élni, lenni, szeretni, enni, horgolni | moksha.hu

term ID:
parent cat ID:49
parent cat ID 1:3
post ID:24806
category_3 #e62e2e

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Ropogós keksz háromszor: vaníliás, gyömbéres és fahéjas

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Ropogós keksz háromszor: vaníliás, gyömbéres és fahéjas

Myreille - Publikálva:

A vajas tészta tojásmentes, könnyű vele dolgozni és sütés után kellemesen ropogós. A titok: a falatnyi kekszeket sütés után kell fűszerbe forgatni. Kellene valami puccos név, de rajta ragadt a fűszeres-ropogós keksz, amely tökéletesen lefedi a valóságot. Fémdobozban tároljuk és kávé vagy tea mellé éppen az az apró édesség, amely megédesíti a napot… Szeretem, mert finom és olyan ízekben gyártom, amilyenben csak akarom, miközben a család konzervatív részének is megvan az öröme.

fuszerescsillagok01

Ropogós csillagok háromféle fűszerrel: gyömbéres, fahéjas és vaníliás (Fotó: Myreille)

Hozzávalók: 10 dkg vaj (nem margarin, hanem vaj!) 20 dkg kristálycukor 1/2 teáskanál vaníliaőrlemény (vagy egy vaníliarúd kikapart magjai vagy 2 csomag vaníliás cukor) 25 dkg liszt 0,5 dl hideg víz csipet só 1 teáskanál szódabikarbóna 1 evőkanál porcukor vaníliaőrlemény őrölt gyömbér őrölt fahéj A puha vajat kikeverem a cukorral és a vaníliaőrleménnyel. Hozzáadom a lisztet, a csipet sót és a szódabikarbónát és összemorzsolom. Végül a hideg vizet adom hozzá és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom. Nem ragadós, jól formázható tészta a végeredmény, amely a linzertésztára hasonlít. Lisztezett deszkán 1-1,5 mm vastagra nyújtom és kiszaggatom. Én úgy szeretem, ha 1-2 falatnyi kekszek készülnek. Sütőpapírral bélelt tepsire pakolom a kiszaggatott tésztát és 180 fokos sütőben 10 perc alatt megsütöm. Akkor jó, amikor a teteje és a széle aranybarna. (Nagyon figyelni kell a sütésre, mert ha megég, keserű lesz, ha hóka (fehér) marad, nem lesz ropogós.) Amikor a sütőből kiveszem, még puha, ezért a tepsin vagy a tepsiről lehúzott sütőpapíron hagyom kihűlni. Amikor már éppen hogy meleg, megforgatom fűszeres porcukorban, majd amikor teljesen kihűlt, fém dobozba pakolom. A fűszeres porcukor elkészítésére nincsenek kőbevésett szabályok. Én szeretem, ha jól érződik a fűszer íze és 1 evőkanál porcukorhoz 1 teáskanál őrölt gyömbért teszek és ugyanilyen az arány a fahéjas változatnál is.
fuszerescsillagok02

Ropogós csillagok háromféle fűszerrel: gyömbéres, fahéjas és vaníliás (Fotó: Myreille)

A vanílián, fahéjon és gyömbéren kívül érdemes kipróbálni a szerecsendiós változatot, illetve karácsonykor a mézeskalácsfűszereset is. Nézd meg a moksha.hu főoldalt is, ahol további érdekes cikkeket találsz, és gyere vissza hozzánk holnap is! Kezd velünk a napot!

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra