Terülj, terülj, asztalkám!

Remous

terulj

A mentőangyal egyik tunéziai származású barátom személyében érkezett, aki – nem mellesleg – remekül főz. Néha a szenvedélyért, néha a megélhetéséért, néha pedig csak az én bénaságom kompenzálásáért.
Feladat: 5 éhes kamaszt (köztük négy kajakos fiút) jóllakatni. Mind a hőség, mind az étkekre fordított anyagi és időbeni energia korlátozó tényező, a konyhai fantáziámról pedig jobb ha nem is beszélünk.

DSC02764

Taboule


A Taboule (lásd korábban Vidrától) mellett a Meschui-t (avagy grillezett salátát) már bevezettem a családi étlapra. Rémesen egyszerű és nagyon finom.
2-3 Kaliforniai paprika, 4-5 paradicsom, 2 padlizsán, 1 hagyma, só, bors, kömény és némi 4 fűszerkeverék (azaz fahéj, szegfűszeg, gyömbér és szerecsendió egyvelege) szükséges hozzá.
Egyszerre grilleztem a zöldségeket, az egyszerűség kedvéért sütőben, de szabadtűzön , faszénen – jó társaságban – azt hiszem még fantasztikusabb ízeket lehet produkálni. Jénaiban vagy alufólia tepsiben érdemes készíteni, hogy a zöldségek leve se vesszen kárba.
Amikor jól megpuhultak , lehúztam a zöldségek héját és robotgéppel kenhetőre turmixoltam. A végén kanállal belekevertem még egy doboz tonhalat , a tetejét meglocsoltam olívaolajjal és kenyérrel szinte azonnal elfogyott.
Dsc02765

Meschui


A Tajine (tazsin) sem bonyolultabb, ráadásul ha már meleg a sütő miért ne?
Ehhez csupán 4 egész tojás, sok finomra vágott petrezselyem , egy fej apróra vágott vöröshagyma , reszelt Gruyére sajt ( vagy bármilyen reszelhető zsíros sajt) , apró kockára vágott burgonya (előzőleg olajban ropogósra sütve) , némi tonhal (vagy előre pirított darált hússal vagy csirkemájjal is kitűnő) kell.
A tojásokat felvertem, összekevertem a hozzávalókkal, tetejére is szórtam a reszelt sajtból, majd kivajazott formában fél óra alatt megsült.
Dsc02762

Tajine


A Rákfánk a lányom kedvence.
A tésztájában rejlik a titka. Ehhez szükséges egy pohár burgonyapehely (mű-krumplipüre pehely úgysem fogy el) , 1 pohár liszt, 2 egész tojás, 1 pohár víz, só, bors. Ebbe a sűrű palacsintatészta –szerűségbe mártottam a rákocskákat (a fagyasztottat ki kell olvasztani) és forró olajban, pirosra sütöttem.
Ez az étel a kínai konyhában is szerepel, de ők a kukorica (Maizena) – vagy rizslisztet használnak, s ettől olyan ropogós a tésztájuk.
Dsc02763

Rákfánk és Brick


A képen, a tál másik felében Brick látható. A hajszálvékony palacsinta itt készen kapható, ezeket töltöttem meg és sütöttem ki.
Közben sima gombás szószban a csirkecombok is elkészültek a kuktában, a maradék nyers zöldséget felhasználtam a rizssalátához. Minden alapanyag elfogyott, az összkép is jó lett.
DSC02760

Rizssaláta


Mindezt két és fél óra alatt ketten. Pontosabban hárman, mert a lányom is besegített; a fiúk pedig 2 nap alatt mindent elpusztítottak.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra