Nőnaptól húsvétig: Fantasztikus túrótorta

Myreille

“Anya, te is süssél olyan sütit, aminek a tetején Fantából van a zselé, mert az nagyon finom!” – mondta a fiam, és én rendes anya vagyok, elkérem a receptet és (majdnem pontosan) meg is sütöttem.

Nőnaptól húsvétig: Fanta-sztikus túrótorta (Fotó: Myreille)

Nőnaptól húsvétig: Fanta-sztikus túrótorta (Fotó: Myreille)

Hozzávalók (26 centis formához):

Kakaós piskóta:
5 tojás
5 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
1 púpos evőkanál (nem cukrozott, ha lehet holland) kakaópor
1/2 csomag sütőpor
1 evőkanál napraforgó- vagy repceolaj
csipet só

A tojásokat szétválasztom és a fehérjét csipet sóval elkezdtem felverni. Amikor már jó habos, kanalanként hozzáadom a cukort és kemény habbá verem. Belekeverem a tojássárgákat, majd beleforgatom a lisztet, a sütőport és a kakaóport úgy, hogy ne nagyon törjem össze a habot. Végül belekeverem az olajat és kikent tortaformába öntöm.

180 C fokra előmelegített sütőben (légkeveréssel) 40 perc alatt készre sütöm.

Túrókrém:

12.5 dkg vaj (azaz egy 250 g-os vaj fele és igen, vaj)
50 dkg túró
15 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom és 1 narancs reszelt héja

A vajat habosra keverem a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverem a túrót és a citrom és a narancs reszelt héját.

Nem sima krém lesz, hanem túródarabos, de mi nagy édes túró kedvelők vagyunk, így imádjuk az ilyen túrókrémeket. (Krémtúró helyett is ilyen krémet eszünk, csak vaj helyett tejfölt teszünk bele és sok-sok mazsolát és vörösáfonyát.)

Amikor kihűl a kakaós piskóta ketté vágom a krém felét betöltöm a piskótába, a másik felét pedig a torta tetejére kenem. Annyi a trükk, hogy a vágott felével felfelé teszem vissza a torta tetejét, hogy egyenes legyen.

A krém sűrű, nehezen kenhető, de sok múlik a túró szárazságán. A házi túróval igazán krémes lesz a krém, a félzsíros túróval viszont száraz, felvert tejszínnel vagy tejföllel érdemes tovább lazítani.

A torta teteje Fantából készül! (Fotó: Myreille)

A torta teteje Fantából készül! (Fotó: Myreille)

Fantasztikus narancskocsonya

Már akkor elkerekedett a szemem, amikor Zsombi arról mesélt, hogy a süti tetején Fantából készült zselé volt – mi az elmúlt 10 évben nem vettünk Fantát – és csak tétova kísérletet tettem arra, hogy rábeszéljem a nyáron lefagyasztott meggylé szuper jó alap lenne a zseléhez. Tehát Fantából és pudingból készült a zselé, zavaromban betűről betűre betartottam a szomszédasszony útmutatóját.

3,5 dl Fanta (igen, az a bizonyos szénsavas üdítőital)
1 csomag vaníliás puding
2 evőkanál cukor
1 evőkanál frissen facsart citromlé

A pudingot elkevertem a cukorral, majd kb. fél deci Fantával. Végül hozzáöntöttem az összes Fantát és a citromlevet. Folyamatos kevergetés mellett felfőztem, majd kevergettem sokat és amikor langyosra hűlt a torta tetejére öntöttem.

Hűtőben 2 órát hagytam állni, dermedni.

Természetesen a fiúknak a torta teteje ízlett a legjobban, azt mondták, hogy legközelebb elég lesz csak ilyen zselét csinálni. A maradék Fantát is megkóstolták, de nem ízlett nekik, bevallom, nem bánom.

Én nem voltam annyira elájulva a torta tetejétől, azóta is azon töprengek, hogy legközelebb hogyan csináljam, de valószínűleg nem fogok változtatni a gyerekek kedvéért.

A szomszédasszonyomnak nagyon köszönöm az ötletet és az alapreceptet!

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Egy hozzászólás a “Nőnaptól húsvétig: Fantasztikus túrótorta” című cikkhez.

  1. Eiréne szerint:

    Most nem nézem a recept egyéb adatait, csak ajánlom az eredetit: annak a neve Mirinda szelet, az volt előbb..))) A Fanta talán azért jött a képbe, mert a Mirindát nyomozni kell, nincs mindenhol. Sokkal finomabb vele. (ja és nincs benne citromlé…)

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra