Csak 3 hozzávaló: omlós vajkaramella házilag

Myreille

Ha van otthon tej, cukor és némi vaj, akkor minden adott a világ legegyszerűbb, azonban legfinomabb édességéhez.

Omlós vajkaramella (Fotó: Myreille)

Hozzávalók:
25 dkg kristálycukor
fél liter tej
4 dkg vaj

A cukrot és a tejet lábasba teszem és alacsony hőfokon elkezdem főzni. Néha-néha megkeverem, majd amikor elkezd forrni, onnantól állandóan keverem. Amikor már aranybarna és egy-egy keverésnél látszik a lábas alja, késznek nyilvánítom. (Leveszem a tűzről, de marad a lábasban.) Ekkor beleteszem a hideg vajat és addig keverem, amíg a tejkaramella teljesen felveszi a vajat. Nagyjából 1-2 percig folyamatosan kell kevergetni, és látszik, hogy a nyúlós tejkaramella átalakul omlós vajkaramella masszává.

A masszát szilikonos sütőpapírra borítom és kilapítom. Amikor langyosra hűlt, felkockázom.

A házi vajkaramella éppen olyan finom és omlós, mint Krówka. Elkészítése kb. 40-50 perc, de én, aki utál a tűzhely mellett állni, mindig örömmel készítem. Gasztroajándéknak is remek.

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

70 hozzászólás a “Csak 3 hozzávaló: omlós vajkaramella házilag” című cikkhez.

  1. medina szerint:

    sütőpapír helyett jó az alufólia is?

    VálaszVálasz
  2. Manó szerint:

    Nekem nem barnult be, csak foltokban, egyébként olyan sárgás. És ragacsos. Mit rontottam el?

    VálaszVálasz
  3. Ani szerint:

    Az lenne kėrdėsem hogy vajizű margarinból meg lehet-e csinálni? Laktozmentes verziot szeretnėk ės csak ezt találtam.

    VálaszVálasz
  4. Myreille szerint:

    Szia Ani! A margarinnal még nem próbáltam és szerintem nem lesz jó, mert nem dermed vissza szilárdra, ha kihűl. A vaj nem csupán az íze miatt kell, az állagához is szükséges. Laktóz mentes változatban még nem gondolkodtam, de most már töröm a fejem.

    VálaszVálasz
  5. Myreille szerint:

    Szia medina!

    Elméletileg igen, de picit olajozd le előtte – 1-2 csepp olajjal -, akkor tuti, hogy nem tapad rá.

    VálaszVálasz
  6. Myreille szerint:

    Szia Manó! Ezt nem értem, mert ha kevergeted, a sötétebb részek is elkeverednek… De akkor világos a színe, ha nem elég sokáig főzted. Ragacsos szintén attól lesz, hogy túl sok benne még a folyadék. Hirtelen ennyit tudtam benne segíteni, így messziről, látatlanban. :)

    VálaszVálasz
  7. Myreille szerint:

    Szia Emi!
    Lehet, de azért jól hangzik a te változatod is. Én megkóstolnám! :)

    VálaszVálasz
  8. Myreille szerint:

    Szia Lina.hb!

    Igen, kicsit túlfőzted, de túl is keverted. Belekevered, kiöntöd és nem simogatod. A múltkor nekem is szétmorzsálódott és olyan karamellás törökméz állaga lett. :)

    VálaszVálasz
  9. Szikra szerint:

    Sziasztok!
    Köszi a receptet, meg a kommenteket!
    Nekem elsőre nem sikerült, mert nem tudtam, meddig is kell pontosan főzni. Először ragacsos sűrített tej “cukorkát” gyártottam, felkockáztam, de a tálkában egybeolvadt az egész.
    Másnap újra kezdtem az egészet, és csempésztem bele egy kis főtt kávét is.
    Ez már sötétebb lett, kiöntöttem, de újra a fényes, ragadós massza volt.
    Majd egymás után mindkét adagot újra tűzre tettem, felolvasztottam és úgy pirítottam tovább pár percet, mikor is hirtelen összeállt, kész lett a mű. A végén tettem bele még egy egész pici vajat, nem tett rosszat neki.
    Szóval ha valakinek ragadós lesz, ne dobja ki, újra melegíthető a cucc. :)

    VálaszVálasz
  10. Milli szerint:

    Elsőre sikerült:) Isteni finom:)

    VálaszVálasz
  11. Ingrid szerint:

    Nekem is elsőre sikerült!! :) Nagyon finom, csak nem szabad feladni! Nekem is volt egy pont, amikor már ki akartam önteni, mert sehogy se barnult be, de aztán be fog, csak sokáig tart! :) Ne adjátok fel. Utána tök nagy élmény, amikor kész :)) Köszi a receptet!

    VálaszVálasz
  12. Eszter szerint:

    Sziasztok!Megcsinaltam a karamellat 4x… az elso 2 tokeletes lett,omlos,szetolvadt egybol a szajba…az utolso 2 katasztrofa…ragad,nyulik,absz nem omlos,raragad a fogra…mindent recept szerint csinaltam es nem tudom mi lehet benne a hiba…szerintetek?

    VálaszVálasz
  13. heni szerint:

    Sziasztok.milyen vaj kell hozzá?a margarin kocka gobdolom nem jo.

    VálaszVálasz
  14. Szidonia szerint:

    Nekem is bebarnult de nem keményedett meg annyira, hogy fel tudjam szeletelni. Túl sokat főztem vagy túl keveset?

    VálaszVálasz
  15. KiMO szerint:

    Sokáig tartott, nem voltam biztos benne, meddig kell főznöm, de végül elsőre sikerült! Nagyon fini, bár minden fogamba beleragad. Az edényt nagyon nehéz utána elmosni, de én az oldalára ragadt karamellát felengedtem mosogatóvízzel, és újra feltettem főni, így azért lejött róla minden :)

    VálaszVálasz
  16. Heni szerint:

    Szia!

    Karácsonyra szeretnék készíteni ajándékba, tudnál segíteni, mennyi ideig áll el körülbelül?

    Köszi, Heni

    VálaszVálasz
  17. Katalin szerint:

    Szia. Első próbálkozásra, szerintem sikerült. Éppen hűl. Nagyon jó illata van. Édesapámnak csináltam, mert sokallta az árát a piacon. Várom, hogy hazaérjen, és megkóstolja. Viszont, legközelebb, segítséget kérek a kiöntéshez, mert kicsit meleg volt a lábos. :)
    Köszönöm a receptet!

    VálaszVálasz
  18. Szilvi szerint:

    Sziasztok kokusz zsírral lehet készíteni?

    VálaszVálasz
  19. ceri szerint:

    Én most csináltam meg (próbának fele mennyiségben). Nem volt itthon vaj, margarinnal készítettem. Jó lett így is.

    VálaszVálasz
  20. Erzsi szerint:

    Köszi a receptet, nekem tökéletesen jól bevált, a kis családom is nagyon örült, ez lett a kedvencük :) Szerintem még nagyon sokat fogom elkészíteni! Omlós lett és finom, a tej és a vaj csodálatos harmóniája érezhető benne! Feldobta a napunkat!

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra