Paella: világhírű spanyol étel otthon, egyszerűen

Myreille

A kedvenc paellámat a férjem készíti, de megszereztem a receptet. Sokat kell darabolni és figyelni kell az időzítésre, de egyébként egy nagyon egyszerű, rizses egytálétel sokféle hússal.

Otthon készített paella (Fotó: Myreille)

Otthon készített paella (Fotó: Myreille)


 
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
40 dkg sertéscomb
30 dkg csirkemell
10 dkg (fagyasztott) zöldborsó
1 db piros húsú paprika (Kápia vagy Kaliforniai)
3 db paradicsom
1 (2,5 dl-es) bögre rizs
1/4 teáskanál kurkuma
csipetnyi sáfrány
50 dkg (fagyasztott) tenger gyümölcsei (rák, kagyló, polip, tintahal, tengeri hal vegyesen)

olívaolaj
Kell egy nagy, fedeles serpenyő!
Ki kell mérni 2 bögre vizet, azzal a bögrével, amivel a rizst mérjük majd, és a vízbe be kell áztatni a sáfrányt.
A sertéscombot és a csirkemellett fel kell kockázni. Kisebb kockák kellenek, mit a pörkölthöz, kb. 1.5×1,5 centisek, és a húsokat külön-külön tálkákba kell tenni. A hagymát és a fokhagymát apróra kell vágni.
Olívaolajon először le kell dinsztelni a hagymát és a fokhagymát, majd rá lehet tenni a sertéshúst és 13-15 percig párolni-sütni kell. Ezután mehet bele a csirkemell és a zöldborsó. Meg kell alaposan sózni, majd további 10-13 percig kell párolni, sütni.
Ezután mehet bele az apróra kockázott paprika, majd a meghámozott, kimagozott, felkockázott paradicsom valamint a rizs és a kurkuma. Néhányszor át kell keverni az egészet, majd nyakon kell önteni a sáfrányos vízzel. Még egyszer alaposan meg kell keverni, ám többet kevergetni nem szabad! Az ételt 10 percig kell fedő alatt párolni, majd a rizs tetejére kell tenni a fagyasztott tenger gyümölcseit és további 10-12 percig párolni.
A kedvenc paellámat a férjem készíti (Fotó: Myreille)

A kedvenc paellámat a férjem készíti (Fotó: Myreille)


Én először azt hittem, hogy ennyi hús sok egy rizses ételbe, de nem, ezek tökéletes arányok, ha valamin változtatnék, akkor az a koktélrák arány, jelentősen megnövelném, mert a gyerekeim felváltva kérik el a tányéromról, miközben én is rajongok érte. És igen, a gyerekeim (a kisebbik 2 éves, a nagyobbik 4 éves) szintén nagy paella rajongók, legutóbb a nagyobbik kért “sárga rizst rákkal” (értsd: paellát) vasárnapi ebédre.
Jelöljétek be a kedvenc receptjeiteket a moksha.hu-n, hogy bármikor könnyen megtaláljátok, és iratkozzatok fel a hírlevélre is, hogy ne maradjatok le semmiről!

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra