Csak görög joghurt, csipet só és egy gerezd fokhagyma kell a labna-hoz (labneh-hez), amely a nyári zöldségek mellé a legfinomabb friss sajt vagy éppen szendvicskrém.

Labna: a világ legfinomabb friss sajtja joghurtból/Fotó: Myreille
Labna – friss sajt
Hozzávalók: 450 g görög joghurt 1 nagy csipet tengeri só 1 gerezd fokhagyma A joghurtot összekeverem a sóval, zúzott fokhagymával. Egy tál tetejére szűrőt teszek. A szűrőt kibélelem textillel, én ehhez textilpelenkát szoktam használni. Összecsavarom a pelenka sarkait, egy nagy követ teszek a tetejére – van egy óriási kerek kövem, ami még Korfuról jött haza velem és éppen megfelel főzési súlynak -, majd a tálat kővel a tetején a hűtőbe teszem egy éjszakára. A joghurt nem veszít sok nedvességet, így az alapmennyiség nem csökken jelentősen, de jól besűrűsödik, a sótól és a fokhagymától pedig kellemesen pikánssá válik.

Labna (labneh) őrzi a textil mintázatát/Fotó: Myreille
Kapcsoldó cikkek:
