term ID:
parent cat ID:49
parent cat ID 1:3
post ID:20357
category_3 #e62e2e

Mellékállásban istencsászárnő: fahéjas koszorú

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Mellékállásban istencsászárnő: fahéjas koszorú

Myreille - Publikálva:

Könnyű kelt tészta ropogós, cukros-fahéjas szélekkel. Mennyei és látványos. Elkészíteni azonban roppant egyszerű.

Fahéjas koszorú (Fotó: Myreille)

Hozzávalók 2 koszorúhoz: 50 dkg liszt 1 evőkanál méz 3 dl víz 1/4 teáskanál só 2 dkg élesztő (fél kocka vagy 7 g szárított élesztő)

5-6 dkg vaj 4 evőkanál kristálycukor 2 teáskanál őrölt fahéj

3 dl langyos vízben elkeverem a mézet és az elmorzsolt élesztőt, majd a liszttel és a sóval együtt a kenyérsütőgépbe teszem és dagasztó funkción a gép meggyúrja és hagyom 30-40 percig kelni. (Kenyérsütő gép híján kézzel is meggyúrható!)

A megkelt tésztát alaposan lisztezett deszkán átgyúrom és ketté veszem. (Szerintem két kisebb koszorú jobb, mint egy nagy. Egy koszorút mesélek el, a másikkal ugyanígy kell eljárni.)

A tésztát olyan vékonyra nyújtom, amennyire csak tudom. (2.3 mm vastagra és nagyjából 40 x 40 centis négyzetté nyújtottam.)

A vajat megolvasztom majd összekeverem a cukorral és az őrölt fahéjjal. A vajas keverék felével megkenem a tésztát (a másik fel a másik koszorúhoz kell), majd feltekerem, mintha csiga készülne. Hosszában felvágom a feltekert tésztát.

Vágott felükkel kifelé egymás mellé teszem a tésztacsíkokat. (A vágás után a jobb oldali tésztát jobbra, a bal oldalit balra fordítom, majd olyan közel húzom egymáshoz, hogy a “hátuk” összeérjen.) A két tésztacsíkot összefogom az egyik végükön, majd összecsavarom úgy, hogy a vágott felek felfelé maradjanak. A végén összezárom a csíkok másik végét is és koszorúvá kanyarítom a fonott csíkot.

180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütöm. Ennyi idő alatt szép színt kap és a kicsorgó fahéjas vaj sem ég meg, hanem finom karmellként ragad a tészta aljára.

Langyosan szeretem a legjobban, nem tudom abbahagyni…

Fahéjas koszorú (Fotó: Myreille)

Fahéjas koszorú (Fotó: Myreille)

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra