Fedő alatt sült lapocka tormás mártással és zöldborsóval

Myreille

Csupa hétköznapi hozzávaló, aminek többsége ott lapul a kamrapolcon, azonban a végeredmény ízletes, ünnepi lakoma.

Fedő alatt sült lapocka tormás mártással, zöldborsóval és petrezselymes rizzsel (Fotó: Myreille)


A mélyhűtőmben általában van fagyasztott zöldborsó és petrezselyem. (Utóbbit én szoktam eltenni, amikor nagyobb mennyiséget kapok.) A kamrapolc pedig roskadozik fűszerektől illetve mindig van liszt, rizs és búzadara itthon, a hűtő ajtaján pedig a mustár mellett van torma és tejföl is. Engem megnyugtat, hogy van “készletünk”, főleg akkor, amikor kiderül, a hagyma éppen elfogyott és a pörköltnek vásárolt lapockából valami mást kell főzni. Szóval kreatív voltam és bevallom, nem is akartam megosztani ezt a receptet, de az első falat után éreztem, olyan finom, hogy érdemes fényképezni és elmesélni.
Hozzávalók (2-3 személyre)
80 dkg lapocka
30 dkg zöldborsó
1 bögre rizs (A rizs)

negyed teáskanál frissen őrölt fekete bors
negyed teáskanál fokhagymapor (szárított, őrölt fokhagyma, biztonsági tartalék, ha a fokhagyma elfogyna)
negyed teáskanál őrölt koriandermag
1 teáskanál torma
1 evőkanál tejföl
2 evőkanál fagyasztott petrezselyem
olíva olaj
Ennél az ételnél fontos a szervezés és az időzítés. A hússal kell kezdeni, majd 1 óra elteltével jöhet a rizs, nem baj, ha 25-30 percet áll a gőzben, majd a párolt zöldborsó és a legutolsó a tormás szósz. Így az egész étel 1,5 óra alatt készen van úgy, hogy közben egy mosást is be lehet pakolni.
Fedő alatt sült lapocka (időigény: kb 1,5 óra)

A lapockát (megmosom és) kisebb darabokra vágom, de úgy, hogy követem a hús “kötegeit”. Persze, lehet helyette combot is használni, de ha valaki a comb dióját veszi, azt ne vágja szét, hagyja egyben és úgy süsse meg. (Mivel a dió nagyobb darab hús, ezért azt érdemes lefedett jénaiba tenni és mégis a sütőben sütni.)
A kisebb darabokra vágott lapockát alaposan megforgatom a só, frissen őrölt bors, őrölt koriander és a fokhagymapor keverékében.
Olyan teflon serpenyőben, amelynek van fedője is, kevés olíva olajat hevítek – jó forró legyen – és a lapockadarabok minden oldalát alaposan átsütöm. Felöntöm 1-1,5 dl vízzel és fedő alatt sütöm-párolom 1,5 órát, néha megforgatom. (A húsdaraboktól függ, ennyi idő szükséges, nekem 25-30 dkg-os húsdarabjaim voltak.) A húsra figyelni kell, mert könnyen elillanhat a víz és akkor leéghet. A lényeg, hogy mindig legyen alatta kevés víz.
A végén, el kell párologtatni az összes vizet a hús alól, sűrű szaftban még egyszer átforgatom a húsokat, majd kiveszem.
Tormás mártás (időigény: 5 perc)
A hús után visszamaradt szaftba tormát és tejfölt teszek, kevergetés közben felforralom. A lényeg, hogy egynemű szósz legyen.
Párolt zöldborsó (időigény: kb. 20 perc)
Teáskanálnyi olíva olajat hevítek, rászórom a fagyasztott zöldborsót, kevergetve megpárolom. A borsó általában akkor jó, amikor ráncossá válik. Vigyázni kell, mert könnyen leég.
Petrezselymes rizs  (időigény: kb. 20 perc)
Teáskanálnyi olíva olajon párszor átkeverem a rizst és persze, meg is sózom. Az 1 bögre rizst felöntöm 2 bögre forró vízzel, átkeverem, a tetejére teszek 2 evőkanál fagyasztott petrezselymet, lefedem és takarék lángon 18 percig főzöm. Majd legalább 2 percig fedő alatt pihenni hagyom és csak utána keverem meg. Vigyázni kell, mert könnyen kifut a rizs főzővize, érdemes kicsit elcsúsztatni a fedőt, amíg ég alatta a “láng”.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra