Édes bűnbeesés

Myreille

confituredelait Ami a spanyolnak Dulce de leche, az a franciának Confiture de lait. Magyarul talán tejlekvár lenne, de ki a fene asszociálna a tejről a karamellre?

Megesett, hogy pár nap eltéréssel két moksha.hu szerzőtől ugyanazt a receptet kaptam. Szerencsére már régóta terveztem, hogy készítek Dulce de leche-t, így megvolt az utolsó lökés.
Remous: Tejlekvár (Confiture de lait)
Amilyen egyszerű, olyan jó hasznát veszem, amikor valami egyszerű süteménytésztát turbózni kell. Kb. 400 g cukrozott sűrített tejet 1 órára beteszek a sütőbe 100-120 °C-ra. Ennyi. Üvegbe kaparom a karamellszerű masszát és almatortához (az almaszeletek alá) vagy sült almához, sült gyümölcshöz teszem, de sima fagyihoz díszíteni is kiváló.
Anais: Dulce de leche, az édes bűnbeesés
Bár nagy karamellimádó vagyok, sose gondoltam volna hogy házilag is ilyen egyszerű elkészíteni.
Ez a karamellizált tejkrém kedvelt eleme mindenféle édességnek Dél-Amerikában, a Stahl magazin karácsonyi számában jött velem szembe, és tegnap este el is készítettem.
3 tubus cukrozott, sűrített tej szükséges hozzá. A sütőt előmelegítjük 220 fokra (gázsütőn ez a legmagasabb fokozatot jelenti.) Közben a sűrített tejeket egy kisebb jénaiba nyomkodjuk, majd a jénait egy nagyobb tepsibe helyezzük, és a tepsibe forralt vizet öntünk, úgy hogy a víz kb. a jénai közepéig érjen. Az egészet betakarjuk alaposan alufóliával, és 2 órára betoljuk a sütőbe. 30-40 percenként átkeverjük a krémet, ha szükséges pótoljuk a vizet.
A 2 óra leteltével kivesszük a jénait, hagyjuk kihűlni a krémet majd kis üvegekbe kanalazzuk, nekem két kisebb üveg lett tele. Palacsintatölteléknek, fagylaltszósznak, vagy kuglóf mellé is adhatjuk. Bár magában is isteni, és a reggeli tejeskávénknak sem árthat.
Ha megéri 4 hétig is eláll a hűtőben.
Én köztes megoldást választottam. Egy nagy jénaiba két tubus sűrített tejet nyomtam és a sütőtök mellé betettem a sütőbe. A sütőm egyetlen fokozatot tud, úgy 200 °C körül, sütöttem 40 percig, közben kétszer átkevertem. Az eredmény igen finom és vállalható.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra