Csak 3 hozzávaló: omlós vajkaramella házilag

Myreille

Ha van otthon tej, cukor és némi vaj, akkor minden adott a világ legegyszerűbb, azonban legfinomabb édességéhez.

Omlós vajkaramella (Fotó: Myreille)

Hozzávalók:
25 dkg kristálycukor
fél liter tej
4 dkg vaj

A cukrot és a tejet lábasba teszem és alacsony hőfokon elkezdem főzni. Néha-néha megkeverem, majd amikor elkezd forrni, onnantól állandóan keverem. Amikor már aranybarna és egy-egy keverésnél látszik a lábas alja, késznek nyilvánítom. (Leveszem a tűzről, de marad a lábasban.) Ekkor beleteszem a hideg vajat és addig keverem, amíg a tejkaramella teljesen felveszi a vajat. Nagyjából 1-2 percig folyamatosan kell kevergetni, és látszik, hogy a nyúlós tejkaramella átalakul omlós vajkaramella masszává.

A masszát szilikonos sütőpapírra borítom és kilapítom. Amikor langyosra hűlt, felkockázom.

A házi vajkaramella éppen olyan finom és omlós, mint Krówka. Elkészítése kb. 40-50 perc, de én, aki utál a tűzhely mellett állni, mindig örömmel készítem. Gasztroajándéknak is remek.

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

58 hozzászólás a “Csak 3 hozzávaló: omlós vajkaramella házilag” című cikkhez.

  1. medina szerint:

    sütőpapír helyett jó az alufólia is?

    VálaszVálasz
  2. Manó szerint:

    Nekem nem barnult be, csak foltokban, egyébként olyan sárgás. És ragacsos. Mit rontottam el?

    VálaszVálasz
  3. Ani szerint:

    Az lenne kėrdėsem hogy vajizű margarinból meg lehet-e csinálni? Laktozmentes verziot szeretnėk ės csak ezt találtam.

    VálaszVálasz
  4. Myreille szerint:

    Szia Ani! A margarinnal még nem próbáltam és szerintem nem lesz jó, mert nem dermed vissza szilárdra, ha kihűl. A vaj nem csupán az íze miatt kell, az állagához is szükséges. Laktóz mentes változatban még nem gondolkodtam, de most már töröm a fejem.

    VálaszVálasz
  5. Myreille szerint:

    Szia medina!

    Elméletileg igen, de picit olajozd le előtte – 1-2 csepp olajjal -, akkor tuti, hogy nem tapad rá.

    VálaszVálasz
  6. Myreille szerint:

    Szia Manó! Ezt nem értem, mert ha kevergeted, a sötétebb részek is elkeverednek… De akkor világos a színe, ha nem elég sokáig főzted. Ragacsos szintén attól lesz, hogy túl sok benne még a folyadék. Hirtelen ennyit tudtam benne segíteni, így messziről, látatlanban. :)

    VálaszVálasz
  7. Myreille szerint:

    Szia Emi!
    Lehet, de azért jól hangzik a te változatod is. Én megkóstolnám! :)

    VálaszVálasz
  8. Myreille szerint:

    Szia Lina.hb!

    Igen, kicsit túlfőzted, de túl is keverted. Belekevered, kiöntöd és nem simogatod. A múltkor nekem is szétmorzsálódott és olyan karamellás törökméz állaga lett. :)

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra