term ID:
parent cat ID:3
parent cat ID 1:184
post ID:27098
category_184

A lesachtali kenyérsütés művészete recepttel

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

A lesachtali kenyérsütés művészete recepttel

Myreille - Publikálva:

A sűrű, magos osztrák rozskenyér fogalom, ráadásul a lesachtali kenyér az UNESCO világörökségei közé tartozik. Süss kenyeret 10 000 éves recept alapján!

Lesachtaler Dorf- und Brotfest

Hagyományőrzés Ausztriában, a lesachtali kenyér (Foto: Lesachtaler Mühlenverein)

A lesachtali kenyérsütés művészete 10 000 éves kézműves mesterség, amely mára az UNESCO eszmei világ örökség részét képezi. A kenyérkészítés folyamata – a nyers magok megtermelésén és feldolgozásán át a kész kenyérig – már évezredek óta változatlan. A Gail folyó alpesi völgyében a gazdák teraszokon termelik a gabonát, amelyet a folyó mentén álló malmokban őrölnek meg. A kíméletes őrlés teszi különlegessé  a lisztet és kölcsönöz gyümölcsös, gazdag ízt a tradicionális kenyérnek. Az 1179 méter magasan fekvő Maria Luggauban öt vízimalom működik, és ezekben a malmokban a régi, hagyományos módon őrlik a búzát. Néhány helyi háziasszony napjainkban is ezekből a malmokból kikerülő liszttel süti a kenyeret. (A „Malom” túrán végigkövethető a búzamag útja a kenyérig, és a túra végén a lesachtali gazdaboltban meg is lehet kóstolni a híres kenyeret.) Minden szeptember első hétvégéjén Liesingben megrendezik a „Lesachtali Kenyérünnep”-et. Az elkészült friss, ropogós kenyér mellé helyi finomságokat kínálnak a környékbeli gazdák. A lesachtali kenyér érdekessége, hogy Japánban is megvásárolható. A “Kenyér – az élet része” című könyv szerzőjének, Eiko Funada kezdeményezésére 2008-ban Tokióban is felépítettek egy lesachtali pékség működőképes mását. A japán pékek, akik a tradicionális recept alapján készítik a kenyeret, egy lesachtali péknél tanulták ki a szakmai fortélyokat.
lesachtalikenyer03

A lesachtali kenyér

Lesachtaler Dorf- und Brotfest

Így készül a híres lesachtali kenyér (Foto: Lesachtaler Mühlenverein)

Minden háziasszonynak saját lesachtali kenyér receptje van és néhányuk régi kemencében süti a kenyeret. A kenyér publikus változata kissé elnagyolt, tehát nem ezzel kell kezdeni a kenyérsütés tudományát, de haladó szinten jó sorvezető a recept:

500g rozsliszt 100g teljes kiőrlésű rozsliszt 400g búzaliszt 80g rozsdara 20g tökmag 20g napraforgómag 8g lenmag 7g kenyér fűszerkeverék 12g só Az előkészített kovászt összekeverjük a hozzávalókkal, fűszerekkel és fél liter langyos vízzel, majd fél órán keresztül dagasztjuk. A megdagasztott tésztát két órán keresztül kelesztjük. A tésztából cipót formázunk, majd további fél órán keresztül kelesztjük. Végül 10 percen keresztül 250 °C-on, majd 45 percen keresztül 200 °C-on sütjük.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra