Szájpadlásomon érzem a tavaszt: Bodzaszörp

Myreille

A bodzaszörp lényege, hogy a virágokat cukros-citromos vízben áztatni kell. Mindenki annyira citromosra és édesre csinálja, ahogyan szereti.

Az én ízlésemhez ez a recept áll a legközelebb, de mindenféle bodzaszörpöt szeretek, a mentásat is.

Bodzaszörp (Fotó: Myreille)

Hozzávalók:
5 literes befőttesüveg
50-60 db bodzavirág (ha több, az nem baj)
2 bio citrom
1,5 kg cukor
3 dkg citromsav

Az 5 literes befőttesüveget háromnegyedéig töltöm a bodzavirágokkal úgy, hogy a virágokról a bogarakat távozásra kényszerítem és a vastagabb zöld szárakat levágom. A virágokat nem szoktam lemosni, mert akkor az értékes virágpor veszendőbe megy.

Olyan virágtányérokat kell gyűjteni, amelyek szépek, frissek, nem barnultak még meg.

1,5 kg cukrot, 2 felkarikázott citromot és 3 dkg citromsavat teszek a virágokhoz, majd felöntöm hideg vízzel az üveg szájáig. Letakarom gézlappal vagy papír konyhai törlővel, hogy szellőzni tudjon, majd 3 napig állni hagyom, néha (naponta egyszer-kétszer) megkeverem.

A 4. napon fogyasztható miután leszűrtem. Hűtőben nagyjából egy hétig áll el, amúgy fel kell forralni, tartósítani és száraz dunsztban kihűteni, akkor télre is marad egy kis nyár.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra