élni, lenni, szeretni, enni, horgolni | moksha.hu

term ID:
parent cat ID:49
parent cat ID 1:3
post ID:62464
category_3 #e62e2e

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Régimódi, könnyű, házi túrós pite

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Régimódi, könnyű, házi túrós pite

Myreille - Publikálva:

Gyerekkori kedvencem a házi túrós pite, ami minden sütikölteményt lepipál. A receptet anyukámtól tanultam.

Régimódi, házi túrós pite/Fotó: Myreille

Régimódi, házi túrós pite/Fotó: Myreille

A klasszik túrós pite gyerekkori kedvencem. Rákívántam és sütöttem egy nagy tepsivel, mert kis adagban nem tudom sütni. Kiderült, hogy nincs olyan, hogy sok lett a túrós pite, mert bármilyen mennyiségben elfogy.

Túrós pite recept

Hozzávalók – 30×40 cm-es tepsire hangolva

A tészta: 15 dkg vaj (helyettesíthető margarinra) – Anyukám gyerekkoromban margarinnal készítette, mert abban az időben a margarin volt a korszerű táplálkozás képviselője. Én ismét felfedeztem a vajat és azt használom a vajas, omlós tésztához. 20 dkg cukor 1 tojás 1 evőkanál tejföl 50 dkg liszt 1 csomag sütőpor

 

A töltelék: 1 kg túró 15 dkg cukor 20 g vaníliás cukor 3 tojás 5-7 dkg mazsola (elhagyható) 1 teáskanál szárított citromhéj 3-4 evőkanál búzadara

 

Az omlós tésztához a vajat habosra keverem a cukorral, majd belekeverem a tojásokat és a tejfölt. Először kevés lisztet adok a vajas keverékhez, hogy simára tudjam keverni, majd hozzáadom a maradék lisztet és a sütőport és gyors mozdulatokkal tésztává nyomkodom. Nem gyúrom, hanem inkább “összetapicskolom”.  Letakarom és beteszem a hűtőbe pihenni.

Ideális, ha a tészta 1 órát pihen a hűtőbe, ha ennyi időm nincs, mert sietek, akkor addig marad a tészta a hűtőben, amíg kikeverem a túrós tölteléket.

A túrós töltelékhez 3 tojást felütök és habosra keverem a cukorral és a vaníliás cukorra. A cukros tojásba belekeverem a túrót, a citromhéjat és a mazsolát.

A tésztát két részre osztom. Az egyik “cipót” 30×40 centisre nyújtom a lisztezett sütőpapíron, majd sütőpapírral együtt a tepsibe teszem.

A tésztára halmozom a túrós tölteléket.

A második cipót is 30×40 centisre nyújtom egy sütőpapíron. A tésztát ráfordítom a túrós töltelékre (és a sütőpapírt leveszem a tetejéről).

A pite tetejét megnyomkodom, sűrűn megszurkálom villával és  180 ℃-ra előmelegített (alsó-felső sütés, légkeverés) sütőben 35-40 perc alatt készre sütöm.

Ha aranybarna a teteje, csinálok egy tűpróbát is.

 

Régimódi, házi túrós pite/Fotó: Myreille

Régimódi, házi túrós pite/Fotó: Myreille

Összegzés
recipe image
Recept
Régimódi, könnyű, házi túrós pite
Szerző
Dátum
Idő

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra