Citrommánia: sült citromkrémes torta

Myreille

Utat engedtem a citrommániámnak és egészen kevés munkával a világ legjobb citromtortáját sütöttem meg.

Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához. (A 26-os tortaformához, azaz egy családi adaghoz, minden mennyiségből a duplája kell.)

A “tészta”:
fél csomag Hobbits keksz
1 evőkanál vaj

A Hobbits kekszet aprítógépben ledarálom, majd összekeverem a langyosra hűlt, olvasztott vajjal. A vajas morzsával kibélelem a kivajazott tortaforma alját, kicsit az oldalát is, és 5-7 percre, amíg megcsinálom a krémet, 180 fokos sütőbe teszem. (A forma alját és szélét, ahol a két rész találkozik, betekerem alufóliával, mert máskülönben mindig kicsorog egy kevés krém, ami szénné ég a sütőben.)

Citromkrém
1 evőkanál puha vaj
10 dkg kristálycukor
2 tojás
2 citrom reszelt héja és leve
2 dl tejszín
pici só

A vajat habosra keverem a cukorral, majd belekeverem a tojásokat. Amikor a massza “kivilágosodik”, azaz jó habos, beleteszem a tejszínt, a citromok reszelt héját, a citromlevet és a nagyon pici sót. A masszát a kekszes alapra öntöm és a sütőben, nagyjából fél óráig sütöm. Akkor jó, ha a teteje kicsit megbarnul, de a közepe még rezgős. Egy éjszakára hűtőbe teszem, hogy a krém összeálljon.

Mielőtt felvágom, a tetejére reszelek egy kis citromhéjat. Ez nem szükséges, de még csábítóbb lesz így a torta illata.

Tejeskávé mellé is zseniális.

Citromos édességek:
Citromos sütemény
Citromos tejberizs vagy amit akartok
Citromos joghurttorta

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

7 hozzászólás a “Citrommánia: sült citromkrémes torta” című cikkhez.

  1. lillamilla szerint:

    Kedves Myreille!
    Nagyon jól hangzik a süti, jövő hétvégén megcsinálom. Egyet árulj el! Elő kell melegíteni a sütőt? És hány fokon célszerű sütni? 150-180? Imádom a citromos finomságokat, ez a recept már bekerült a kis szakácskönyvembe! Várok még sok ilyet! :)
    Lilla

    VálaszVálasz
  2. Myreille szerint:

    @lillamilla: Igen, elő kell melegíteni a sütőt. Sajnos, az én sütőm egyetlen hőfokot tud, ami nagyjából 180 fok és azon szoktam sütni mindent. Modern sütőkhöz nem értek. :)

    VálaszVálasz
  3. bojsika szerint:

    Kedves Myreille!

    A citromos torta gondolatára is megindultak a Pavlovi reflexeim. Biztosan ki fogom próbálni.
    Milyen tejszínt ajánlasz hozzá?
    Barbara

    VálaszVálasz
  4. Mónika szerint:

    Myreille, engem is érdekelne hogy milyen tejszínt tettél bele milyen formában? Ne lesz túl híg a krém tőle? Asszem neki is állok ma este, s holnap már ehetjük is. Várom válaszod nagyon-nagyon!

    PS: Tavaly karácsony óta áldom az erez éves bejgli receptedet, életembe először sütöttem s édesanyám azt mondta, hogy még az övénél is finomabb:) Örök hála, idén is ugyanúgy készítem!

    Kérünk még sok fincsi receptet!

    VálaszVálasz
  5. Hakkai szerint:

    Egy újabb isteni recept… Köszi ismét :)

    VálaszVálasz
  6. Myreille szerint:

    Mindig a legolcsóbb tejszínt (Parmalat, Oké) szoktam választani, de arra figyelek, hogy valódi tejszín legyen, ne valami növényi dolog.

    VálaszVálasz
  7. Myreille szerint:

    A krém először folyékony, ügyesen kell betenni a sütőbe. Amikor kiveszed és remegős, még nem szabad felvágni, mert akkor elfolyik, viszont ha egy éjszakát pihenteted a hűtőben, akkor megszilárdul. Nekem is sikerült szeletelni. :)

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra