Téli krémleves halványító zellerrel és fehérrépával

Myreille

Így etess a családoddal olyan zöldségeket, amelyeket állítólag nem szeretnek, de valójában zöldség formájukban meg se kóstolnak.
A petrezselyemgyökér és a szárzeller finom, parfümös aromája adja az étel különlegességét, és tulajdonképpen a zöldségek a “fűszerei” a krémlevesnek.
Először is egy kis zöldséglexikon. A halványító zeller vagy szárzeller nem azonos a nálunk elterjedt zellergumóval és annak sötétzöld leveles szárával. A húslevesnek mindegyik remek ízt ad, de a halványító zeller íze kevésbé intenzív és a szára jó ropogós, nyersen is finom. A halványító zellerből a gyökér és a levél közötti szártörzset árulják, amely több “ágból” áll. A belső szárak frissebbek, azokat érdemes enni, a külsők öregebbek, főzésre tökéletesek. Egy csomag zellerszárból többféle étel készíthető, mert egy-egy ételhez csak 1-3 ágra van szükség.
A fehérrépa vagy petrezselyemgyökér pedig – ahogy a nevéből is adódik –  a petrezselyem föld alatti része, szintén nélkülözhetetlen a húsleveshez, azonban nem a paszternák. A paszternák édesebb, aromásabb gyökérzöldség és kinézettre fehér répa. Abból sincs világégés, ha ezt a téli krémlevest valaki fehérrépa helyett paszternákkal főzi… Elméletileg meg tudom különböztetni a paszternákot és a fehérrépát – az illatukról -, de volt már, hogy elbuktam a teszten, ezért erősen figyelem a feliratokat, illetve kérdezgetem a nénikéket a piacon.

telileves01

Téli krémleves halványító zellerrel és fehérrépával (Fotó: Myreille)


Téli krémleves halványító zellerrel és fehérrépával
Hozzávalók:
3 petrezselyemgyökér (fehérrépa)
4 szál szárszeller (halványító zeller)
2 kisebb krumpli
2 dl tejszín

olíva olaj
levesgyöngy vagy pirított kenyérkocka
A petrezselyemgyökeret és a krumplit megpucolom, felkarikázom. A zellerszárakat megmosom, felkarikázom és nagyjából egy evőkanálnyit félreteszek belőle, hogy később nyersen a leves tetejére szórjam.
Fél evőkanálnyi olajat teszek a lábasba, ráteszem a fehérrépát és a zellert, 1-2 percig kevergetem, majd felöntöm 2 liter vízzel. Megsózom és felforralom. Nagyjából öt percig főzöm, majd beleteszem a krumplit is és addig főzöm, amíg a krumpli szétesik, kb. 20 perc.
Ezután botmixerrel pürésítem a krémlevest, felöntöm tejszínnel, felforralom és kész.
Színe miatt adódna, hogy kell még bele fűszer, de a fehérrépa finom illata és a zeller aromája éppen elég íz, nem kell más fűszerrel elnyomni. A tányérban felkarikázott zellerszárat és levesgyöngyöt szórok a tányérba, hogy legyen valami ropogós is a krémlevesben.
telileves02

Téli krémleves szárzellerrel és petrezselyemgyökérrel (Fotó: Myreille)

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra