Kód neve: lekváros linzer, avagy "Anya, süss valamit gyorsan!"

Myreille

Rácsos linzer néven is szokott futni, de szívecskékkel, gombával és sünökkel viccesebb és egy sütésre megvan egy hatalmas adag.
Az omlós linzerkarikával az a baj, hogy több részletben kell megsütni és a családom nagyon szereti, nagy mennyiségeket képes elpusztítani belőle. De már a nagymamáink is szívesen csaltak és sütötték egybe – főleg lakodalmakkor – és kockázták sütés után. Ők rácsot tettek a tetejére, én szívet, gombát, sünt, csillagot, éppen mihez van kedvünk van.

Lekváros linzer (Fotó: Myreille)

Lekváros linzer (Fotó: Myreille)


Hozzávalók
egy 30×40 centis tepsire méretezve
12,5 dkg margarin
15 dkg cukor
2 tojás
50 dkg liszt
1/2 teáskanál szódabikarbóna
csipet só
csipet vanília őrlemény (helyettesíthető 1 zacskó vaníliás cukorral)
500 ml-es üvegben eltett, sűrű házi lekvár (sárgabarack, eper, málna, feketeribizli, josta)
A linzer sárgabarack és eper lekvárral édes, míg a savanykás málnával, feketeribizlivel, jostával pikáns, de így is, úgy is gyorsan fogy.
A margarint a mikróban megolvasztom, belekeverem a cukrot és a vanília őrleményt (vagy a vaníliás cukrot), majd – ha már nem meleg – beleteszem a tojásokat és alaposan elkeverem. Ezután hozzáadom a lisztet és a szódabikarbónát és először keverem, majd gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom.
A tészta 2/3-át sütőpapíron, vékonyan lisztezve kinyújtom és sütőpapírral együtt a 30×40 centis tepsibe teszem. Pici pereme legyen a tésztának, de ne legyen túl nagy.
Megkenem lekvárral a tésztát, majd nyújtódeszkán, vékonyan lisztezve 2-3 mm vastagra kinyújtom a maradék tésztát és formákat szaggatok, amelyeket a lekvárra pakolok.
180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt észre sütöm.
Ha kihűlt lehet szeletelni, kockázni.
A szívecskéket a gyerekek szaggatták, a tepsi 30x40 cm-es (Fotó: Myreille)

Szívszerelmünk a sárgabaracklekvár. A szívecskéket a gyerekek szaggatták, a tepsi 30×40 cm-es (Fotó: Myreille)


Falatnyi darabok (Fotó: Myreille)

Falatnyi darabok (Fotó: Myreille)


Erdei hangulatban: Josta lekvárral készült "gombás" linzer.  Természetesen gomba nincs benne, csak a tetejét díszítettük gomba formájú linzerekkel. (Fotó: Myreille)

Erdei hangulatban: Josta lekvárral készült “gombás” linzer. Természetesen gomba nincs benne, csak a tetejét díszítettük gomba formájú linzerekkel. (Fotó: Myreille)


Iratkozz fel a hírlevélre!
 

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra