A hal gyorsan elkészíthető és finom. Az egyik kedvenc receptem a tejszínes-fűszeres szószban főtt tengeri hal. Család is imádja.
Tengeri hal újhagymás-szerecsendiós mártásban (Fotó: Myreille)
Halak közül azokat kedvelem, amelyekben nincs szálka (azaz filézett halak) vagy olyan óriási szálkákkal bírnak, amelyeket gyerekjáték kiszedni. Ehhez a recepthez is ezek a halak jók, mert a tejszínes-újhagymás-fűszeres szószban apró szálkákat keresgélni lehetetlen és idegölő.
Hozzávalók:
1 kg tengeri halfilé
2 fej vöröshagyma
1 evőkanál liszt
3 dl tej
2 dl tejszín
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
1/4 teáskanál frissen őrölt bors
1/4 teáskanál őrölt majoranna
2 gerezd fokhagyma
só
5 szál újhagyma
2 evőkanál olíva olaj
1 evőkanál vaj
1 citrom
A vöröshagymát apróra vágom és az olíva olaj-vaj keveréken üvegesre párolom. Ezután ráteszem a fűszereket (koriander, szerecsendió, bors, majoranna, fokhagymapor), párszor átkeverem, majd ráteszem a lisztet és addig kevergetem, amíg a liszt kicsit megpirul. (Mintha rántás készítenék.) Felöntöm tejjel, tejszínnel és beforralom.
Az újhagymát felkarikázom, a halat nagyobb (4×4 centis) darabokra vágom.
A sűrű, fortyogó mártásba beleteszem a halat és az újhagymát, és néha-néha óvatosan megkeverem. 10-15 perc alatt átfő a hal, de mielőtt késznek ítélem, megnézem, megkóstolom.
Remek körete a halnak a főtt rizs és a tányéron jót tesz neki néhány csepp friss citromlé.