term ID:
parent cat ID:3
parent cat ID 1:184
post ID:50104
category_184

A nagy (vanilla) chai tea teszt

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

A nagy (vanilla) chai tea teszt

Myreille - Publikálva:

Évek óta vadászom a legfinomabb chai teákat. Egészen pontosan elsőre megvolt a tökéletes, de eltűnt a boltokból, így minden másikat is meg kell kóstolni.

2012. 03. 23.  – Így kezdődött minden 

Van az úgy, hogy az ember lánya kiruccan Bécsbe, levesz egy doboz teát a polcról, ami annyira jó, hogy küld belőle két filterrel a barátnőjének is. Utána meg megszállott tea kóstolókká válnak.

Twinings Vanilla Chai

Röhögnék, ha nem lenne tényleg fájdalmas: nem csak Magyarországon, de sehol a világon (?) sem lehet már kapni azt a Twinings Vanilla Chai teát, amiből egyszer kaptam két filterrel. Mert bizony én lennék a történetben az a barátnő, aki kapta azt a két filtert és teljesen beletekeredett ebbe a vanilla chai teákba.

Vanilla Chai Tea A vágyak csillapítására először a legkézenfekvőbb megoldást választottam, elkészítettem a tökéletes chai fűszerkeveréket, amivel a Bourbon vaníliás fekete teát fűszereztem. De miért éppen most hagyott volna cserbe a maximalizmusom? Tudtam, hogy jó a fűszerkeverékem, de hajtott a hitetlenség, hiszen hogyan lehetnék ennyire profi kíváncsiság, hogy újra ugyanazt a teát kortyoljam. Tejjel vagy tejszínnel és pici cukorral.

Miért annyira tökéletes a Twinings Vanilla Chai?

Tesco Finest Vanilla Chai

Első alternatívaként a Tesco saját márkás Vanilla Chai-t találtuk meg. Nagy reményeink az első kóstolás után szertefoszlottak. Nekem túl mézeskalácsos volt, mert a Vanilla Chaiban az volt az egyik legjobb, hogy a karácsonyi mézeskalács dömping után is izgalmas volt. Sem a szegfűszeg, sem a fahéj nem tolakodó, hanem tökéletes elegyet alkotott a kardamonnal és szerecsendióval.

Vanilla chai tesztelő társam szerint a tescos változat nem annyira kifinomult, mint a Twinings.

Vanilla Chai Tea Pukka Vanilla Chai 

Mivel minden “vanilla chai” keresésre a Pukka jött fel, végül elgyengültem és megvettem. Mert mit számít az ára, egy esélyt minden tea megérdemel. Hátha ez lesz az igazi… Vanilla Chai Tea Sokkal erősebben kellett volna hallgatnom a fejemben sikoltozó hangokra a “caffeine-free” és “organic” szavak és a NAGYON megdizájnolt dolgoz miatt. Nem szépítem: fűszerek forró vízben. Több esélyt is adtam neki, de reménytelen. Most már úgy iszom, hogy egy adag Bourbon vaníliás fekete teával együtt áztatom ki. Így jobb, de soha többet nem veszek. Pukka teát se. Szakértőtársam véleménye: “Van valami puderes mellékillata, amitől testápoló feelingem van.” “A Pukkához képest a tescos maga a mámor.”

Clipper Organic Indian Chai Tea

A Clipper teákat nagyon szeretem és az Organic Indian Chai Tea a “vanilla” nélkül is vonzó volt. De másra gondoltam én és másra a gyártó. “Erősen bergamottos fekete tea kicsit megfűszerezve” – szólt a másik vélemény is. Tehát önmagában nem rossz a koncepció, de ez sem az, amit keresünk.

1. frissítés (2018.07.16.)

English Tea Shop Black Tea Chai English Tea Shop Black Tea Chai

Egy szerencsés véletlen (igen, mondhatni serendipity) folytán bukkantam rá az English Tea Shop Black Tea Chai teára. Már attól mámorosan boldog voltam, hogy fekete tea az alap, ráadásul a fűszerezés is ígéretes. A vanília hiánya persze fájt, de jobb, mint a semmi alapon elfogadtam.  Többszöri kóstolás után a második helyre sorolom ezt a teát és mivel ezt lehet kapni, nem úgy mint az etalonnak számító Twinings Vanilla Chai-t, így itthoni teakészletem állandó tagja lett. Egyetlen hibája, hogy mindenképpen kell bele egy kanál cukor vagy méz a tej (tejszín) mellé különben túl vad, az ízek nem elég kerekek.

2. frissítés (2018.12.03.)

Dallmayr Chai dallmayr chai

Ajánlásra kóstoltam meg ezt a teát és egészen mást vártam, mint amit kaptam. Ennél a chai-nál a fekete tea dominánsabb, mint a fűszerek. Rutinból már pici tejszínnel és cukorral kóstoltam először, de nem nyűgözött le. Túl édesnek találtam. Próbáltam mézzel és kevesebb cukorral, de úgy sem jött a wow élmény. Ezután visszatértem az alapokhoz és megkóstoltam önmagában és nekem így éppen kellemes. Szakértőtársamnak tejszínnel, mézzel az igazi.

3. frissítés (2018.12.07.)

Pickwick – Joy of Tea – Spicy Chai   Pickwick - Joy of Tea - Spicy Chai

Gyönyörű a csomagolása és minden részlete azt sugallja, ez különleges teaélményben lesz részem. A “szatén” tasakokban rooibos tea mellé a chai fűszerek kerültek és ez elméletileg egy nagyon jó párosítás lenne. Lenne. Amikor először kóstoltam fahéjas mosogatólé jutott eszembe róla, amikor másodszor, mert második esélyt is érdemel a csomagolása miatt, fűszeres ázott zoknira emlékeztetett. Most azon vacillálok, hogy kidobjam a maradékot a francba, vagy őrizgessem a fiókba fél évig és utána dobjam ki. Még kóstolásra se adnám oda senkinek, olyan borzalmas.

4. frissítés (2020.10.03.)

David Rio Elephant Vanilla Chai

Két és fél év vágyakozás, gondolkodás, lebeszélés és rábeszélés után rászántam magam, hogy megvegyem a vanilla chai teák legtrendibb és az ára alapján luxus változatát, a David Rio Elephant Vanilla Chai-t. Csak jót hallottam róla, csak szuperlatívuszokban írtak róla, ennek ellenére nem voltak nagy elvárásaim. Egy jó vanilla chai-ra vágytam. Azt lassan már nem tudom megmondani, hogy az első, a szerelembe esést okozó Twinings Vanilla Chai pontosan milyen volt – fenntartom a lehetőségét, hogy az agyam ennyi idő elteltével, már torzítja az emlékeimet -, de azt határozottan állíthatom, hogy ennyire semmilyen chai teát még nem ittam. Túlságosan óvatos a fűszerezés, nincs benne erő, vibrálás, és a vanília is alig észrevehető. Először tejjel próbáltam, majd vízzel. Vízzel az ihatóbb.

Az English Tea Shop Black Tea Chai ezerszer jobb, és ezt nemcsak az emlékeim miatt mondom, hanem azért is, mert pár napja ittam meg a már nem tudom hányadik doboz utolsó filterét és tutira újra fogom venni.

 

The London Tea Company – Vanilla Chai

 

   

A The London Tea Company Vanilla Chai-t pár órával a David Rio után kóstoltam és kellemesen enyhítette a korábbi csalódottságomat. Fűszeres tea, amelyet egy pici cukor és pici tej még finomabbá tesz. Sajnos, a vaníliát nem éreztem a lefőzött teában, pedig nagyon próbáltam, viszont karamelles aroma akkor is jött, ha nem kerestem. Persze, ettől még el fog fogyni a doboz, de szerelembe nem estem. 

 

5. frissítés (2020.10.04.)

Twinings Spicy Chai 

 

Nagy reményeket fűztem a vanilla chai-okhoz, viszont a Twinings Spicy Chai örvendeztetett meg igazán. Tökéletes a fekete tea és a fűszerek egyensúlya. Az ízvilág komplex, egyetlen íz sem uralja a többit. Pici cukorral és tejjel, lágy és puha, mint egy meleg takaró. A legjobb chai, amit a nagy keresésben kóstoltam!

Megrohantak az emlékek. Anno abban a Twinings Vanilla Chai-ban is ez volt a legjobb, hogy a teát és a fűszereket egyszerre lehetett érezni. Már csak a vaníliát kellene visszavarázsolni a Twinings-nek ebbe a teába és tökéletesebb hely lenne a világ.

Tegnap elhamarkodott voltam. Nem az English Tea Shop Black Tea Chai-t fogom újra venni és készleten tartani, mint eddig, hanem a Twinings Spicy Chai-t. Halkan jegyzem meg, hogy a Twingings-nek van egy másik chai-ja is, a No.29 Black Chai, amit még nem kóstoltam, de már rajta van az “ezeket a teákat szeretném megkóstolni” listámon.

6. frissítés 2021.01.24.

Messmer Indischer Sweet Chai

A Nagy Vanilla Chai kutatásom során fedeztem fel, hogy a Messmer teákból van Indischer Raji Chai-Vanille tea, amit nem találtam itthon, viszont találtam Indischer Sweet Chai-t. A Sweet Chai teákkal általában az a bajom, hogy tartalmaznak édesgyökeret, amit nem annyira kedvelek, így azokat nem szoktam kóstolni.

Ebben a teában viszont a karamell a felelős az édességért. A fekete teát pedig édes szederlevél, gyömbér, fahéj és kardamon fűszerezi. Tartelmaz még aromát, de hogy milyet, arra nem jöttem rá. Az összhatás viszont igen kellemes. A karamellel éppen annyira “előcukrozott” a tea, hogy egy hajszállal az édes előtt van. Nekem éppen kellemes. Tejet vagy tejszínt se kívánok hozzá. A karamell utóízben jelentkezik és tagadhatatlanul varázslatos, ahogyan a teakorty ezzel búcsúzik. (Most már biztos, hogy a Chai-Vanille-t is meg kell kóstolnom.)

7. frissítés 2021. 08. 27.

Teekanne Indischer Chai

Megint egy tea Bécsből. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy véleltenül találtam, mert régóta rajta volt a listámon és talán pont ezért volt bennem a “nem lesz ennek jó vége” érzés is. Ráadásul azonnal két dobozzal vettem és előtte elfelejtettem leellenőrzini a “Süßholzwurzel” (édesgyökér) arányát.

Az édesgyökér a mumusom. Nagy mennyiségben nem bírom, sőt, vagy egy pont, amitől utálom. A Mülleres saját márkás Vanilla chai is itt bukik el nálam: a 23 százalék  Süßholzwurzel merénylet ellenem.

 

teekanne chai

Miután a vásárlásnál figyelmetlen voltam, a Teekanne összetevőit is csak a szaglászás és a kóstolás után néztem meg. Az Indischer Chai lágy, krémes, könnyű. Nem túl fűszeres, de mégis összetett. Tehát finom, pont az a chai, amit szeretek, és végtelenül bölcs voltam, hogy azonnal két dobozzal vettem.

Amúgy – az apróbetűs rész tanulányozása után – kiderült, hogy Süßholz(wurzel) van benne, de éppen annyi, amennyi kell. A Teekanne Indischer Chai-ról még érdemes tudni, hogy az alapját a 33 százalék fahéj és 14 százalék fekete tea adja és ezt fokozzák tovább a fűszerek.

Folyt. köv.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra