term ID:
parent cat ID:32
parent cat ID 1:
post ID:18226
category_32 #d3e60c

Skatulyák nélkül: Balkan Fanatik feat. Hajdu Klára

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Skatulyák nélkül: Balkan Fanatik feat. Hajdu Klára

Myreille - Publikálva:

Kell-e címke egy énekesnőre? Hajdu Klára szerint nem, sőt szívesen kirándul a műfajok között. Most éppen a Balkan Fanatikkal népdalokat énekel.   Hajdu Klára neve elsősorban a Balázs Elemér Group-pal és a jazz-zel forrt össze. Egy évvel ezelőtt, karácsonyi meglepetésként jelent meg első önálló albuma Ajándék címmel. Klára azonban nem szereti a skatulyákat és szívesen kalandozik a műfajok között. Mindig is közel állt hozzá a Balkan Fanatik zenéje és az egyik kedvenc dala tőlük a Ha te tudnád című népdal feldolgozása. Azonban a legújabb Balkan Fanatik albumot, amelynek Ölelj magadhoz a címe, nem csak hallgatja, hanem 4 dalban közre is működik. Mert a fiúk felkérték.

Balkan Fanatik Lemezbemutató koncert az A38-as hajón. (fotó: Hajdu Klára rajongói oldala)

– Egy rendezvény backstage-ében találkoztunk, mikor Lepe (Lepés Gábor), az együttes azon fele, akit 2004 óta ismerek odajött hozzám, beszélgetni kezdtünk és pár perccel később már a kooperálást feszegettük. – meséli Klára. – Yorgossal (Georgios Tzortzoglou) akkor találkoztam először, de tudtam, hogy nem utoljára. A találkozás után minden hihetetlenül gyorsan történt. Könnyen egymásra hangolódtunk, és a dalok, amiket rám osztottak, annyira tetszettek, hogy hamar megtanultam és azon kaptam magam, hogy Lepe házi stúdiójában éneklem őket.

– Gyerekkorom óta éneklek népdalokat, még versenyre is küldtek iskolás koromban. Később a Balázs Elemér Grouppal készíttettünk olyan lemezt, amin a népzenénket jazzel ötvöztük, de sosem úgy énekeltem ezeket a dalokat, mint a népdalénekesek, inkább a saját szám íze szerint…. Balkánék is pont egy olyan hangot kerestek a népi énekesük, Kovács Nóri mellé, aki ebben a pár dalban puhábban, populárisabban énekli el a népi dallamokat, amik brit-pop hangszerelésben szólalnak meg. Így jöttem én a képbe, és ezért nem is állt távol tőlem ez a feladat. Én sosem hívattam magam kifejezettem jazzénekesnek, habár az a fő műfajom és diplomát is abból szereztem. Popot is szívesen hallgattam és hallgatok mai napig, és számos lemezen közreműködtem hol a háttérben, hol pedig úgy mint most, szólistaként. Igyekszem minden műfajban jól helytállni. Ezért ha már mindenképp címke kell a homlokomra, legyen az csak úgy simán “énekes”, aki néha csukott szemmel énekel.

Te már követed Hajdu Klárát a Facebookon? Itt az alkalom, lájkold! 🙂

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra