Csak 3 hozzávaló: omlós vajkaramella házilag

Myreille

Ha van otthon tej, cukor és némi vaj, akkor minden adott a világ legegyszerűbb, azonban legfinomabb édességéhez.

Omlós vajkaramella (Fotó: Myreille)

Hozzávalók:
25 dkg kristálycukor
fél liter tej
4 dkg vaj

A cukrot és a tejet lábasba teszem és alacsony hőfokon elkezdem főzni. Néha-néha megkeverem, majd amikor elkezd forrni, onnantól állandóan keverem. Amikor már aranybarna és egy-egy keverésnél látszik a lábas alja, késznek nyilvánítom. (Leveszem a tűzről, de marad a lábasban.) Ekkor beleteszem a hideg vajat és addig keverem, amíg a tejkaramella teljesen felveszi a vajat. Nagyjából 1-2 percig folyamatosan kell kevergetni, és látszik, hogy a nyúlós tejkaramella átalakul omlós vajkaramella masszává.

A masszát szilikonos sütőpapírra borítom és kilapítom. Amikor langyosra hűlt, felkockázom.

A házi vajkaramella éppen olyan finom és omlós, mint Krówka. Elkészítése kb. 40-50 perc, de én, aki utál a tűzhely mellett állni, mindig örömmel készítem. Gasztroajándéknak is remek.

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

43 hozzászólás a “Csak 3 hozzávaló: omlós vajkaramella házilag” című cikkhez.

  1. Krisz szerint:

    Ezzel a recepttel istennove valok a ferjem (nagy Krowka rajongo) szemeben igy 2012 vegere! Koszi! :)

    VálaszVálasz
  2. Edi szerint:

    Isteni lett! (“kicsit” tovább tartott elkészíteni)

    VálaszVálasz
  3. komcsi szerint:

    Szuper a recept!

    VálaszVálasz
  4. komcsi szerint:

    Én is kipróbáltam, csak ajánlani tudom.

    VálaszVálasz
  5. Jazz szerint:

    Most hül, kiderül milyen lett ;)

    VálaszVálasz
  6. susie76 szerint:

    40-50 percig kell kevergetni, akkor előbb egy két karizom-erősítőt is kell csinálni :-D?
    De mint vajkaramella imádó muszáj lesz kipróbálni. :-)

    VálaszVálasz
  7. Tibor szerint:

    Ha barna nádcukrot használsz hozzá milyen lesz fekete ? :)

    VálaszVálasz
  8. bambuszka szerint:

    NA és milyen tipusú vaj kell?Ráma,vagyis kocka vaj?Köszike!

    VálaszVálasz
  9. Myreille szerint:

    @Tibor: Még sohase csináltam nádcukorral. De szerintem akkor se lenne fekete, csupán sötétebb barna.

    VálaszVálasz
  10. Myreille szerint:

    @bambuszka: Nem, nem! Ha vaj van a receptben, akkor az nem margarin (azaz nem Ráma vagy más), hanem vaj. A margarin valamilyen növényi zsiradékból készül. A vaj viszont tejből készül (és finomabb, igaz drágább is). Én márkázott vajat szoktam venni és az került a vajkaramellába is.

    VálaszVálasz
  11. bebibogyo szerint:

    Most hűl. Meglátjuk.Mi eleve dupla adaggal kezdtük :))))))

    VálaszVálasz
  12. Tibor szerint:

    @Myreille:
    Nos ki kellett próbálnom.
    A barna nádcukorból sem lett “szerecsen”, ugyan olyan színű lett mint a hagyományosból, viszont valódi vanilia rúdból kapartam bele egy keveset – nem ártott neki.

    VálaszVálasz
  13. Marika szerint:

    Biztosan bennem van a hiba, de nemkem nem sikerült! Nyúlik, ragad, mint a régi rossz karamellák! Szerintem mindent pontosan kimértem, a leírtak szerint jártam el, nem tudom mégis mi lett a hiba.

    VálaszVálasz
  14. Myreille szerint:

    @Marika: Így látatlanban nem tudom megmondani, hogy mi lehetett a gond, mert én már sokszor csináltam és mindig sikerült. Egyetlen kiindulási pontom, hogy azt írod, hogy nyúlik és ragad. A karamella akkor ilyen, amikor a tejes cukor megkaramellizálódott és még nem került bele a vaj. (Ha vaj nélkül hűl ki, akkor olyan lesz, mint a régi zacskós tejkaramella. Az, aminek zöld volt a csomagolása és kemény volt, majd a fogba ragadt.) A tejkaramellából akkor lesz omlós vajkaramella, ha a végén belekevered a vajat, majd hagyod kihűlni. És fontos, hogy csak a vaj jó bele, a margarin nem.

    VálaszVálasz
  15. Ezt szerintetek lehet tenni -pl. ha karamellás tetjű krémest akarok készíteni- süteményre is.

    VálaszVálasz
  16. Marika szerint:

    Az a gyanúm, hogy a vaj belekeverése előtt le kellett volna venni a tűzről. / Késznek nyilvánításkor./ Sajnos én csak akkor vettem le, mikor a vajat elkevertem benne. Azért gondolom, mert mostmár több mint 24 órája készült, és egyre kevésbé nyúlós és ragadós.
    Újra ki fogom próbálni! Köszönöm a reagálást!

    VálaszVálasz
  17. Myreille szerint:

    @Marika: Ah, igen! Le kell venni a tűzről. Ki is egészítettem ezzel a receptet, hogy egyértelműbb legyen.

    VálaszVálasz
  18. Myreille szerint:

    @Tanács Istvánné: Szerintem, működhet, de gyorsan kell dolgozni, mert addig teríthető szépen a massza, amíg el nem kezd kötni a vajjal. Én úgy csinálnám, hogy a megsütött, felvágott leveles tésztát kihűteném, majd erre tenném a vajkaramellát vékony rétegben. És a vajkaramellánál nem várnám meg, amíg elkezd kötni, hanem amikor felvette a vajat és még látszólag folyékony, nyúlós, akkor önteném rá. Mivel vékony rétegben gyorsan hűl, szerintem a leveles tészta állagát nem befolyásolná. Amikor megkötött a vajkaramella, a vágások mentén felvágnám és úgy tenném a krémes tetejére.

    VálaszVálasz
  19. erika szerint:

    Nekem nem sikerült semennyire sem!
    Hogy csinálom?? mert nekem a tejben elolvadt a cukor és megsem barnult ráadásul!!!
    nem értem…..

    VálaszVálasz
  20. Myreille szerint:

    @erika: Az nem elég, ha elolvadt a cukor, onnan még főzni kell, amíg világosbarna (karamell színű) lesz. És folyamatosan kevergetni kell, mert könnyen leég.

    VálaszVálasz
  21. KáKriszta szerint:

    Én valószínűleg túl sokáig főztem, majdnem másfél óra alatt készült el, ráadásul csak 1, 5 %-os tej volt itthon és fél adag vaj, amit margarinnal egészítettem ki. Gondolom, ezek miatt lett száraz, itt-ott porhanyós, viszont az íze kifogástalan. Azért mostanában nem újrázunk, eléggé kifárasztott.

    VálaszVálasz
  22. erika szerint:

    Myreille köszönöm szépen!!
    Azt gondoltam hogy mivel a cukor elolvad a tejben, hogy az igy is marad.
    De nem gondoltam hogy ez meg is fog sürüsödni… szóval az a lényeg hogy 50 percig tart??? !!!!!
    Én negyed óra alatt akartam elkésziteni :)
    És mitől sürüsödik meg?????

    VálaszVálasz
  23. Myreille szerint:

    @erika: 15 perc, de szép is lenne. :)
    Amíg főzöd, a víz elpárolog a tejből és ettől lesz sűrű.

    VálaszVálasz
  24. Rita szerint:

    Mindent a recept szerint csináltam, de teljesen nyúlós maradt. Finom nagyon, de csak kanállal lehet enni. :-( Mit rontottam el?

    VálaszVálasz
  25. Myreille szerint:

    @Rita: Csak tippelni tudok. Próbáld tovább főzni – a 40-50 perc nem vicc, ráadásul, ha kisebb a lábas alja, akkor még tovább is tart – és a vajat mindenképpen akkor tedd bele, amikor már levetted a lángról. Illetve mindenképpen vaj legyen, ne margarin

    VálaszVálasz
  26. Mesi szerint:

    Sziasztok!
    Mi tegnap kipróbáltuk házi boci tejből, nagyon jól sikerült és osztatlan sikert aratott. Olyan volt, amilyennek lennie kellett, omlós puha és nem nyúlt, ragadt.
    A tegnapi sikeren felbuzdulva ma is csináltunk, ráadásul dupla adagot, de ma csak 1,5 %-os dobozos tej volt itthon. Másfél órán keresztül főztük, mire kicsit is besűrűsödött. Az eredmény pedig hozzá sem hasonlítható a tegnapihoz. Ízre finom, színre ugyanolyan barna, de nyúlik és ragad. Mindkét esetben márkázott vaj került bele.
    Mi ezentúl csak bocitejből fogjuk csinálni…

    VálaszVálasz
  27. katyoka szerint:

    Sziasztok!
    1,5%-os tejem volt csak itthon, és minden a receptben leírtak szerint alakult! Szóval nekem besűrűsödött az előírt idő alatt. Az íze, mesés lett. Persze meg fogom csinálni házi tejből is, hátha lehet fokozni még a mennyei ízeket!
    Köszönöm

    VálaszVálasz
  28. Petya szerint:

    Ez Isteniii ! :) nagyon szépen köszönöm :))

    VálaszVálasz
  29. Eszter szerint:

    Hihetetlenül finom és egészségtelen.:D

    VálaszVálasz
  30. dodo szerint:

    alig sürűsodik be:-( és nem csak

    a víz párolog el a tejből hanek maga a tej is
    Help!!!!

    VálaszVálasz
  31. Myreille szerint:

    Nagyon lassan indul el a folyamat, de ha már jó kevés van a lábasban, akkor elkezd barnulni. Kitartás! (Olyan tejjel még nem találkoztam, amiből nem lehetett megcsinálni. Remélem, sikerült!)

    VálaszVálasz
  32. Kovács Barna Ágost szerint:

    Nem sűrűsödik be. nem lehet hogy a fél liter tej kicsit sok??

    VálaszVálasz
  33. Myreille szerint:

    Az arányok tutik, sokáig kell főzni. Kicsit idegőrlő, kell a kitartás. A végeredmény majd kárpótol. :)

    VálaszVálasz
  34. karamell szerint:

    Én is elkészítettem, de kihülés után karamellás keménycukorka állagú lett, kb mint a Werther’s Original. Vajon mitől?

    VálaszVálasz
  35. hamzaigabi szerint:

    Teavaj is jó bele?

    VálaszVálasz
  36. Myreille szerint:

    Igen, az is jó!

    VálaszVálasz
  37. bizsonka szerint:

    Az lenne a kérdésem, hogy meddig eltartható? Karácsonyra készíteném és ha lehet már ezen a héten megcsinálnám. Köszi a receptet!!!

    VálaszVálasz
  38. Myreille szerint:

    Szerintem korán van még karácsonyi ajándéknak, mert csak tejből készül, bár őszintén megmondom, fogalmam sincs, hogy meddig tartható el. Nálunk pár nap alatt mindig elfogyott.

    VálaszVálasz
  39. bizsonka szerint:

    Hát akkor várok még vele. Azért köszi! :)

    VálaszVálasz
  40. Sörnyúl szerint:

    Pár nap? Nálunk pár óra alatt elfiogyott. Ez a szimpla adag nagyon kevés :).
    Mi tegnap próbálkoztunk vele, 2,8as tartóstejjel és teavajjal, tényleg baromi sokára lett kész, de nagyon finiiii! Jaa, ami nálunk a tapasztalat: akkor kezdett csak valami történni, illetve akkor történt csak valami, ha konkrétan rotyogott a keverék, amíg csak bugyogott, nem haladt semmit. Viszont azt még ki kell majd találni, hogy hogy és mennyi ideig kavargassuk vajjal, hogy formába önthető is legyen de már ne is ragadjon. Nálunk a fele ragacsos lett, a másik fele viszont (ahogy hűlt ki a massza) már ez a kicsit kristályos, omlós. És tényleg nagyon finom. Mint a krowka, valóban.

    VálaszVálasz
  41. Eszter szerint:

    Sziasztok! Ha nem köt meg, akkor mi lehet a baj vele? Elég sokáig főztem, legalább 50 perceig, de lehet, hogy 60 is volt. A végén sötétebb színű lett mint a képen. Levettem a tűzről és utána ment bele a teavaj. Minden hozzávalót kimértem, pontosan annyi volt minden mint a receptben. Lehetséges, hogy a laktózmentes tej miatt nem szilárdul? Abból készítettem, mert a családomban ketten is laktózérzékenyek.

    VálaszVálasz
  42. Myreille szerint:

    Még sohasem próbáltam laktózmentes tejjel, de úgy gondolom, hogy azzal nem is működik. Az hiszem, hogy ennek az édességnek nem létezik laktózmentes változata (legalábbis ilyen egyszerűen, otthon).

    VálaszVálasz
  43. Ínyenc szerint:

    Most találtam erre a receptre. Én 3,5%-os UHT tejből és 35%-kal kevesebb gyümölcscukorból (fruktóz) készítettem, de lehet, hogy 50%-kal kevesebb is elég lett volna, mivel így is nagyon édes lett. Az íze kiváló, de inkább krém lett, mint szeletelhető karamella. Beraktam a hűtőbe, hátha megdermed kicsit, és vágható lesz!

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra