Paradicsomos vöröslencse lepénykenyérrel

Myreille

Egy kis India félúton a leves és a főzelék között. Hiszed vagy sem, az egész megvan 30 perc alatt és igazi “kamraétel”.

A vöröslencse titkos jolly joker, nálam mindig van a kamrapolcon (akárcsak hámozott paradicsom konzerv és hagyma). Nagyjából 20 perc alatt megfő, finom, tápláló és a férfinép is szereti. Egyetlen dolgot szoktam belőle főzni, a paradicsomos vöröslencsét, ami nem más, mint egy nagyon sűrű és tartalmas leves. Bármilyen kenyér illik hozzá, de ha akad a hűtőben egy kis élesztő, akkor a majoránnás lepénykenyér éppen elkészül, amíg a lencse megfő.

Paradicsomos vöröslencse

Hozzávalók:
300 g vöröslencse
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál tandori masala (elhagyható)
1 mokkáskanál kurkuma
1 mokkáskanál pirospaprika
1 doboz hámozott paradicsom vagy 1 kis doboz paradicsompüré

olaj

A vöröslencsét nem kell beáztatni, azonban háromszor-négyszer átmosom, amíg az apróra vágott hagyma és fokhagyma megdinsztelődik az olajon. Az utolsó vízzel együtt ráöntöm a hagymára – a víz bőven lepje el a lencsét -, beleteszem a fűszereket és a sót, majd felforralom.

Addig kell főzni, amíg a lencsék megpuhulnak és szétnyílnak, ekkor beleteszem a paradicsomot. A paradicsomot még a dobozban össze szoktam vágni, így nagyon gyorsan szétesik, a pürével pedig csak annyit kell várni, amíg felforr.

Paradicsomos vöröslencse majoránnás lepénykenyérrel. (Fotó: Myreille)

Majoránnás lepénykenyér

Pontos mértékegységeket nem tudok megadni, mert szemre csináltam és elfelejtettem visszamérni. Negyed élesztőm volt a hűtőben, azt összekevertem nagyjából 1 dl langyos vízzel. Kicsit állni hagytam (2-3 perc), majd tettem bele sót, majoránnát (1 teáskanálnyit) és 15-20 dkg lisztet. Először kanállal kevertem, majd átgyúrtam. Hengert formáztam a tésztából és 1 cm-es szeleteket vágtam.

Serpenyőt hevítettem, nagyon vékonyra sodortam az első korongot és mindenféle zsiradék nélkül megsütöttem mindkét oldalát. Végül 4 cikkre vágtam.

Paradicsomos vöröslencse majoránnás lepénykenyérrel. (Fotó: Myreille)

 

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra