Anyukámtól tanultam: almás pite 11 db almából

Myreille

A jó almás pite arról ismerhető fel, hogy a töltelék sokkal vastagabb, mint a tészta. Megint egy életemben első.

Anyukámmal úgy sütünk, hogy nézi miből mennyit öntök a tálba, amit én közben visszamérek, hogy legközelebb nélküle is menjen a süti, és közben olyan íze legyen, ahogyan azt gyerekkoromban megszoktam.

Hozzávalók:
11 db alma (mérete alapján a zöldségesnél tízórai almának szokott futni, amúgy jonatán)
10 dkg vaj
1 tojás
13 dkg cukor
2 evőkanál tejföl
30-35 dkg liszt
csipet só
1 tk sütőpor
csipet só
1 tk zsemlemorzsa
fahéj
1 tk nádcukor

A 11 db almát meg kell pucolni és nagylyukú reszelőn lereszelni, picit becukrozni és állni hagyni.

A tojást kicsit fel kell verni, és nagyjából egy teáskanálnyit félre kell tenni, hogy a sütemény tetejét egyszerű legyen megkenni.

A szoba hőmérsékletű vajat el kell keverni a tojással, a cukorral, a csipet sóval és 8-10 dkg liszttel. Amikor a vaj teljesen eltűnt a masszában, mehet bele a tejföl, majd a liszt és a sütőpor. Először 30 dkg liszttel érdemes dolgozni, és ha kell, bepótolni a többit, hogy sodorható, de puha tészta legyen a végeredmény.

A tortaformát (átmérője 28 cm) ki kell vajazni. A tészta felét ki kell nyújtani és ki kell vele bélelni a formát. Az oldalát is a forma feléig. A tésztát meg kell szórni szemlemorzsával. Mielőtt az alma a tésztára kerülne, ki kell nyújtani a tészta másik felét is, amivel majd be lehet takarni a pitét.

Az alaposan kicsavart almát a tésztára kell tenni, kicsit le kell nyomkodni, meg kell szórni nádcukorral és fahéjjal. Ezután rá kell tenni a másik, kinyújtott tésztát, finoman megnyomkodni, esetleg a tésztaszéleket összedolgozni. A felső tésztát villával itt-ott meg kell szúrni és le kell kenni a félretett tojással.

180 fokos sütőben 40 perc alatt pirosra és készre sül.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra