A házasság határai: Sült csülök puliszkával

Myreille

A csülökkel elboldogul a sütő, a puliszkához azonban kell a nyers erő. Nem diétás étel, de talán éppen ettől olyan nagyon jó.
A férjem arcán széles lett a vigyor, amikor közöltem, sült csülök lesz ebédre. Mosolya azonnal elhalványult, amikor megtudta, a köret puliszka lesz. Próbált lebeszélni, de  az “azt főzök, amihez kedvem van” szellemében nem tágítottam. Mondanom se kell, hogy a puliszka ugyanolyan jóízűen fogyott a tányérjáról, mint a sült csülök. A mese tanulsága nem csak az, hogy a puliszka, málé vagy polenta – nevezzük akármelyik nevén – remek étel, hanem az is, hogy néha feszegetni kell a házasság határait.

csulokpuliszka

Sült csülök puliszkával (Fotó: Myreille)


Sült sülök (2-3 főre)
1 szép csülök (ha csontos, ki kell csontozni)
só, bors, őrölt koriandermag
1 nagy fej vöröshagyma
A fűszereket összekeverem. A hagymát nagy cikkekre vágom és beborítom vele a sütőtál alját. Bőrrel felfelé ráteszem a csülköt és bedörzsölöm a só-bors-őrölt koriander keverékkel. Lefedem a sütőtál tetejével és 3 órára a 180 fokos sütőbe teszem. Néha érdemes ránézni, hogyan áll. Nem szoktam alá vizet tenni, mert a hagyma és a hús általában ereszt annyit, amennyi a pároláshoz kell, de ha úgy alakul, egy fél deci víz mehet alá. A fedőt se szoktam levenni, mert amikor már elpárolog a víz, akkor a lefedett edényben is pirosra sül a hús.
Puliszka (polenta vagy málé) (2-3 főre)
Hozzávalók:
20 dkg kukoricadara
1 liter víz
1/2 teáskanál só
Felforralom a vizet, beleteszem a sót és folyamatos keverés közben lassan beleöntöm a kukoricadarát. Először az egész túl hígnak fog tűnni, de amint forrni kezd, besűrűsödik és onnantól jó izommunka a keverés. Legalább 30-40 percig főzni kell, pont addig, amíg már jó krémes és elválik az edény falától.
A tányéron a hagymás-csülkös zsírral meglocsolom a puliszkát, a csülköt pedig felszeletelem.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra