Cukkinis-újhagymás quiche

Myreille

cukkinisquiche01
Túlzás nélkül: a legfinomabb quiche, ráadásul elkészíteni is igen egyszerű.
Hozzávalók:
3 db tojás
25 dkg liszt + 1 evőkanál liszt
10 dkg vaj
só, cukor, bors
1 dl tej
3 szál újhagyma
5 db 10-15 cm-es cukkini*
15 dkg sajt (trappistával és Karavánnal tesztelve)
hideg víz
1. Kell két edény. Szétválasztok egy tojást, az egyikbe megy a sárgája, a másikba a fehérje. A fehérjéhez még hozzáteszem a maradék két tojást. Tojásbőséges időben lehet akár 3 tojás is.
2. A tojássárgájához teszem a szoba hőmérsékletű vajat, a lisztet, a csipet sót és a csipet cukrot meg fél deci hideg vizet, illetve annyi vizet, amennyivel jól nyújtható, középlágy tésztát kapok. Nem kell sokat gyúrni, épppencsak összeálljon a tészta.
3. 26 cm-es tortaformát kivajazok. (Ahogy a nagyanyámtól tanultam a vaj papírjával.) Mivel nincs elég hely a konyhában, ezért a tésztát kicsit megnyújtom a levegőben, majd a tortaformába nyomkodom, kb. 2 cm-es peremet is gyártok. Beteszem a sütőbe, amit az első tojás szétválasztása előtt gyújtottam be. (Vagy a pasim gyújtott be, mert ez olyan emberes dolog.)
4. A másik tálban a tojásokat összekeverem egy evőkanál liszttel és 1 dl tejjel. Sózom és bátran borsozom. A cukkiniket megmosom, levágom a két végüket és megtisztítom az újhagymákat.
5. Kikapom a tésztát a sütőből, rákarikázom a cukkiniket meg az újhagymát, kicsit eligazgatom, ráöntöm a tojásos-lisztes-tejes cuccot, a tetejére meg ráreszelem a sajtot.
6. Vissza a sütőbe. Addig sütöm, amíg megemelkedik a töltelék – nem kell aggódni, össze fog esni, amikor kivesszem -, és a sajt jól megpirul a tetején.
*Anyu ültetett nekem cukkinit, így jó el vagyok látva apró cukkinikkel. (Ha egyszer lesz kertem, akkor én is ültetek.) Télen a Culinarisban vettem apró cukkiniket, meg láttam piacon is, és nem volt drágább, mint a gigászi. A kifejlett példányokat nem annyira szeretem, mert mindig a tökös rokonság jut eszembe meg a nagy magok. A pici cukkiniknek a hangjuk is gyönyörű, amikor az ember szeleteli.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra