term ID:
parent cat ID:32
parent cat ID 1:
post ID:62834
category_32 #d3e60c

8 könyv a 8 éves fiamnak, mert olvasni jó

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

8 könyv a 8 éves fiamnak, mert olvasni jó

Myreille - Publikálva:

Olyan könyveket kerestem Daninak karácsonyra, amelyeket még nem ismer, de önállóan el tud olvasni, és amelyekkel egy életre megfertőzhetem az olvasás szeretetével.

8 könyv a 8 éves fiamnak a karácsonyfa alá

8 könyv a 8 éves fiamnak

Dániel András: A kuflik és az elveszett folt

Dániel András Kufli-sorozata 3-6 éves gyerekek számára ajánlott. Dani fiam is ilyen idősen szerette meg a kulfikat, és most, hogy önállóan olvas, egy-egy történet éppen megfelelő bevezetés ahhoz, hogy később a Háború és béke  vagy a Nyomorultak se jelentsen problémát.

A legújabb kufli könyv, A kuflik és az elveszett folt (Pagony, 2020) önmagában már azért varázslatos, mert egy újabb kufli történet. Ám ez a kötet abban is rendkívüli, hogy most nem kettő, hanem egy történetet tartalmaz. Egészen pontosan egyetlen összefüggő történetet két részben. Minden más, szerencsére, változatlan. A kuflik kufliskodnak, Zödönnek elszakad a nadrágja, az egyetlen nadrágja, így a barátai megpróbálnak neki egy másik, ugyanolyan nadrágot szerezni, és kiderül az is, hogy folt nélkül nem igazi Zödön nadrágja.

Régen alig vártam, hogy az újabb kufli kalandokat felolvassam Daninak, most pedig azt várom, hogy A kuflik és az elveszett folt-ot Dani olvassa fel nekem.

Halkan jegyzem meg, hogyha szeptemberben nem olvastuk volna Dániel Andrástól a Nincs itt semmi látnivaló-t, akkor is a karácsonyfa alá kerülne.

 

Harcos Bálint: A halandzsarablók

Megtippelni sem tudom, hányszor mondtam a gyerekeimnek, hogy “Ma este csak egy rövid mese lesz!”. Mostanság Dani alkudozik velem, hogy “Rendben olvas egy mesét, de csak rövidet és persze, csak a kedvedért!”

Harcos Bálint a szülők és a gyerekek örömére megírta A halandzsarablók-at (Pagony, 2020). A mesekönyvet, ami 12 rövid mesét tartalmaz.

Tizenkét őrületes, elképesztő, kacagtató és rövid mesét.

Meséket, amelyek a valóságnak egy olyan rétegében születnek és élnek, amelyről tudunk, csak olykor megfeledkezünk. Én nem bírtam megállni egy mesénél, nem bírtam ki felkacagás nélkül és alig bírom ki, hogy karácsonyig dugdossam a gyerekem elől. Mézédes boldogság tölt el, ha arra gondolok, hogy együtt ámulunk nevetünk.

 

Vibók Ildi: A szupercsapat – Mire jó az oltás?

Lehet egy olyan mesekönyvet nem szeretni, amelyben királylány, neutorfil sejt és fekete himlő? 

Gyerekkoromban imádtam az Egyszer volt … az élet-et és valószínűleg akkor is lecsaptam volna Vibók Ildi: A Szupercsapat – Mire jó az oltás? (Pagony, 2020) című könyvére, ha nem 2020-at írnánk és nem egy pandémia közepén várnánk a védőoltásra. De miért is tekintenénk el az aktuális helyzetünkről és miért ne aktuális meséket mutatnánk a gyerekeinknek? 

Vibók Ildi úgy mesél a szervezetünkben – és a szuritól rettegő Emma királykisasszony szervezetében – dúló nagy csatákról és a csaták – és az immunrendszer – hőseiről, mintha Marvel karakterek lennének, mi meg csak arra vágyunk végül, hogy minden módon támogassuk a jókat a gonoszokkal szemben. A könyv végére pedig kiderül, hogy a védőoltások világjárványtól függetlenül fontosak, a tudományos szakszavak pedig helyük van a mesekönyvekben is.

 

Kiss Ottó: A bátyám öccse

A bátyám öccse. Ez Dani könyve lesz, gondoltam, és akkor még nem tudtam, mennyire belenyúltam és milyen végtelenül szerencsés találat ez a könyv. Kiss Ottó öt története érzékeny, tűpontos, végtelenül vicces és közben átdöfi a szívedet akkor is ha tesó vagy és akkor is ha szülő. Legutóbb ilyet akkor éreztem, amikor a Ami a szívedet nyomja: mai svéd gyermekversek-et olvastam.

“A bátyámnak van egy öccse,

aki sajnos pont én vagyok.

Ez önmagában is elég nagy baj,

de az még nagyobb baj, hogy ez örökre így is marad. “

Tegnap este felolvastam a férjemnek az egész könyvet – muszáj egy szusszal az egészet elolvasni, mert annyira  jó, – és olyan nagyon röhögtünk, hogy kicsordult a könnyem és attól féltem, felébrednek a gyerekek. Közben azt is tudtam, hol fog nevetni kisebbik és nagyobbik fiam, mi lesz az, ami szíven találja az egyiket és a másikat, mikor ismernek önmagukra és a sérelmeikre, és hogyan fogják A bátyám öccse (Pagony, 2020) után picivel jobban érteni egymást.

 

Otfried Preußler: Torzonborz…

Torzonborz kimaradt Zsombi gyerekkorából, de annyi jót hallottam Otfried Preußler sorozatáról, hogy Daninak meg kell mutatnom és nem kezdhetjük a holdrakétánál. Hiszen minden azzal kezdődött, hogy Torzonborz ellopta a Nagymama kávédarálóját, Vitéz László és Paprika Jancsi pedig megpróbálja visszaszerezni egyúttal fülön csípni a banditát. A két hősnek, Lackónak és Jancsinak mindig remek, “sima ügy” ötletei vannak, hogy megakadályozzák Torzonborz újabb gaztetteit, börtönbe zárják vagy egyszerűen fellőjék a Holdra, ám a dolgok sohasem ilyen egyszerűek. Azt hiszem, hogy Dani nagyon szeretni fogja ezeket a kalamajkákat és egy-egy fejezet tökéletes önálló olvasásra.

4 szuperjó könyv gyerekeknek, amivel szórakoztató a tanulás

Igen klassz érzés, olyan könyveket adni a gyerekeim kezébe, amelyekkel kaland a világ felfedezése és szórakoztató a tanulás.

Tovább

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra