Egyél lilát!

Myreille

Nem csak az áfonya, a szilva és a padlizsán kiváltsága a lilaság. A répa, a krumpli és a kivi is lehet lila.
Lila répa
Ha répa, akkor először mindenki a sárgarépára gondol, és csak második körbe jön a fehér- és a cukorrépa. Botanikában – és főzőműsorokban –  járatlanok, azonban csak igen betépett állapotban gondolnának lila sárgarépára. (Illetve Sárgarépa Múzeumra.) Pedig létezik. (Mindkettő.) Sőt a lila répa nem is a modern kor találmánya. Több mint 5000 évvel, minden répa őshazájában, a mai Afganisztán területén, már volt lila répa, sőt, éppen a sárgarépa a holland botanikusok nemesítésének eredménye.
Az egyik legérdekesebb répa a Purle Haze Hybrid, a kívül lila, belül sárga répa, igaz főzés közben lila színe elhalványul. Ez a fajta 20-25 cm hosszúra nő meg és igazán trendi külföldi konyhákban. (Megjegyezni, jövőre ilyet vetni kell…)

Lila répa


Purle Haze Hybrid


Színes répák


Lila kivi
Actinidia purpurea a latin elnevezése, tehát létezik. Amúgy japánegres vagy kopasz kivi egy fajtája, amely japánban vadon nő.
Lila krumpli
A Cullinarisban láttam először és azóta rendszeresen, viszont lilakrumpli-pürére még nem vetemedtem. Ízében megjelenik a dió, amúgy krumplisan viselkedik. Nem íze, sokkal inkább meglepő látványa miatt kerül a tányérra.

Lila krumpli (fotó és lelőhely: Culinaris)

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra