A nagy (vanilla) chai tea teszt

Myreille

Van az úgy, hogy az ember lánya kiruccan Bécsbe, levesz egy doboz teát a polcról, ami annyira jó, hogy küld belőle két filterrel a barátnőjének is. Utána meg megszállott tea kóstolókká válnak.
Röhögnék, ha nem lenne tényleg fájdalmas: nem csak Magyarországon, de sehol a világon (?) sem lehet már kapni azt a Twinings Vanilla Chai teát, amiből egyszer kaptam két filterrel. Mert bizony én lennék a történetben az a barátnő, aki kapta azt a két filtert és teljesen beletekeredett ebbe a vanilla chai teákba. Vanilla Chai Tea
A vágyak csillapítására először a legkézenfekvőbb megoldást választottam, elkészítettem a tökéletes chai fűszerkeveréket, amivel a Bourbon vaníliás fekete teát fűszereztem. De miért éppen most hagyott volna cserbe a maximalizmusom? Tudtam, hogy jó a fűszerkeverékem, de hajtott a hitetlenség, hiszen hogyan lehetnék ennyire profi kíváncsiság, hogy újra ugyanazt a teát kortyoljam. Tejjel vagy tejszínnel és pici cukorral.

Kezdetét vette a nagy vanilla chai kóstolás! (Teákat kerestünk, vettünk, majd borítékba küldtük egymásnak a filtereket. Jelzem, aki érez magában kedvet, beszállhat a játékunkba!)

Miért annyira tökéletes a Twinings Vanilla Chai?

Tesco Finest – Vanilla Chai

Első alternatívaként a Tesco saját márkás Vanilla Chai-t találtuk meg. Nagy reményeink az első kóstolás után szertefoszlottak. Nekem túl mézeskalácsos volt, mert a Vanilla Chaiban az volt az egyik legjobb, hogy a karácsonyi mézeskalács dömping után is izgalmas volt. Sem a szegfűszeg, sem a fahéj nem tolakodó, hanem tökéletes elegyet alkotott a kardamonnal és szerecsendióval.

Vanilla chai tesztelő társam szerint a tescos változat nem annyira kifinomult, mint a Twinings.
Vanilla Chai Tea
 
Mivel minden “vanilla chai” keresésre a Pukka jött fel, végül elgyengültem és megvettem. Mert mit számít az ára, egy esélyt minden tea megérdemel. Hátha ez lesz az igazi…

Pukka – Vanilla Chai
Vanilla Chai Tea

Sokkal erősebben kellett volna hallgatnom a fejemben sikoltozó hangokra a “caffeine-free” és “organic” szavak és a NAGYON megdizájnolt dolgoz miatt. Nem szépítem: fűszerek forró vízben. Több esélyt is adtam neki, de reménytelen. Most már úgy iszom, hogy egy adag Bourbon vaníliás fekete teával együtt áztatom ki. Így jobb, de soha többet nem veszek. Pukka teát se.

Szakértőtársam véleménye: “Van valami puderes mellékillata, amitől testápoló feelingem van.” “A Pukkához képest a tescos maga a mámor.”

Clipper – Organic Indian Chai Tea

A Clipper teákat nagyon szeretem és az Organic Indian Chai Tea a “vanilla” nélkül is vonzó volt. De másra gondoltam én és másra a gyártó. “Erősen bergamottos fekete tea kicsit megfűszerezve” – szólt a másik vélemény is. Tehát önmagában nem rossz a koncepció, de ez sem az, amit keresünk.

1. frissítés (2018.07.16.)

English Tea Shop – Black Tea Chai
English Tea Shop Black Tea Chai

Egy szerencsés véletlen (igen, mondhatni serendipity) folytán bukkantam rá az English Tea Shop Black Tea Chai teára. Már attól mámorosan boldog voltam, hogy fekete tea az alap, ráadásul a fűszerezés is ígéretes.  Többszöri kóstolás után a második helyre sorolom ezt a teát és mivel ezt lehet kapni, nem úgy mint az etalonnak számító Twinings Vanilla Chai-t, így itthoni teakészletem állandó tagja lett. Egyetlen hibája, hogy mindenképpen kell bele egy kanál cukor vagy méz a tej (tejszín) mellé különben túl vad, az ízek nem elég kerekek.

2. frissítés 2018.12.03

Dallmayr Chai
dallmayr chai

Ajánlásra kóstoltam meg ezt a teát és egészen mást vártam, mint amit kaptam. Ennél a chai-nál a fekete tea dominánsabb, mint a fűszerek. Rutinból már pici tejszínnel és cukorral kóstoltam először, de nem nyűgözött le. Túl édesnek találtam. Próbáltam mézzel és kevesebb cukorral, de úgy sem jött a wow élmény. Ezután visszatértem az alapokhoz és megkóstoltam önmagában és nekem így éppen kellemes. Szakértőtársamnak tejszínnel, mézzel az igazi.

3. frissítés 2018.12.07

Pickwick – Joy of Tea – Spicy Chai
 
Pickwick - Joy of Tea - Spicy Chai

Gyönyörű a csomagolása és minden részlete azt sugallja, ez különleges teaélményben lesz részem. A “szatén” tasakokban rooibos tea mellé a chai fűszerek kerültek és ez elméletileg egy nagyon jó párosítás lenne. Lenne. Amikor először kóstoltam fahéjas mosogatólé jutott eszembe róla, amikor másodszor, mert második esélyt is érdemel a csomagolása miatt, fűszeres ázott zoknira emlékeztetett. Most azon vacillálok, hogy kidobjam a maradékot a francba, vagy őrizgessem a fiókba fél évig és utána dobjam ki. Még kóstolásra se adnám oda senkinek, olyan borzalmas.

4. frissítés 2019.05.07.

Stassen – Ceylon Tea – Chai Spice

Stassen Chai Spice Ceylon Tea

A “legkönnyebb” Chai Spice tea a Stassen. Finom, de nincs mélysége. Nem nyúlok a tejszínért és egy kevés cukorét, hogy lekerekítsem az ízeket. Bármikor szívesen iszom – fűszeres, könnyű teának nagyon szeretem -, de számomra nincs benne a “vanilla chai” érzés és “varázslat”.

Folyt. köv.
Ha van ötleted, melyik chai-t kóstoljam még meg, írd meg bátran, szeretettel!

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra