term ID:
parent cat ID:211
parent cat ID 1:3
post ID:28220
category_3 #e62e2e

Ecetes szilva a nagyi receptje szerint

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Ecetes szilva a nagyi receptje szerint

Myreille - Publikálva:

Gyerekkorom egyik legkülönlegesebb savanyúsága az ecetes szilva volt. Imádtam, főleg a rántott hús mellé, és ez a mai napig nem változott.

ecetesszilva02

“Szilvafa kékül” (fotó: Myreille)

ecetesszilva03

Kék és zöld színekben… (Fotó: Myreille)

Hozzávalók: kb. 6 kg szilva majdnem érett, kemény, hamvas kék szilva 3,2 liter víz 1,5 kg cukor 5 dl 10 %-os ecet 1 púpos teáskanál só 6 db 1,5 literes befőttesüveg Az egészséges, szép szilvákat alaposan megmosom és jó szorosan megtöltöm a kimosott, ecetes vízzel átmosott befőttesüvegeket. A vizet felforralom a cukorral, ecettel és a sóval, majd a forró levet a szilvákra öntöm. 10 percig állni hagyom, hogy az üveg és a szilva átmelegedjen. Az üvegekből a levet visszaöntöm a lábasba. Miközben öntöm le a levet, a szilvákat a villa hátával visszaszorítom. A levet ismét felforralom és forrón a szilvákra öntöm. Három réteg celofánt teszek rá, a felső kettő közé nátrium-benzoátot teszek. Legumizom és megy a száraz dunsztba néhány napig.
ecetesszilva04

Szilvával megtöltött üveg és az első lével felöntött üvegek (Fotó: Myreille)

ecetesszilva05

Ecetes szilva (Fotó: Myreille)

Szívesen kihagytam volna a lé leöntését, de fontos, hogy a szilvák átforrósodjanak az ecetes lében, de ne főjenek szét. Ugyanezért kell kemény, még nem teljesen megérett szilvákat eltenni. Az ecetes szilvát legjobban rántott hús mellé szeretem, de nagyjából a legtöbb sült és párolt hús körete lehet, akár a disznótorosnak is.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra