, levesesebbeknek kell akár 20 perc is, de nem szabad túl sűrűre főzni, mert akkor a tojások sülnek, leég a paradicsom.)

Az apró cukkiniket feldarabolom, a tojásokat egyesével feltöröm.

A paradicsomos szószhoz keverem a cukkiniket, majd beleteszem a tojásokat és megvárom, hogy a tojások megsüljenek a paradicsomos szószban. Akkor jó, ha a fehérje kifehéredik.

Puha kenyér kell mellé és nem csak reggelire, de vacsorára vagy ebére is nagyon finom.

Cukkinis shakshouka, azaz cukkinis paradicsomban sült tojás (Fotó: Myreille)

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra