Megint egy rizottó jellegű egytálétel, sok zöldséggel és számtalan csalással.
Hozzávalók:
3 zsenge, apró cukkini
1 piros kaliforniai paprika
1 szál újfokhagyma (vagy 2 gerezd fokhagyma)
3 paradicsom
bazsalikom (legjobb a friss, de a szárított is megteszi)
2 dl főzőtejszín
1 bögre (2,5 dl) rizs
só, bors, olíva olaj
parmezán vagy pecorino
Meg kell egy igazán jó serpenyő!
Kevés olajon megfuttatom a vékonyan felkarikázott újfokhagymát, majd megy utána a negyed cikkekre vágott cukkini és a kockákra vágott kaliforniai paprika. Megsózom, kicsit megborsozom, átpárolom. Beleöntöm a bögre rizst, kicsit kevergetem, majd felöntöm 2,5 bögre forró vízzel (az nagyjából 6 dl, de én mindig azzal a bögrével mérem, amivel a rizst mértem ki), még egyszer megkeverem, és fedő alatt addig főzöm, amíg a rizs megpuhul. Kb. 20 perc. Apró kockára vágom a paradicsomot, a zöldséges rizshez öntöm, 2-3 percig fedő alatt párolom, majd hozzáöntöm a tejszín és megszórom jó sok, apróra vágott bazsalikommal. A sajt a tetejére kerül.