élni, lenni, szeretni, enni, horgolni | moksha.hu

term ID:
parent cat ID:3
parent cat ID 1:184
post ID:50104
category_184

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

A nagy (vanilla) chai tea teszt

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

A nagy (vanilla) chai tea teszt

Myreille - Publikálva:

Van az úgy, hogy az ember lánya kiruccan Bécsbe, levesz egy doboz teát a polcról, ami annyira jó, hogy küld belőle két filterrel a barátnőjének is. Utána meg megszállott tea kóstolókká válnak.

Twinings Vanilla Chai

Röhögnék, ha nem lenne tényleg fájdalmas: nem csak Magyarországon, de sehol a világon (?) sem lehet már kapni azt a Twinings Vanilla Chai teát, amiből egyszer kaptam két filterrel. Mert bizony én lennék a történetben az a barátnő, aki kapta azt a két filtert és teljesen beletekeredett ebbe a vanilla chai teákba.

Vanilla Chai Tea A vágyak csillapítására először a legkézenfekvőbb megoldást választottam, elkészítettem a tökéletes chai fűszerkeveréket, amivel a Bourbon vaníliás fekete teát fűszereztem. De miért éppen most hagyott volna cserbe a maximalizmusom? Tudtam, hogy jó a fűszerkeverékem, de hajtott a hitetlenség, hiszen hogyan lehetnék ennyire profi kíváncsiság, hogy újra ugyanazt a teát kortyoljam. Tejjel vagy tejszínnel és pici cukorral.

Miért annyira tökéletes a Twinings Vanilla Chai?

Tesco Finest Vanilla Chai

Első alternatívaként a Tesco saját márkás Vanilla Chai-t találtuk meg. Nagy reményeink az első kóstolás után szertefoszlottak. Nekem túl mézeskalácsos volt, mert a Vanilla Chaiban az volt az egyik legjobb, hogy a karácsonyi mézeskalács dömping után is izgalmas volt. Sem a szegfűszeg, sem a fahéj nem tolakodó, hanem tökéletes elegyet alkotott a kardamonnal és szerecsendióval.

Vanilla chai tesztelő társam szerint a tescos változat nem annyira kifinomult, mint a Twinings.

Vanilla Chai Tea Pukka Vanilla Chai 

Mivel minden “vanilla chai” keresésre a Pukka jött fel, végül elgyengültem és megvettem. Mert mit számít az ára, egy esélyt minden tea megérdemel. Hátha ez lesz az igazi… Vanilla Chai Tea Sokkal erősebben kellett volna hallgatnom a fejemben sikoltozó hangokra a “caffeine-free” és “organic” szavak és a NAGYON megdizájnolt dolgoz miatt. Nem szépítem: fűszerek forró vízben. Több esélyt is adtam neki, de reménytelen. Most már úgy iszom, hogy egy adag Bourbon vaníliás fekete teával együtt áztatom ki. Így jobb, de soha többet nem veszek. Pukka teát se. Szakértőtársam véleménye: “Van valami puderes mellékillata, amitől testápoló feelingem van.” “A Pukkához képest a tescos maga a mámor.”

Clipper Organic Indian Chai Tea

A Clipper teákat nagyon szeretem és az Organic Indian Chai Tea a “vanilla” nélkül is vonzó volt. De másra gondoltam én és másra a gyártó. “Erősen bergamottos fekete tea kicsit megfűszerezve” – szólt a másik vélemény is. Tehát önmagában nem rossz a koncepció, de ez sem az, amit keresünk.

1. frissítés (2018.07.16.)

English Tea Shop Black Tea Chai English Tea Shop Black Tea Chai

Egy szerencsés véletlen (igen, mondhatni serendipity) folytán bukkantam rá az English Tea Shop Black Tea Chai teára. Már attól mámorosan boldog voltam, hogy fekete tea az alap, ráadásul a fűszerezés is ígéretes. A vanília hiánya persze fájt, de jobb, mint a semmi alapon elfogadtam.  Többszöri kóstolás után a második helyre sorolom ezt a teát és mivel ezt lehet kapni, nem úgy mint az etalonnak számító Twinings Vanilla Chai-t, így itthoni teakészletem állandó tagja lett. Egyetlen hibája, hogy mindenképpen kell bele egy kanál cukor vagy méz a tej (tejszín) mellé különben túl vad, az ízek nem elég kerekek.

2. frissítés (2018.12.03.)

Dallmayr Chai dallmayr chai

Ajánlásra kóstoltam meg ezt a teát és egészen mást vártam, mint amit kaptam. Ennél a chai-nál a fekete tea dominánsabb, mint a fűszerek. Rutinból már pici tejszínnel és cukorral kóstoltam először, de nem nyűgözött le. Túl édesnek találtam. Próbáltam mézzel és kevesebb cukorral, de úgy sem jött a wow élmény. Ezután visszatértem az alapokhoz és megkóstoltam önmagában és nekem így éppen kellemes. Szakértőtársamnak tejszínnel, mézzel az igazi.

3. frissítés (2018.12.07.)

Pickwick – Joy of Tea – Spicy Chai   Pickwick - Joy of Tea - Spicy Chai

Gyönyörű a csomagolása és minden részlete azt sugallja, ez különleges teaélményben lesz részem. A “szatén” tasakokban rooibos tea mellé a chai fűszerek kerültek és ez elméletileg egy nagyon jó párosítás lenne. Lenne. Amikor először kóstoltam fahéjas mosogatólé jutott eszembe róla, amikor másodszor, mert második esélyt is érdemel a csomagolása miatt, fűszeres ázott zoknira emlékeztetett. Most azon vacillálok, hogy kidobjam a maradékot a francba, vagy őrizgessem a fiókba fél évig és utána dobjam ki. Még kóstolásra se adnám oda senkinek, olyan borzalmas.

4. frissítés (2020.10.03.)

David Rio Elephant Vanilla Chai

Két és fél év vágyakozás, gondolkodás, lebeszélés és rábeszélés után rászántam magam, hogy megvegyem a vanilla chai teák legtrendibb és az ára alapján luxus változatát, a David Rio Elephant Vanilla Chai-t. Csak jót hallottam róla, csak szuperlatívuszokban írtak róla, ennek ellenére nem voltak nagy elvárásaim. Egy jó vanilla chai-ra vágytam. Azt lassan már nem tudom megmondani, hogy az első, a szerelembe esést okozó Twinings Vanilla Chai pontosan milyen volt – fenntartom a lehetőségét, hogy az agyam ennyi idő elteltével, már torzítja az emlékeimet -, de azt határozottan állíthatom, hogy ennyire semmilyen chai teát még nem ittam. Túlságosan óvatos a fűszerezés, nincs benne erő, vibrálás, és a vanília is alig észrevehető. Először tejjel próbáltam, majd vízzel. Vízzel az ihatóbb.

Az English Tea Shop Black Tea Chai ezerszer jobb, és ezt nemcsak az emlékeim miatt mondom, hanem azért is, mert pár napja ittam meg a már nem tudom hányadik doboz utolsó filterét és tutira újra fogom venni.

 

The London Tea Company – Vanilla Chai

 

   

A The London Tea Company Vanilla Chai-t pár órával a David Rio után kóstoltam és kellemesen enyhítette a korábbi csalódottságomat. Fűszeres tea, amelyet egy pici cukor és pici tej még finomabbá tesz. Sajnos, a vaníliát nem éreztem a lefőzött teában, pedig nagyon próbáltam, viszont karamelles aroma akkor is jött, ha nem kerestem. Persze, ettől még el fog fogyni a doboz, de szerelembe nem estem. 

 

5. frissítés (2020.10.04.)

Twinings Spicy Chai 

 

Nagy reményeket fűztem a vanilla chai-okhoz, viszont a Twinings Spicy Chai örvendeztetett meg igazán. Tökéletes a fekete tea és a fűszerek egyensúlya. Az ízvilág komplex, egyetlen íz sem uralja a többit. Pici cukorral és tejjel, lágy és puha, mint egy meleg takaró. A legjobb chai, amit a nagy keresésben kóstoltam!

Megrohantak az emlékek. Anno abban a Twinings Vanilla Chai-ban is ez volt a legjobb, hogy a teát és a fűszereket egyszerre lehetett érezni. Már csak a vaníliát kellene visszavarázsolni a Twinings-nek ebbe a teába és tökéletesebb hely lenne a világ.

Tegnap elhamarkodott voltam. Nem az English Tea Shop Black Tea Chai-t fogom újra venni és készleten tartani, mint eddig, hanem a Twinings Spicy Chai-t. Halkan jegyzem meg, hogy a Twingings-nek van egy másik chai-ja is, a No.29 Black Chai, amit még nem kóstoltam, de már rajta van az “ezeket a teákat szeretném megkóstolni” listámon.

Folyt. köv.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra