Csak 6 hozzávaló: egész évben paradicsomleves

Myreille

A paradicsomleves télen-nyáron a világ legegyszerűbb levese, azonban csak akkor szeretem, ha olyan az íze, mint gyerekkoromban.

 

Sokféle paradicsomlevest próbáltam már, de legjobban azt szeretem, amelynek olyan az íze, mint a gyerekkoromban: sűrű – nagyjából három lépés választja el a paradicsomszósztól -, kicsit édes, bazsalikommentes és van benne pirított kenyérkocka vagy levesgyöngy. Szerencsére a férjem és a fiam is így imádja. Télen-nyáron, hetente legalább egyszer főzök paradicsomlevest, annyi a különbség hogy nyáron friss paradicsomból indul a főzés, télen pedig sűrűre főzött paradicsomléből.

Paradicsomleves (Fotó: Myreille)

Paradicsomleves nyáron:
3 kg paradicsom
1 evőkanál olaj
1 evőkanál liszt
1 kis fej vöröshagyma
csipet só
3-4 evőkanál cukor

Kell még egy nagy szita vagy apró lyukú szűrő vagy paradicsom passzírozó.

Egy lábasban, amiben a levest főzöm, az olajon a lisztet aranybarnára pirítom, majd hagyom kihűlni. Ez azért fontos, mert a hideg rántást forró lével, a forró rántást pedig hideg folyadékkal kell felönteni, hogy ne csomósodjon össze. A friss paradicsomlé pedig forró lesz, amikor elkészül.

A paradicsomokat megmosom és nagyobb darabokra vágom és egy lábasban felteszem főni. A fakanállal kicsit megnyomkodom a paradicsomokat, hogy kevés levet eresszen. Addig főzöm, amíg a paradicsom jó sok levet eresz és megpuhul, ezután szűrőn átpasszírozom. (Kevesebb a munka a paradicsom passzírozóval.) A végeredmény egy híg paradicsomlé. Nem kell elfőzni a levet, ahogyan a télire eltett paradicsomlével tesszük, hanem maradhat híg, így nem kell víz a leveshez.

A hideg rántást felöntöm a meleg paradicsomlével, összekeverem, beleteszem a megtisztított hagymát – egészben -, a sót és a cukrot, és főzöm egy jó órát, amíg a hagyma teljesen megpuhul és az ízek összeérnek.

Paradicsomleves télen:
1 liter paradicsomlé (sűrűre főzött)
1 evőkanál olaj
1 evőkanál liszt
1 kis fej vöröshagyma
csipet só
2 evőkanál cukor

Az olajon a lisztet aranybarnára pirítom, majd beleöntöm a paradicsomlevet és 1,5 liter vizet. (Itt ugye forró a rántás, rá lehet önteni a hideg paradicsomlevet és a hideg vízet, nem lesz csomós.) Mehet bele a só, a cukor és a megpucolt vöröshagyma egészben.  Felforralom, majd jó egy órát főzöm, amíg a hagyma teljesen megpuhul és az ízek összeérnek.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

2 hozzászólás a “Csak 6 hozzávaló: egész évben paradicsomleves” című cikkhez.

  1. Georgina Bojana szerint:

    Szép, nagyon szép a fotó! Szinte megkívánja az olvasó ezt a levest! De én kiegészíteném!
    Nagyon fontos!!!!!
    ZELLERT!!!!! ZELLERT!!!!! ZELLERT!!!!!
    Vágjátok apró kockára, vagy főzzétek megsózott vízben, majd amikor készen van, tehát puha, akkor botmixerrel pürésítsétek. Majd ekkor kell beletenni a sűrített paradicsomot, az egészben (de megtiszított) vöröshagymát, a fokhagymát 2 gerezdet, átpréselve, hogy éppen megbolondítsa a levesünket, majd ne felejtsétek ki az őrölt fekete borsot sem.
    Szép lassan kell összefőzni.
    Ha nincs gondotok a kilókkal, akkor vékony rántással berántani, majd készre forralni. Ha vigyáztok az alakotokra, akkor elégedjetek meg a zellerpürével, amit a botmixerrel már szétnyomattatok. No igen, van ki pirított zsemlekockával szereti, az is finom, vagy ABC tésztával (óh, a gyerekkorunk!), de van aki csak úgy a’la nature.
    Egészségetekre, jó étvágyat Mindnyájatoknak!

    VálaszVálasz
  2. Georgina Bojana szerint:

    Jaj, de botor vagyok!
    Édesíteni vagy cukorral…
    De egyéb furmányságokkal is – szükséges :)
    Bocs’ az előbb kifelejtettem, fene nagy igyekezetemben.
    :(

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra