Brownie sült meggyel, felejthetetlen!

Myreille

A sült meggy nem áztatja el a tésztát, intenzív az íze és a tökéletes brownie tésztát a mennyekbe emeli. Télen-nyáron süthető.

 

sultmeggyesbrownie04

Brownie sült meggyel (Fotó: Myreille)

Hozzávalók:
500 g friss vagy fagyasztott meggy
200 g étcsokoládé
125 g vaj (nem margarin, hanem vaj)
125 g cukor + 1 evőkanálnyi
3 tojás
125 g liszt
3 evőkanál kakaópor
csipet só

Először a meggyet kicsit ki kell szárítani, hogy ne nedvesítse meg a tésztát. A kimagozott friss meggyet (vagy a fagyasztóból kivett, kiengedett magozott meggyet) 1 evőkanál kristálycukorral megszórom és 2 óráig állni hagyom. Ezután leszűröm, jól lecsepegtetem, szétterítem egy tepsin és 180 fokos sütőben 20 percig sütöm, majd elzárom a sütőt, a meggyet viszont bent hagyom. (Ezt a műveletet érdemes este vagy reggel megcsinálni, mert a kihűlt meggy kerül a sütibe.)

A sütés és szárítás után a végeredmény a félig aszalt meggy. Ez már nem ereszt levet, de minden fontos ízt magába zárt. (Én ebben az állapotában is szeretem a meggyet. Nagyanyámat az őrületbe kergettem, amikor a hosszadalmas munkával kimagozott és napok óta napon aszalt meggyeket elcsipegettem. Az ablakpárkányra tette és pont elértem…)

sultmeggyesbrownie02

Sült meggy. Nem túl fotogén, cserébe viszont ízbomba. (Fotó: Myreille)

A sült meggyes browniehoz az összetört csokoládét és a vajat egy keverőtálba teszem és mikróban 1,5 perc alatt megolvasztom. (Elegánsabb vízgőz felett, de a mikrós megoldás gyors, kényelmes, csak egy edényt kell utána mosogatni és nekem mindig beválik.) A megolvasztott csokoládét és vajat jól összekeverem, majd beleteszem a cukrot és a kakaóport és ismét jól összekeverem.

Felütöm a tojásokat és azokat is a masszához keverem. Beleteszem a csipet sót és a kimért lisztet és megint jól összekeverem. Ezután keverem bele a sült (félig aszalt) meggyet.

Kivajazott sütőtálba öntöm és (nem légkeverésen) 180 fokon 35 perc alatt készre sütöm. 2 órát hagyom pihenni a sütőtálban – ez igen nagy önfegyelmet követel -, majd felkockázom. Elképzeléseim szerint felvert tejszínhab került volna a tetejére, de anélkül is tökéletes. Nem tudom megunni.

sultmeggyesbrownie03

Brownie sült meggyel, felejthetetlen. (Fotó: Myreille)

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

5 hozzászólás a “Brownie sült meggyel, felejthetetlen!” című cikkhez.

  1. masnis szerint:

    Úúúú! A nem tudom hányadik tepsi tűnik el bennünk, a nem tudom hányadik napon :-) Embertelen jó! Ez az aszalt meggy zseniális. Köszönöm ismételten! Mondjuk jöhetne valami diétás is, mert elvileg fogyózunk…

    VálaszVálasz
  2. Orshe szerint:

    Sziasztok! Én is szeretném kipròbálni, de ez az adag mekkora tepsihez van? Köszi

    VálaszVálasz
  3. Myreille szerint:

    @Orshe: A sütőtálam kb. 20×30 centi és én ebből a mennyiségből 8 tisztességes kockát szoktam felvágni.

    VálaszVálasz
  4. Orshe szerint:

    Húha! Akkor kénytelen leszek dupla adagot csinálni belőle :D Köszönöm!

    VálaszVálasz
  5. Betti szerint:

    Ez tényleg isteni! Én is dupla adaggal kezdtem, és sikerült levenni a vendégeket a lábukról. :)

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra