term ID:
parent cat ID:49
parent cat ID 1:3
post ID:62268
category_3 #e62e2e

Diós-vaníliás hókifli

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Diós-vaníliás hókifli

Myreille - Publikálva:

A hókifli megunhatatlan, örök kedvenc. Nekem karácsony “illata” van, de bármikor gyorsan elfogy. (Pedig dobozban hossza eltartható lenne.)

Diós-vaníliás hókifli/Fotó: Myreille

Diós-vaníliás hókifli/Fotó: Myreille

 

Diós-vaníliás hókifli

A nagymamám szokott hókiflit sütni, és gyerekként nem tűnt különleges sütinek, mert egyszerű volt és szinte mindig volt belőle a mama kamrájában. Egy ideje viszont már elég öreg vagyok ahhoz, hogy minden részletéért rajongjak, de leginkább azt szeretem, hogy a fiaimmal együtt formázzuk a tökéletes kifliket.

Hozzávalók: 25 dkg dió 25 dkg vaj 350 dkg liszt 10 dkg kristálycukor 4 késhegynyi vanília őrlemény 1 evőkanál porcukor

A diót forgókéses aprítóban durvára aprítom, majd egy tálba borítom a puha vajjal, liszttel, a kristálycukorral és 2 késhegynyi vanília őrleménnyel. A hozzávalókat először csak morzsolom, majd gyors mozdulatokkal egy hatalmas gombóccá nyomogatom. A lényeg, hogy a tészta összeálljon és az alapanyagok elvegyüljenek, de nem kell átgyúrni, gyötörni a tésztát.

Letakarom és 1 órára hűtőbe teszem.

A tésztából kisebb darabokat szakítok ki és kiflikké formázom. Sodorni ezt a tésztát nem lehet, kifli formára kell nyomkodni.

Ebből az adagból 2 tepsi lett nekem, amiket külön-külön sütöttem meg. 180 ℃-ra előmelegített (alsó-felső sütés, légkeverés) sütőben 12 perc alatt készre sütöm. Érdemes figyelni, mert túlsütni vétek, inkább kicsit hóka (fehér, világos) legyen, mint aranybarna.

Forrón megszórom a kifliket a 2 késhegynyi vanília őrleménnyel elkevert porcukorral.

Elméletileg sokáig eltartható légmentesen lezárt dobozban, de nálunk ez a mennyiség pár nap alatt elfogy, esélye sincs megszáradni vagy hosszan várakozni.

Összegzés
recipe image
Recept
Diós-vaníliás hókifli
Szerző
Dátum
Idő

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra