Gyömbéres-vaníliás “crackle chocolate cookies”

Myreille

Nem puszedli. Köze sincs hozzá. A külseje ropogós, a belseje pedig puha és nagyon kakaós. Amerikában népszerű, én is imádom, de csokit nem teszek bele.

Erről a kekszről mindig a jóféle fekete föld jut az eszembe. A belseje tényleg olyan fekete, mint a föld, azonban a kakaó, a gyömbér és a vanília nagyszerű ízorgiát alkot. Elkészíteni egyszerű, sőt elrontathatatlan, mi mindig közösen sütjük a fiammal.

A gyömbér elhagyható belőle, úgy is finom, én viszont szeretem, hogy ad neki egy kis titkot…

Gyömbéres-vaníliás "crackle chocolate cookies" (Fotó: Myreille)

Hozzávalók 18-20 db-hoz:
150 g liszt
60 g kakaópor
fél csomag sütőpor
200 g kristálycukor
1/4 teáskanál gyömbérpor
1/4 teáskanál vanília őrlemény (1 vanília kikapart bele)
csipet só
60 g vaj
2 tojás
kb. 3 evőkanál porcukor

A száraz hozzávalókat, a lisztet, a kakaóport, a cukrot, a sütőport, a gyömbérport, a vanília őrleményt, csipet sót és a sütőport össze kell keverni. Majd bele kell morzsolni a hideg felkockázott vajat, végül pedig a két felvert tojást és az egészet össze kell gyúrni.

Folpackkal le kell takarni és fél órára hűtőbe kell tenni.

Dió nagyságú golyókat kell formázni a tésztából, amelyeket alaposan meg kell forgatni a porcukorban.

Gyömbéres-vaníliás "crackle chocolate cookies" sütés előtt (Fotó: Myreille)

Sütőpapírral bélelt tepsibe kell pakolni a porcukros golyókat, jó távol egy mástól (egy szabvány tepsibe 12 keksz kerüljön csak) és 200 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt meg kell sütni.

A sütőben a tészta felveszi a kekszformát és szépen megrepedezik. Én a tepsiben szoktam kihűteni, mert amikor kiveszem a sütőből a keksz nagyon puha, de amikor kihűlt ropogós lesz a közepe a belseje pedig durván kakaós.

Tárolni légmentesen záródó dobozban célszerű, már ahol nem fogy el egy nap alatt…

Tetszik?! Kövesd a moksha.hu-t a Facebookon is!

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

15 hozzászólás a “Gyömbéres-vaníliás “crackle chocolate cookies”” című cikkhez.

  1. Csilla szerint:

    Finomnak és egyszerűnek tűnik. Biztosan ki fogom próbálni. :)

    VálaszVálasz
  2. kulinarista szerint:

    Elkészítettem!! Csodálatos, nagyon kakaós, intenzív illatokkal és ízekkel! Valóban koromfekete belsejű és hozzá a kis hópelyhes, steppelt kabátkája :-), egyszerűen látványra is gyönyörű.
    Nagyon egyszerű, én végig követtem a receptet. Talán a tésztája kicsit ragadós és nehezen formázható a hűtés ellenére, ezért én vizes kézzel formáztam.
    Köszönjük, Myreille! :-))

    VálaszVálasz
  3. Melinda szerint:

    Szia Myreille,
    Egy ideje már áhítozom ez után a süti után, köszi a receptet! Épp most sült ki…
    Nekem a tésztája nagyon jól formázható lett, de én csak 1 tojást használtam hozzá. Viszont valószínűleg a 13 perc sok volt neki, túlsült, legalábbis a belsejét kicsit száraznak érzem… Sajnos a csokis sütiken nem látszik, hogy mikor pirul!
    Melinda

    VálaszVálasz
  4. Myreille szerint:

    @Melinda: Igen, ennél a receptnél 1-2 perc plusz sütés is számít. Én a süti alját szoktam megnézni, mert a fehér porcukorborítás miatt ott igen jól látszik, milyen ütemben sül. Szintén apró praktika, hogy amikor megrepedezik a teteje és megváltozik az állaga szemre is, akkor is gyanús. (A sütés kényes pontja mindig a sütő, muszáj kitapasztalni az egész szerkezetet illetve azt hogy egy-egy tészta hogyan viselkedik benne.) 1 tojással talán 11 perc sütés is elég, érdemes kivenni egyet és szétvágni, hogy mennyire sült meg.

    VálaszVálasz
  5. Tóthné Darvai Irén szerint:

    Eszméletlen finom! Köszönjük! A formázáshoz benedvesítettem a kezem, így nem ragadt hozzá.

    VálaszVálasz
  6. Edit szerint:

    Másodszorra sem repedezett meg a teteje :( van valakinek vmi ötlete, h miért. Az íze csodás, csak épp laposak lettek.

    VálaszVálasz
  7. Myreille szerint:

    @Edit: Csak tippelek, de a leírásod alapján ezek jutottak eszembe: A sütőpor “fújja fel” a kekszeket, abból tettél bele eleget? A sütő hőmérséklete is fontos, mert ez a süti gyorsan sül. Ha nem elég meleg a sütő, akkor csak olvadozik. Ha túl lágy a tészta, akkor is elterülhet sütés közben, de akkor nem tudnál belőle golyókat formázni.

    VálaszVálasz
  8. Edit szerint:

    Köszi a tippeket, de harmadszorra rájöttem: nem hűtöttem le eléggé a tésztát, azért terült el. Szuper lett, imádom!

    VálaszVálasz
  9. Tar Ildikó szerint:

    Sziasztok háziasszonyok ! Én is megcsináltam ,Isteni lett !! Mindent a recept és a leírtak szerint csináltam.
    Frissen és melegen ehető volt, viszont pár óra múlva már kőkemény lett és az ember foga is beletörik.
    Azt nem írtátok ,hogy ezt azonnal el kell fogyasztani. Most mit csináljak vele ? Kinek van valami jó ötlete?

    VálaszVálasz
  10. Agnus szerint:

    Én is arra vagyok kíváncsi: meddig tartható el (ajándék lenne)?
    Köszi, szépséges a süti!
    :)

    VálaszVálasz
  11. Myreille szerint:

    Szia! Fogalmam sincs, mert nálunk 1-2 napnál tovább nem tartott ki még egyetlen adag sem. De szerintem fém dobozban, eltartható legalább egy hétig. De szerintem nincs olyan szent, akinél addig megmaradna. :)

    VálaszVálasz
  12. Myreille szerint:

    Nekem sohasem lett ilyen kemény. Ropogós lett, de nem ehetetlen. Ilyen vészesetben a trifle-t tudom javasolni. A kekszet locsold meg meggylével vagy rummal elkevert meggylével, ha csak felnőttek eszi, tegyél rá gyümölcsöt (meggy, málna, narancs, banán) rétegezz rá sárga krémet, majd pihentetni kell néhány órát. Ezután mehet a tetejére a tejszínhab és lehet enni. Én imádom a trifle-t, de ezzel a keksszel még sohase csináltam.

    VálaszVálasz
  13. Amelia38 szerint:

    Szia!
    Megörültem a receptnek, mert egyszerű hozzávalókból mutatós és kissé különleges sütit ígér, mindezt egyszerűen. Gondoltam gasztroajándéknak tökéletes, így ma sütöttem egy fél adagot tesztképpen. Hát mondhatom ez valami mennyei! Pont olyan csodálatosan repedezett lett, mint a képen, a csokis-gyömbéres-vaníliás kombináció már illatában is ünnepi, hát még az íze. Köszönet!

    VálaszVálasz
  14. Suzy szerint:

    A keményre sikerült sütiket érdemes beletenni egy légmentesen záródó dobozba néhány szelet almával. Én a kőkemény mézes puszedlikkel próbáltam, pár nap alatt megpuhultak tőle. :)

    VálaszVálasz
  15. Wish szerint:

    Megsütöttem én is, kicsit izgultam, hogy margarinnal is jó lesz-e (nem ehet a gyerek vajat), de jó lett nagyon. Én is be fogom vetni gasztroajándéknak :)

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra