term ID:
parent cat ID:3
parent cat ID 1:184
post ID:50302
category_184

Labna: a világ legfinomabb friss sajtja görög joghurtból

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Labna: a világ legfinomabb friss sajtja görög joghurtból

Myreille - Publikálva:

Csak görög joghurt, csipet só és egy gerezd fokhagyma kell a labna-hoz (labneh-hez), amely a nyári zöldségek mellé a legfinomabb friss sajt vagy éppen szendvicskrém.

Labna: a világ legfinomabb friss sajtja joghurtból

Labna: a világ legfinomabb friss sajtja joghurtból/Fotó: Myreille

A sajt minden formája a gyengém, gyengénk. A férjem közelgő születésnapjára már kétszer vettem a kedvenc cheddarját, de a születésnapjára szerintem a második is el fog fogyni, mert én is kapok belőle, így venni fogok egy harmadikat is. Pezsgő helyett mi sajtra költünk. A friss sajtokat ő fenntartásokkal kezeli, bennem nincsenek (ilyen jellegű skrupulusok). A minap akciós volt a görög joghurt, így nagyobb mennyiséget vettem. Készült belőle labna (labneh) és málnás joghurttorta.

Labna – friss sajt

Hozzávalók: 450 g görög joghurt 1 nagy csipet tengeri só 1 gerezd fokhagyma

A joghurtot összekeverem a sóval, zúzott fokhagymával.

Egy tál tetejére szűrőt teszek. A szűrőt kibélelem textillel, én ehhez textilpelenkát szoktam használni. Összecsavarom a pelenka sarkait, egy nagy követ teszek a tetejére – van egy óriási kerek kövem, ami még Korfuról jött haza velem és éppen megfelel főzési súlynak -, majd a tálat kővel a tetején a hűtőbe teszem egy éjszakára.

A joghurt nem veszít sok nedvességet, így az alapmennyiség nem csökken jelentősen, de jól besűrűsödik, a sótól és a fokhagymától pedig kellemesen pikánssá válik.

Labna (labnah) őrzi a textil mintázatát/Fotó: Myreille

Labna (labneh) őrzi a textil mintázatát/Fotó: Myreille

Tökéletes szendvicsek alá, grillezett zöldségek mellé, de még a “szárazkenyeret”, a ropogós extrudált lapkenyeret is királyi lakomává emeli.

Kipróbáltam már chilis ízesítéssel is. Azért is megveszek! Csupán annyit tettem, hogy a fokhagymát szárított chili pehelyre cseréltem.

Összegzés
recipe image
Recept
Labna: a világ legfinomabb friss sajtja görög joghurtból
Szerző
Dátum
Idő

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra