Francia klasszikus: Quiche Alsacienne

Myreille

A quiche lorraine és a quiche alsacienne között a legnagyobb különbség a hagyma. Nálam zeller is került bele. Klasszikus vagy saját ötlet, a quiche-sel nem lehet hibázni.

Quiche Alsacienne

Quiche Alsacienne (Fotó: Myreille)

Hozzávalók:

Tészta:
20 dkg liszt
12 dkg vaj (nem margarin, hanem vaj)
1 tojás sárgája
2-3 evőkanál hideg víz
csipet só

A hozzávalókat egy nagy tálba teszem és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom. Ha nem állna össze, akkor hideg vizet lehet még bele tenni, szigorúan evőkanállal, egyesével. (Illene sütőgyönggyel vagy babbal lenyomni a tésztát, amikor vakra sütöm, de én sohasem szoktam vele foglalkozni. Ha felpúposodik a tészta, villával kiszúrom, majd a  villa hátával visszalapítom. Gondolom, ettől minden francia és nem francia szakács a haját tépné, de amit nem muszáj, azt ne bonyolítsuk!)

Töltelék:
2-3 szelet szalonna
2 fej vöröshagyma
1 szál halványító zeller
2 tojás + 1 tésztából kimaradt tojásfehérje
2 dl tejszín (hab vagy főző, mindegy)
10 dkg reszelt sajt (mondjuk trappista)

bors
1 evőkanál olíva olaj

A szalonnát apró kockákra vágom. A vöröshagymát és a halványító zellert vékonyan felszeletelem és kevés olíva olajon megpárolom. A sajtot lereszelem.

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tésztát egy 26-28 centi átmérőjű, kerek tortaformába nyomkodom úgy, hogy legyen egy 2-3 centis pereme. – Elegánsabb nyújtani, de én utálok mosogatni és már annyira megszoktam, hogy nyomkodom a tésztát, hogy arra áll rá a kezem. – Beteszem a sütőbe és kb. 5 perc alatt fehéredésig sütöm. Közben összekeverem a tojásos-tejszínes löttyöt: egy tálban simára keverem a tojásokat, tojásfehérjét és a tejszínt, sózom, borsozom.

Kiveszem a tésztát, rászórom a szalonna felét. Majd az összes zelleres hagymát. Majd a maradék szalonnát és rálocsolom a tojásos tejszínt. Végül megszórom a reszelt sajttal és visszateszem a sütőbe. kb. 40 percig sütöm, amíg szép piros lesz a teteje.

Langyosan és hidegen is finom, sőt akár másnap tízóraira vagy ebédre is vihető.

A quiche töltelékébe mindenfélét bele lehet tenni éppen attól függően, milyen zöldség és hús van otthon, de én szeretem megkóstolni a klasszikus francia quiche-eket is. Még több quiche recept>>>

Ha tetszett a recept, kattints ide és likeold a moksha.hu-t a Facebookon is!>>>

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra