Sütés nélküli sajttorta (cheesecake) friss eperrel

Myreille

Görög joghurtból remek krémet lehet zselatin nélkül is készíteni, amely kekszmorzsa ágyon, eper takaróval igazán mennyei tortává áll össze.

Sütés nélküli sajttorta (cheesecake) friss eperrel

Sütés nélküli sajttorta (cheesecake)/Fotó: Myreille


Hozzávalók:
800 g görög joghurt
200 g zabkeksz
5 dkg vaj
4 evőkanál cukor
1/4 teáskanál vaníliaesszencia
20 dkg eper
tortazselé+2 evőkanál cukor (elhagyható)
A labna rajongásom addig terjedt, hogy ki kellett próbálnom az édes változatot is, ami már elméletben is tökéletes volt a sütés nélküli cheesecakehez (sajttortához). Az elmélet ezt igazolta, ráadásul, ha akarom, akkor ez a torta egy nagyon egyszerű, zselatin nélküli joghurttorta is.
Sütni nem kell, de előző este el kell készíteni a görög joghurtból a krémet.

Görög joghurtból készített krém

A 2 doboz (800 g) görög joghurtot egy tálba öntöm összekeverem 4 evőkanál cukorral és a vaníliaesszenciával, majd vászonnal bélelt szűrőbe teszem. Ennyi cukorral nem túl édes, érdemes kóstolni, mert engem nem zavar, ha nem annyira édes a krém, de hátha mást igen…
A vásznat összetekerem, súlyt teszek a tetejére és egy éjszakára a hűtőbe teszem. 12-16 óra alatt a joghurtból sűrű, édes krém lesz. Össze lehet rakni a tortát.

Sütés nélküli sajttorta (cheesecake) friss eperrel

Sütés nélküli sajttorta (cheesecake) avagy a nagyon egyszerű, zselatin nélküli joghurttorta/Fotó: Myreille

Sütés nélküli sajttorta avagy a zselatin nélküli joghurttorta

A kekszet ledarálom és összekeverem a megolvasztott vajjal és a morzsát egy 18 centi átmérőjű tortaforma aljára nyomkodom.
A sűrű krémet kiveszem a vászonból és óvatosan a kekszrétegre nyomkodom terítem. Érdemes úgy teríteni, hogy ne maradjon alatta levegőbuborék, mert különben felkapja a kekszmorzsát.
A tetejére friss epret szeletelek és már lehet enni.
Legalábbis nekem már így tökéletes torta lenne, de a gyerekeim szerint a gyümölcstortára kell zselé is. A konyhaművészet apró finomságaira, mint a nyers sajttorta vagy a zselatin nélküli joghurttorta gondolata nem hozta őket lázba, nem úgy, mint a zselé…. Ha zselé kerül a torta tetejére, akkor pár órára a hűtőbe kell tenni, hogy a zselé megszilárduljon.
Mondanom se kell, hogy ennek a tortának a lelke a joghurtból készített krém. Diétás változatban a keksz is elhagyható és friss eperrel rétegezve tökéletes pohárkrém.

Összegzés
recipe image
Recept
Sütés nélküli sajttorta (cheesecake) friss eperrel
Szerző
Dátum
Idő

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra