élni, lenni, szeretni, enni, horgolni | moksha.hu

term ID:
parent cat ID:49
parent cat ID 1:3
post ID:63053
category_3 #e62e2e

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

A legfinomabb csokis kalács: babka

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

A legfinomabb csokis kalács: babka

Myreille - Publikálva:

“Az egyetlen süti, aminek nem a széle a legfinomabb” – mondta Zsombi a 12 éves kérlelhetetlen gasztrokritikus. “Nagyon finom és jó csokis” – tette hozzá Dani, a 8 éves még szigorúbb gasztroszakértő.

A legfinomabb csokis kalács: babka/Fotó: Myreille

A legfinomabb csokis kalács: babka/Fotó: Myreille

Nehéz eldönteni, hogy a kakaós csiga vagy a csokis babka a nagyobb jóság. Néhány éve állandóan kakaós csigát rendelt tőlem a családom, most babkát, miközben szigorúan megtiltják, hogy diót, kandírozott narancshéjat vagy bármi mást tegyek bele. “Anya, ne legyél kreatív, egyszerű csokis babkát süssél!”

Íme a fiaim kedvenc csokis babkája!

A csokis babkáról fontos tudni, hogy végtelenül egyszerűen készíthető, 30 percnél nincs több munka vele, azonban a liszt kimérésétől a “Gyertek csokis babkát enni! felkiáltásig nagyjából 8 óra telik el. Ugyanis a kelesztési időken nem lehet megúszni. Vígasz: a végeredmény minden percet megér.

Sokan a tésztát este gyúrják be és a tészta a hűtőben 12 órát kel, de én jobban szeretem reggel kezdeni a babkát és uszonnára szeletelni. 

Babka kelt tésza

400 g BL80-as liszt 7 g (1 csomag) szárított élesztő 1 evőkanál cukor 1 tojás 2,5 dl tej (BL55-ös liszthez 1,8-2 dl tej elég)

Mindent keverőtálba teszek és géppel pár perc alatt sima, kissé lágy tésztává gyúrom. Letakarom a tálat és 4 órát kelesztem. (Igen, a reggeli kávé mellett szoktam összedobni a tésztát, hogyha uzsonnára babkát tervezek.)

Nem tévedés, vajat nem teszek a tésztába. Mi így jobban szeretjük.

A kelt tésztát lisztezett deszkán kb. fél centi vastagra nyújtom. Mivel a tészta lágy, ezért renszeresen mozgatom, lisztezem, hogy ne ragadjon le.

Amíg összekeverem a babka csokis töltelékét, ismét pihen pár percet a tészta.

 

Babka csokis töltelék

100 g étcsoki (52%-os étcsoki) 50 g vaj 2 evőkanál cukor 1 evőkanál holland kakaópor

A vajat és a csokit tálba teszem és mikróban kb. 30 mp alatt felolvasztom és simára keverem.

Belekeverem a cukrot és a kakaóport.

 A tésztát megkenem a csokis töltelékkel és a hosszabbik oldalánál feltekerem.

Éles késsel félbevágom a tésztarudat, a vágással felfelé fordítom a tésztát és a tésztacsíkok keresztezésével összefonom.

A legfinomabb csokis kalács: babka/Fotó: Myreille

Az összefont tészta. – A legfinomabb csokis kalács: babka/Fotó: Myreille

 

3 hasznos tipp babka fonáshoz

– A két félbevágott tésztacsíkot először középpen kell keresztezni és két középről kifelé haladva kell a két végét összefonni. – A vágási felület mindig felfelé legyen a tészták keresztezése során. – Nem kell aggódni, ha az összefonott tészta hosszabb, mint a sütőforma, mert a babka egyik titka, hogy egy laza mozdulattal össze kell nyomni a megfonott tésztát – nekem pl. a felére – és úgy beletenni a kivajazott formába.

40 dkg lisztből gyúrt babkát 12×30 cm-es kenyérformában sütöm, de előtte még duplájára kelesztem, ez nekem minimum 2 óra.

A megkelt babkát 190℃-ra előmelegített (alsó-felső sütés, légkeverés) sütőben 30 perc alatt készre sütöm.

 

A cukorszirup

100 g cukor 0,7 dl víz késhegynyi vanília őrlemény

Amikor a babka sülési idejéből már csak 5 perc van, elkészítem a cukorszirupot.

A vizet a cukorral addig hevítem, amíg a cukor elolvad és forrni kezd. Belekeverem a vanília őrleményt.

A sütőből kivett forró babkát meglocsolom a sziruppal. Imádom a hangját, ahogy ropog, pattog. Tudom, hogy a cukorszirupos locsolásra is többféle iskola van, én annak a híve vagyok, hogy a sütőből kivett, forró babkát locsolom meg a nagyon meleg sziruppal.

 

A legfinomabb csokis kalács: babka/Fotó: Myreille

Minden szelet kicsit más. – A legfinomabb csokis kalács: babka/Fotó: Myreille

Emberfeletti türelemmel hagyjuk langyosra hűlni a babkát és akkor szeleteljük.

Sohasem nem csinálok annyit, hogy hosszabb ideig – értsd: pár óránál tovább – kitartana, így az eltarthatóságáról fogalmam sincs. De az biztosan tudjuk, hogy langyosan és kihűlten is az egyik legjobb csokis kalács.

Frissítés (2021. 03.04.): A recept élesztő helyett 100 g kovásszal is működik és bizonyos sütőknél – mint tudjuk, minden sütőnek lelke van – elég 180℃-ra előmelegített (alsó-felső sütés, légkeverés) sütőben 25 perc. 

Összegzés
recipe image
Recept
A legfinomabb csokis kalács: babka
Szerző
Dátum
Idő

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra