Citrommánia: sült citromkrémes torta

Myreille

Utat engedtem a citrommániámnak és egészen kevés munkával a világ legjobb citromtortáját sütöttem meg.

Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához. (A 26-os tortaformához, azaz egy családi adaghoz, minden mennyiségből a duplája kell.)

A “tészta”:
fél csomag Hobbits keksz
1 evőkanál vaj

A Hobbits kekszet aprítógépben ledarálom, majd összekeverem a langyosra hűlt, olvasztott vajjal. A vajas morzsával kibélelem a kivajazott tortaforma alját, kicsit az oldalát is, és 5-7 percre, amíg megcsinálom a krémet, 180 fokos sütőbe teszem. (A forma alját és szélét, ahol a két rész találkozik, betekerem alufóliával, mert máskülönben mindig kicsorog egy kevés krém, ami szénné ég a sütőben.)

Citromkrém
1 evőkanál puha vaj
10 dkg kristálycukor
2 tojás
2 citrom reszelt héja és leve
2 dl tejszín
pici só

A vajat habosra keverem a cukorral, majd belekeverem a tojásokat. Amikor a massza “kivilágosodik”, azaz jó habos, beleteszem a tejszínt, a citromok reszelt héját, a citromlevet és a nagyon pici sót. A masszát a kekszes alapra öntöm és a sütőben, nagyjából fél óráig sütöm. Akkor jó, ha a teteje kicsit megbarnul, de a közepe még rezgős. Egy éjszakára hűtőbe teszem, hogy a krém összeálljon.

Mielőtt felvágom, a tetejére reszelek egy kis citromhéjat. Ez nem szükséges, de még csábítóbb lesz így a torta illata.

Tejeskávé mellé is zseniális.

Citromos édességek:
Citromos sütemény
Citromos tejberizs vagy amit akartok
Citromos joghurttorta

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra