term ID:
parent cat ID:49
parent cat ID 1:3
post ID:24821
category_3 #e62e2e

A legjobb cukrozott, instant kakaópor házilag készül

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

A legjobb cukrozott, instant kakaópor házilag készül

Myreille - Publikálva:

Nálunk nagy mennyiségben fogy a kakaó. Rájöttünk, hogyan lehet jó minőségű cukrozott, “instant” kakaóporunk olcsón. Csak két hozzávaló!  

haziinstantkakao01

Házi készítésű, cukrozott, “instant” kakaópor (fotó: Myreille)

Van annak bája és előnye, ha az ember lánya (majd a férje is) elkezdi olvasgatni az apróbetűs részeket, majd kiürül az “eklézsia” és elgondolkodik azon, hogy a drága Nesquik-et mivel lehetne helyettesíteni. Először kipróbáltunk más, olcsóbb kakaóporokat – de volt, amelyiknek mellékíze volt, volt amelyik egyszerűen csak nem ízlett -, majd a férjem fejéből kipattant a nagy ötlet. Tulajdonképpen már hetek óta készültem mesélni a csak két hozzávalóból készült házi kakaónkról, de a végső lökést az instant kakaók tesztje adta, mert van alternatívánk a méregdrága vagy rossz kakaóporokra. Mi éppen olyan idősek vagyunk, hogy gyerekkorunkban nem volt Nesquik, Bedekóra is csak abból az időből emlékszem, amikor az öcsém előszeretettel fogyasztotta. Nekünk a kakaót főzték. Kakaót főzni viszont macerás. Legalábbis macerásabb, mint a langyos tejbe beleszórni az instant kakaót. Na, ekkor jutott az én jó férjem eszébe, hogy gyerekként úgy ették a kakaós palacsintát és a tejbedarát, hogy a porcukrot összekeverték kakaóporral és ezt szórták az ételre. Az első próbát azonnal siker koronázta. A langyos tejbe tett porcukros kakaó azonnal, csomómentesen oldódott. Így kerítettünk egy fém dobozt és nagyobb mennyiségben is legyártotta a házi készítésű “instant” kakaót. Most csak annyi a dolgunk, ha kakaót akarunk inni, hogy megmelegítjük a tejet és belekanalazzuk a fém dobozban tárolt cukrozott kakaóport. Nálunk nagy mennyiségben fogy a kakaó – nem csak Zsombor szereti, hanem mi is -, így bátran állíthatom, hogy a módszer jó és hibátlanul működik. Sőt, közben olyanokra is rájöttünk, hogy 4 evőkanál porcukorhoz kell 1 evőkanál kakaóport számolni. (Porcukrot se veszünk, a kristálycukrot kávédarálóban ledaráljuk.) Mindenképpen jó minőségű (holland) kakaóport érdemes vásárolni és hiába drága a cukor és a jó minőségű kakaópor ára, még így is sokkal olcsóbb a házi készítésű “instant” kakaóporunk, mint a bolti. Ráadásul finomabb is. Hideg tejben nehezebben oldódik*, de a gyereknek készített, langyos tejben tökéletesen oldódik, akárcsak palacsintában vagy a reggeli zabkása tetején. Nincs benne ízfokozó vagy segédanyag, cukor viszont elég sok, de aki azt hitte, hogy a bolti, cukrozott kakaóporban csak mutatóban van cukor, tévedett. A házi készítésű instant kakaóporunkban 20% a kakaó – és nem találtunk olyan bolti változatot, amiben ennyi lenne – ráadásul nem is a zsírszegény kakaópor, hanem a jobb minőségű, finomabb, holland kakaó.
haziinstantkakao02

Így oldódik a langyos tejbe szórt házi készítésű “instant” kakaópor (fotó: Myreille)

*Valóban, nyári hőségben nincs is jobb egy hideg kakaónál. Csak annyi a trükk, hogy fél deci tejet kell meglangyosítani, abban feloldani a cukrozott kakaóport, majd felönteni hideg tejjel és beletenni a jeget.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra